podział majątku na dzieci po śmierci ojca po rozwodzie

• Autor wątku Autor wątku robotludojad
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robotludojad

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Jak wygląda sytuacja gdy:

- ojciec jest po rozwodzie
- przed sprawą sądową była spisana intercyza, temat majątku małżeńskiego został zamknięty również
- ma dwoje dzieci
- nabywa potem inny majątek lub dostaje od rodziców

W wypadku śmierci (przykładowo wypadek samochodowy)...z tego co wiem to dzieci dziedziczą ten majątek.

Co jeśli dzieci są małe i nie mają jeszcze zdolności do czynności prawnych?

Co jeśli dzieci są małe i nie mają jeszcze zdolności do czynności prawnych?
Tak, w podanej sytuacji dziedziczą dzieci o ile zmarły nie pozostawił testamentu. Do dziedziczenia nie jest potrzebna zdolność do czynności prawnych, przy dziedziczeniu ustawowym dziecko dziedziczy niezależnie od wieku. Dziecko dziedziczy z mocy ustawy, chyba że odrzuci spadek (w imieniu małoletniego może tego dokonać dowolny z przedstawicieli ustawowych za zgodą sądu rodzinnego), zostanie uznane za niegodne dziedziczenia lub zawrze z rodzicem umowę o zrzeczenie się dziedziczenia. Zarząd odziedziczonym majątkiem do czasu uzyskania pełnoletności przez dziecko sprawują jego przedstawiciele ustawowi. Na dokonanie czynności przekraczającej zwykły zarząd tym majątkiem (np. zbycie/obciążenie) wymagana jest zgoda sądu rodzinnego.

Czyli reasumując w przypadku małych dzieci zarządzałaby tym moja była żona? Ona de facto wtedy reprezentuje prawnie dzieci.

Czy zarządzałaby tym do momentu gdy dzieci osiągną 18 lat? Jak to wtedy wygląda?

Czyli reasumując w przypadku małych dzieci zarządzałaby tym moja była żona? Ona de facto wtedy reprezentuje prawnie dzieci.
Prawnie dzieci reprezentują oboje rodzice, chyba że sąd ograniczy władzę rodzcielską w tym zakresie. Po osiągnięciu 18 roku życia dziecko (o ile nie jest ubezwłasnowolnione) nabywa pełną zdolność do czynności prawnych i może samo zarządzać swoim majątkiem (np. samodzielnie - tj. bez zgody rodziców - taki majątek zbyć).

..ale ja nie pytam o oboje rodziców. Jestem po rozwodzie. Ginę jutro w wypadku. Mam: mieszkanie, samochód, firmę itd.. Wszystko to nabyłem przed ślubem.

Teoretycznie spada to na dzieci, ale...dzieci są malutkie. W związku z tym:

- zarządza tym ich matka, zgadza się?
- czy ona może to sprzedać przed ich 18 rokiem życia?

Czy w takim razie sensowne będzie spisanie testamentu?

- zarządza tym ich matka, zgadza się?

Tak, w przypadku gdy jeden z rodziców nie żyje wówczas zarząd majątkiem sprawuje drugi z rodziców, chyba że został pozbawiony władzy rodzicielskiej lub władza rodzicielska tego rodzica została ograniczona w zakresie zarządu majątkiem dziecka.

- czy ona może to sprzedać przed ich 18 rokiem życia?

Tak, za zgodą sądu rodzinnego.

- czy w takim razie sensowne będzie spisanie testamentu?

Ma Pan prawo spisać testament a czy to jest sensowne to już sam Pan powinien ocenić.

Kolejna sprawa:

- dzieci są w różnym wieku
- założmy, że stało się tak jak napisałem

Jedno dziecko dorosło lat 18..a drugie jeszcze nie? To co? Jedno dziecko przejmuje wtedy majątek po mnie, a gdy drugie dorośnie przechodzi na nie na pół? Jak to się "dzieli" wtedy?

Powrót