podział majątku

• Autor wątku Autor wątku becia100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

becia100

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam serdecznie
Czy można aby Sąd sam zadecydował o podziale majątku.Nie chcę się kłócić z mężem o mieszkanie (niestety jest tylko jedno)on uważa że jemu przysługuje połowa,ja zaś że ponieważ jestem z synem(17lat) powinnam dostać trochę większe.Jeśli tak to w jaki sposób to ująć ?chcę się całkowicie zdać na decyzję Sądu.Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedż.

Witam,

Rozumiem, że chodzi o podział majątku w wyniku rozwodu

Art. 58 KRO
§ 2. Jeżeli małżonkowie zajmują wspólne mieszkanie, sąd w wyroku rozwodowym orzeka także o sposobie korzystania z tego mieszkania przez czas wspólnego w nim zamieszkiwania rozwiedzionych małżonków. W wypadkach wyjątkowych, gdy jeden z małżonków swym rażąco nagannym postępowaniem uniemożliwia wspólne zamieszkiwanie, sąd może nakazać jego eksmisję na żądanie drugiego małżonka. Na zgodny wniosek stron sąd może w wyroku orzekającym rozwód orzec również o podziale wspólnego mieszkania albo o przyznaniu mieszkania jednemu z małżonków, jeżeli drugi małżonek wyraża zgodę na jego opuszczenie bez dostarczenia lokalu zamiennego i pomieszczenia zastępczego, o ile podział bądź jego przyznanie jednemu z małżonków są możliwe.
§ 3. Na wniosek jednego z małżonków sąd może w wyroku orzekającym rozwód dokonać podziału majątku wspólnego, jeżeli przeprowadzenie tego podziału nie spowoduje nadmiernej zwłoki w postępowaniu.

Pozdrawiam

Serdecznie dziękuję za odpowiedz.Pozdrawiam

Powrót