podział majątku,bez separacji

• Autor wątku Autor wątku marcell221
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcell221

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam mam pewien problem,pisze to w imieniu mojej starszej juz matki,zaczne od poczatku:

moj ojciec pracowal w u.s.a. okolo 20 lat rok temu wrocil do polski na stale ale nie mieszka z nami tylko z kochanką,oraz ich synem o ktorym dowiedzielismy sie nie dawno,oczywiscie rodzice sa ciagle malzenstem,ojciec nie daje zadnych pieniedzy na utrzymanie mieszkania wogole sie nie interesuje tym co sie dzieje z matka czyli jego zona,ma on duzo ziemi pod Zakopanym nie wiem dokladnie ile ale napewno ponad 10 hektarow,wszystkie pieniadze ktore zarobil w Stanach przelał na konto kochanki,co do ziemi nie jestem pewien czy jest na niego czy na kogos innego.Maja za to napewno wspolne mieszkanie w gdansku w ktorym mieszka moja matka,ja niedlugo sie wyprowadzam i niestety matce bedzie ciezko utrzymac te lokum,i teog tyczy sie moje pytanie:
Czy jest mozliwosc podzialu majatku( (wszystkiego dorobili sie jako malzenstwo) bez separacj? chcialem jeszcze zaznaczyc ze matka nie chce pieniazkow czy ziemi,Ona chce tylko to mieszkanie zeby je sprzedac i nabyc za to kawalerke lub cos podobnego obydwoje sa wlascicielami wiec matka nie moze sprzedac mieszkanie bez jego pozwolenia a niestety on nie chce tego mieszkanka sprzedac (matka nie chce rozwodu poniewaz jest bardzo religijna i nie uznaje takiego czegos)
ojciec łącznie przez ostatnie 20 lat byl w domu okolo 2 lat a w ostatnich 4 latach byl w domu moze ze 2-3 tygodnie..prosze o pomoc jesli jest mozliwosc podzialu majatku bez separacji,lub moze jakies inne wyjscie z tej sytuacji to bym byl wdzieczny za kazda informacje

Jeżeli nie ma orzeczenia o separacji wydanego przez sąd nie ma o niej mowy!
Rodzice w dalszym ciągu pozostają w związku małżeńskim i wspólności ustawowej.
Podział majątku (ustanowienie rozdzielności majątkowej) możliwe jest w każdej chiwli bez orzekania o separacji czy rozowdzie.
Ojciec zatem nie ponosił kosztów utrzymania wspólnego mieszkania - to jest argument przemawiający za Pana matką.

Powrót