podział majatku

• Autor wątku Autor wątku lonia36
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lonia36

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Mój były mąż grozi mi podziałem majątku.Ma rozwód z orzeczeniem o swojej winie.Ja mieszkam z naszymi 2 synami opieke na dzieci mam ja .Majątek to są tylko rzeczy pozostawione w domu typu telewizor ,lodówka i komputer syna .Czy może żądać połowy ceny za te rzeczy .Mieszkanie jest spółdzielcze ,a ja jestem głownym najemcą .On jest wymeldowany i nie mieszka z nami od 4 lat i zrzekł sie na moją korzyść wpisowego na członkostwo w spółdzielni

Ma prawo do podziału majątku, dzieci nie mają nic do tego.

Lepiej dojść do porozumienia tymbardziej ze jak piszesz macie niewiele do podziału. Nie warto dla telewizora czy komputera ponosić kosztów takiej sprawy a są one wysokie i każda ze stron musi ją ponieść..

To nie moja wina ,że zawiść mojego byłego sięga zeniyu .Niestety jakakolwiek próba rozmowy nie daje efektów żadnych niestety.

[cytat="viva39"]Lepiej dojść do porozumienia tymbardziej ze jak piszesz macie niewiele do podziału. Nie warto dla telewizora czy komputera ponosić kosztów takiej sprawy a są one wysokie i każda ze stron musi ją ponieść..[/cytat]
Witam,
Jestem mocno zainteresowanan (niestety) tym tematem. Jestem stroną roszczącą. Bardzo proszę o napisanie kilku informacji na temat procedury? Napisała Pani, ze jest to kosztowne.
Proszę mi powiedzieć czy opłata stanowi wartość procentową od kwoty roszczenia? Jaki procent?
Co jeśli nie dojdzie do ugody i sąd powoła rzczoznawcę do wyceny składników majątku?
Jaki jest orientacyjny koszt tej usługi i od czego zależy wysokośc opłaty?
Czy sąd może nakazać ujawnienie stanu kont, które każde z małżonków posiadało w czasie trwania związku?
Kiedy może to nakazać - na pierwszej rozprawie?
Sytuacja w której jest osoba zainteresowana jest skomplikowana, bo współmałżonek "wyczyścił" konta wspólne w czasie gdy osoba roszcząca była poza grnicami kraju.
Rozwód miał miejsce dopiero kilka miesięcy póxniej.
Z jakiej daty sąd będzie rozpatrywał np stan konta przy podziale majątku? Ostatni jaki był przed likwidacją, biorąc pod uwagę kto zabrał pieniądze (można to sprawdzić, bo pobranie musiało mieć miejsce na podstawie karty imiennej), czy stan z dnia rozwodu - czyli zerowy??

Istnieje podejrzenie, że małżonek (od którego się rości) wszedł w posiadanie nieruchomości w czasie trwania związku, ale fakt ten został zatajony - jak to sprawdzić? Czy sąd może nakazać wylegitymowanie się aktualnym stanem posiadania strony od której się rości?

Wiem, że to wszytsko wygląda na niezwykle skomplikowane, ale mam nadzieję, że tylko dla tekiego laika jak ja :-(

Będę wdzięczna za wszelką podpowiedź. Jak się do tego tematu zabrać?

Pozdrawiam i z góry dziękuję:-)
Viva_

Powrót