Podział majątku pomocy !!!!!!!!!!!!

• Autor wątku Autor wątku f5969
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

f5969

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Przed ślubem miałam mieszkanie lokatorskie po ślubie zamieniliśmy mieszkanie na większe które zostało wykupione nw własność.
Czy w przypadku podziału majątku mogę liczyć na różnicę z mojego mieszkania przed ślubem ? Proszę o pomoc
:what:

nie!!!! poprzednie mieszkanie nie stanowiło twojej własności. Prawnie więc nic nie wniosłaś.

Wbrew pozorom nie jest to takie oczywiste jak pisze przedmówca.
Trzeba rozważyć poczynienie nakładów z majątku odrębnego na majątek wspólny. Ale do tego potrzeba dużo więcej danych.

Pasqud napisał:
Wbrew pozorom nie jest to takie oczywiste jak pisze przedmówca.
Trzeba rozważyć poczynienie nakładów z majątku odrębnego na majątek wspólny. Ale do tego potrzeba dużo więcej danych.

no cóż sama nazwa wskazuje ze mieszkanie było lokatorskie i nie stanowiło własności. co rozliczeń pomiędzy małżonkami to się zgodzę. sens problemu jak zrozumiałem nie polegał na dokonanych nakładach ale czy ktoś kto był lokatorem spółdzielni wniósł swoje "lokatorstwo" do majątku wspólnego i czy przy podziale ma z tego tytułu "większe prawa". a w tym przypadku potwierdzę że ta pani patrząc na jej prawo lokatorski nic nie wniosła.

Z całym szacunkiem nawet prawo najmu lokalu komunalnego może być traktowane jako element dorobku małżonków (SN 19.04.1996 I CR 55/96 OSNC 1996 poz. 123)

Jak było w tym wypadku, czy tamto poprzednie prawo będzie można traktować jako nakład na majątek wspólny jak już pisałem nie da się stwierdzić na tym forum bo trzeba bardzo dokładnie znać stan faktyczny.

Powrót