podział majątku

• Autor wątku Autor wątku haniek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

haniek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich użytkowników forum.
Chciałabym poprosić o krótką poradę w sprawie podziału majątku. W roku 2002 miał miejsce rozwód z winy męża. Z córkami zostałyśmy w mieszkaniu,gdyż nie było wtedy mowy o podziale majątku. Mąż zawarł nowy związek małżeński i teraz będzie sie starał o podział majątku. Mieszkanie zostało zakupione w trakcie trwania związku małżeńskiego z pieniędzy mojej mamy, ponieważ oboje bylismy przez długi czas bezrobotni.
1. Czy mąż ma prawo do tego mieszkania?
Alimenty od męża na dwie córki pobieram przez komornika, który straszył mnie, że tym miezkaniem odpowiadam za jego długi, które nawet teraz zaciągnie.
2. Czy komornik ma rację?
Nadmieniam,że mąż nigdy nie był tu zameldowany.

Za odpowiedzi i rady z góry dziękuję.

[cytat:1q8jpnta]
1. Czy mąż ma prawo do tego mieszkania?
[/cytat:1q8jpnta]
To zależy.
Jeżeli mieszkanie kupiła mama na siebie a Wam tylko udostępniła, to dalej mieszkanie jest mamy a Wam nic do tego.
A może była to darowizna?
Jesli tak to na kogo? Na Was oboje, czy tylko na Panią?
A może dała Wam te pieniądze i sami je wykupiliście?
Same pytania.[cytat:1q8jpnta]
2. Czy komornik ma rację?
[/cytat:1q8jpnta]
I znowu to samo.
To zależy.
Jeżeli mąż zaciągnął długi za Pani wiedzą i zgodą to tak.
Jeżeli zobowiązania były zaciągnięte wręcz odwrotnie - to nie.
Wtedy mąż odpowiada za długi z własnego majątku i dochodów.

bardzo dziekuję za odpowiedź.
jesli chodzi o pytania:
1. mieszkanie zostalo zakupione za pieniądze od mamy. wpłat ja dokonywałam, jednak nie zostało w umowie zapisane, że kupuję je ze środków własnych (otrzymanych od mamy).

jeszcze raz bardzo dziękuję, byłabym wdzięczna za wyjaśnienie jak to wygląda w tej sytuacji.

pozdrawiam

Na jakiej zasadzie mama przekazała Wam te pieniądze? Darowizna (a jeżeli tak to na kogo - na Panią czy Was jako małżeństwo) czy pożyczka?

Czy była umowa sporządzona na tą okoliczność? Opłacone podatki od darowizny czy czynności cywilnoprawnych?

Są na to wiarygodni świadkowie albo czy zestawienie Waszych dochodów wskazuje, iż niemożliwością byłoby zebranie przez Was takiej kwoty?

Mieszkanie i tak jest przedmiotem współwłasności (o ile zostało zawarte przez jednego z małżonków w trakcie trwania małżeńskiej wspólności ustawowej) ale nakłady na jego zakup można rozliczać. Pytania, które zadałem powyżej, to są już okoliczności, które mogą udowodnić fakt darowizny czy pożyczki od matki.

Abstrahując od wypowiedzi przedmówcy i upraszcając całą sprawę, wychodzi na to, że mieszkanie weszło do wspólności majątkowej i podlega podziałowi majątku dorobkowego.

Pieniądze były przekazane na zasadzie darowizny, nie sporządzilismy jednak umowy. Niskie lub brak zarobków jestem w stanie wykazać.
Świadkowie, którzy wiedzą o tym, że mieszkanie kupiła moja mama też są. Nie jestem jednak pewna czy to wystarczy aby udowodnić, że mieszkanie mama kupiła córce i wnuczkom, a nie mojemu byłemu mężowi.

Powrót