podzial majatku po rozwodzie

• Autor wątku Autor wątku oskiboski1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oskiboski1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
w trwkcie trwania rozwodu i w trakcie dodatkowo trwania sprawy o rozdzielnosc majatkową otrzymalem dywidende ze spolki z o.o ktora byla z mojego majatku odrebnego ( bylem jej udzialowcem przezd zawarciem zwiazku) . czy ta dywidenda moze byc zaliczona do mojego majatku odrebnego skoro nasz zwiazek juz defocto nie istnial . zgodzilismy sie co do rozwodu a batalia trwala o dzici

dodatkowo trwania sprawy o rozdzielnosc majatkową
W tym czasie trzeba było wnosić o wprowadzenie rozdzielności z datą wsteczną. Czyli od czasu:
nasz zwiazek juz defocto nie istnial

otrzymalem dywidende ze spolki z o.o ktora byla z mojego majatku odrebnego ( bylem jej udzialowcem przezd zawarciem zwiazku)
Obawiam się, ze to majątek wspólny. Podobnie jak odsetki od lokat kapitałowych czy wynagrodzenie otrzymane z tytułu najmu, pomimo że te składniki są majątkiem osobistym.

nie ma co rozkminiac co mozna bylo bo na to juz szkoda czasu . nie ma zadnych ze tak powiem okolicznosci lagodzacych ?

nie ma zadnych ze tak powiem okolicznosci lagodzacych ?
Przecież to nie proces karny. Sąd ustali co wchodzi w skład majątku wspólnego i majątek podzieli na wniosek jednej ze stron.
nie ma co rozkminiac co mozna bylo
To po co wprowadzałeś rozdzielność? Nie rozumiem Twojego postepowania.

oskiboski1 napisał:
w trakcie dodatkowo trwania sprawy o rozdzielnosc majatkową
W sprawie o rozdzielność sąd określi z jaką datą ustała wspólność majątkowa. Jeżeli data ta przypadnie przed uzyskaniem dochodu z dywidendy to dochód ten nie będzie majątkiem wspólnym. Tymczasowo (z mocy prawa) dochód z dywidendy przynależy do majątku wspólnego ponieważ na ten moment wspólność ta nadal istnieje jak napisał już @Reset321. Wyrok w sprawie ustanowienia rozdzielności majątkowej może 'zmienić' przynależność tego dochodu z masy majątkowej wspólnej na pana majątek osobisty jeżeli zostanie ustalone przez sąd, że wspólność majątkowa ustała przed dniem uzyskania tego dochodu.

Powrót