podział majatku w ugodzie przed mediatorem

• Autor wątku Autor wątku MarioDz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MarioDz

Strony noszą się z zamiarem zawarcia ugody przed mediatorem ws podziału majątku oraz spraw rodzinnych tj powierzenia władzy rodzicielskiej, ustalenia alimentów itp. A wiec będą dwie ugody majątkowa i rodzinna. Czy Sąd okręgowy rozwiązujący małżeństwo ma obowiązek obie ugody zatwierdzić na wniosek stron jeśli są zgodne z prawem i zrozumiałe dla sądu?

MarioDz napisał:
tj powierzenia władzy rodzicielskiej,
mediator nie wie, ze powierzenie władzy rodzicielskiej jednemu z rodziców to kompetencja sądu?

to oczywiste jeśli jedna strona wyraża zgodę na powierzenie władzy rodzicielskiej drugiej?

to oczywiste, ze jest to kwestia o którą nie mozna się "ugodzić"

No dobrze dziękuje Agnieszko za wskazówki jednak chciałbym otrzymać również odpowiedz na drugą część?

kontakty i tak muszą byc uregulowane w wyroku, co do odmowy zatwierdzenia to art 183 (14) kpc.

Mam jeszcze jedno pytanie czy Sąd Okregowy rozwiązujący małżeństwo może ją zatwierdzić, czy należy złożyć do Sądu Rejonowego cywilnego ? Chodzi oto żeby nei bawić sie w dwie rzeczy

ale co ma zatwierdzić? SR będzie chciał wyrok rozwodowy

Chodzi oto czy Sąd Okręgowy rozwiązując małżeństwo zatwierdzi ugodę majątkową ? czy należy zatwierdzić ja przy Sądzie Rejonowym?

Jesli macie ugodę mediacyjną podpisaną przez obie strony,jest ona zgodna z prawem i nie krzywdząca dla dzieci to sąd jak najbardziej ją zatwierdzi bo ma gotowe narzędzie do zakończenia sprawy,tak było( odnośnie dzieci) na mojej sprawie rozwodowej ,która dzięki temu trwała 10 minut(14 lat małżeństwa)

Powrót