Podział majątku po rozwodzie

• Autor wątku Autor wątku sylwia_wia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sylwia_wia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Jestem po rozwodzie. Wraz z dwojgiem małoletnich dzieci mieszkam w mieszkaniu, którego wraz z byłym mężem jesteśmy współwłaścicielami - wykupiliśmy je w trakcie trwania małżeństwa za 10 % wartości mieszkania i przez pięć lat nie moge go sprzedać.
Ex wyprowadził się z domu jeszcze przed rozwodem. On teraz domaga się podziału majątku, ale na swoich warunkach. Sam wycenił wartość mieszkania i narzuca mi wzięcie kredytu na jego jednorazową spłatę. Nie stać mnie na branie jakichkolwiek kredytów, ze względu na wysokie odsetki. Wolałabym spłacać go w ratach, ktore sami byśmy ustalili. Jednak on nie chce nawet o tym słyszeć. Uważa że te pieniądze mu są potrzebne, bo bedzie budował dom. Moja i dzieci trudna sytuacja finansowa go nie interesuje ( ma ograniczone prawa rodzicielskie ). Nie docierają do niego żadne argumenty, dlatego zastanawiam się nad rozstrzygnięciem tego sporu w sądzie. W związku z tym:
1.Czy w sądzie mogę liczyć na wyrok rozlożenia tej spłaty na raty, a jeśli tak to na jakich zasadach?
2. Czy przy podziale majątku wartość mieszkania wycenia się na podstawie cen mieszkań na rynku w chwili rozwodu czy w chwili podzialu majątku?
3. Czy przy spłacie na raty sąd automatycznie znosi współwłasność byłego małżonka?

Witam,
również jestem bardzo zainteresowany tym tematem. Widzę jednak, że nikt nie kwapi się z odpowiedzią :(

Powrót