Podzial majatku po rozwodzie..

• Autor wątku Autor wątku Mia69
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mia69

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Sprawa wyglada tak -
moj maz posiadajacy obywatelstwa polskie i niemieckie prawie od 20 lat mieszka w Niemczech.Jego byla zona takze Polka w Niemczech z bardzo pobnym stazem zamieszkania w De.Slub wzieli mieszkajac jeszcze w Polsce.
W trakcie malzenstwa kupili ziemie w Polsce,umowa zawarta tylko na byla zone,lecz ze srodkow wspolnych.
Moj maz kupil takze w Polsce bardzo okazyjnie dzialke budowlana.W umowie notarialnej widneje zapis o tym,ze srodki na zakup pochodza z majatku odrebnego.
Gdzie bedzie przeprowadzony podzial majatku i czy byla zona ma prawo do zakupionej przez meza dzialki budowlanej?

Witam,
Skoro rozwód obdył się bez podziału majątku..., tak?? ciężka sprawa, bo kiedy w trakcie trwania I małżeństwa Pani mąż nabył działkę - istniała wówczas wspólność majątkowa, choć i tu są wyjatki.

"Podział majątku wspólnego
Podziału majątku można dokonać na podstawie umowy byłych małżonków- jeśli w skład masy majątkowej wchodzi nieruchomość, wówczas podział taki musi być dokonany notarialnie.
Jeśli małżonkowie nie mogą porozumieć się co do podziału majątku między sobą, wówczas każde z nich może złożyć pozew do sądu o podział majątku." cyt. ze strony kobietaiprawo.pl

Dziekuje za odpowiedz :)
a co z zapisem w umowie notarialnej o tym,ze srodki na zakup pochodza z majatku odrebnego?
Dzisiaj tez uslyszalam od notariusz,ze w takim przypadku (teoretyczne) roszczenia przedawniaja sie po 10 latach od momentu zakupy?

Podział majątku będzie przeprowadzony przed sądem polskim (najpewniej przed sądem miejsca położenia nieruchomości).
Oświadczenie co do pochodzenia środków na zakup nie ma najmniejszego znaczenia w sprawie sądowej i druga strona może wykazywać, iż było inaczej.

Witam....Sprawa sie ma tak jak u Mia69...... jestesmy po rozwodzie. moja byla zona zamieszkiwala ze mna 16 lat w niemczech , a obecnie mieszka w Polsce, nie miala nigdy obawatelstwa niemieckiego tylko polskie. W czasie trwania naszego zwiazku malzenskiego, byla zona nigdy nie pracowala i nie mielismy dzieci ktöre by pochodzily z naszego zwiazku. W czasie naszego malzenstwa zakupilismy jedna dzialke rekreacyjna, na ktörej postawilismy dom, oraz druga dzialke budowalana. W czasie seperacji, moja bala zona pobrala z naszego wsölnego konta w Polsce kilkadziesiat tysiecy zlotych ( odpis wyciagu zlozony przed sadem) oraz wywiozla wraz ze swoja rodzina wszystkie kosztownosci, meble , lödz, itd. z domu rekreacyjnego w wartosci nastepnych kilkudziesiaciu tysiecy zlotych. Sprzedala tez mieszkanie wlasnosciowe w Gdansku twierdzac , ze zapisala w spadku wnukowi a sad Gdanski wszystko lyknal....smieszne , bo tylko sady polskie wierza na slowo a fakty malo kogo co interesuja....
Pytanie1: czy podczas podzialu majatku, brana jest wartosc skradzionych rzeczy i odliczana od calosci sumy dzielonej?
Pytanie 2. czy dzieci bylej malzonki w razie smierci matki , moga skarzyc o podzial majatku ? ( dzieci z pierwszego malzenstwa mojej bylej)
Na koniec ...wydaje mnie sie ze Mia69 to ta sama osoba co moja byla zona, tylko ze przedstawila w calkiem innym swietle nasze sprawy.

Dziekuje dla marian1 za wyslanie linku, ale to nie ma nic wspölnego z niemieckim sadownictwem i prawem. Byc moze wyrazilem sie nie dosc precyzyjnie: sprawa dotyczy sadownictwa i podzialu majatku w Polsce a nie w niemczech!
W niemczech nie bylo by takich problemöw i tak prosta sprawa rozwodowa nie trwala by 3 lata. Prosilbym jeszcze raz o pomoc: jak to wyglada w polskim sadownictwie? bo adwokaci polscy obiecuja mnie zlote göry , ale niestety nic sie nie sprawdza.

to chyba na forum dotyczace polskiego prawa musisz sie udac..

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dziekuje belunia za podpowiedz , ale myslalem ze jestem na polskiej stronie, trödno mnie zrozumiec dlaczego w innym wypadku pisze sie tutaj po polsku a nie po niemiecku:mad: Pozdrawiam

Jeszcze raz dziekuje belunia ......juz znalazlem, ale temat jest niewygodny i zasugerowalem sie wpisem mia 69 i do tego jestem tutaj nowym i dlatego doszlo do nieporozumienia. Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam.

Powrót