Podział majatku

• Autor wątku Autor wątku mala mi78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Byrhtnoth dziękuję z całego serca za okazaną cierpliwość i pomoc.
Jeśli masz jakieś inne rady jak sprawnie rozwiązać życiowy kazus proszę o radę. Nie ukrywamy chcielibyśmy jak najsprawniej i jak najszybciej to załatwić żeby nie czekać latami.

Powrócę lekko do tematu więc nie będę zakładała nowego wątku. Może w przyszłości ktoś z podobnym problemem będzie miał wszystko wyjaśnione.
6 maja mamy umówiony termin u notariusza o otwarcie testamentu. Co dalej jaka procedura bo z tego co zrozumiałam samo otwarcie testamentu nie uprawnia syna który dziedziczy po matce do dokonania zmian w księdze wieczystej. Więc co powinien zrobić w dalszej kolejności. Oczywiście nadal uważa, że dom w żaden sposób nie należał do ojca bo uparcie twierdzi że istotne tylko to co w księdze wieczystej. Co dalej powinien zrobić aby pominięty syn otrzymał zachowek i spłatę z części ojca?
Na co zwrócić uwagę podczas odczytywania testamentu aby nie okazało się że pominięty syn dobrowolnie zrzeka się zachowku?

mala mi78 napisał:
Co dalej jaka procedura bo z tego co zrozumiałam samo otwarcie testamentu nie uprawnia syna który dziedziczy po matce do dokonania zmian w księdze wieczystej. Więc co powinien zrobić w dalszej kolejności.
To prawda. Po otwarciu testamentu następnym krokiem dla dziedziczącego syna jest akt poświadczenia dziedziczenia przed notariuszem lub stwierdzenie nabycia spadku przed sądem.
mala mi78 napisał:
Na co zwrócić uwagę podczas odczytywania testamentu aby nie okazało się że pominięty syn dobrowolnie zrzeka się zachowku?
Odczytywanie testamentu nie wpływa na prawo do zachowku ani też nie wpływa na zrzeczenie się roszczenia o zapłatę zachowku. Odczytanie testamentu nie jest w tym kontekście "zagrożeniem".
mala mi78 napisał:
Co dalej powinien zrobić aby pominięty syn otrzymał zachowek i spłatę z części ojca?
Kwestia zachowku to kwestia ustaleń między braćmi lub ewentualnie sprawa w sądzie o zapłatę (z takim pozwem występuje syn pominięty w przypadku gdy bracia się nie porozumieją). Krokiem w kierunku "spłaty z części ojca" byłoby wniesienie o podział majątku wspólnego i dział spadku przez syna pominiętego już po tym jak po ich matce zostanie sporządzony akt poświadczenia dziedziczenia albo stwierdzone nabycie spadku.

Dziękuję za odpowiedź.

Nasuwa się jednak kolejne pytanie. Aby sporządzić akt poświadczenia dziedziczenia przed notariuszem co będzie potrzebne, bo raczej syn pominięty nie będzie musiał być obecny i tak naprawdę on już nie będzie wiedział kiedy taki akt zostanie sporządzony a tym samym po zmianie w księdze wieczystej i wtedy chyba będzie zamknięta droga do wniesienia o podział majątku wspólnego?

Czy pominięty syn otrzyma jakieś dokumenty odnośnie odczytania testamentu lub aktu poświadczenia dziedziczenia?

Ostatnia edycja:
Przy sporządzaniu aktu poświadczenia dziedziczenia muszą stawić się wszyscy spadkobiercy ustawowi i testamentowi. Bez nich notariusz nie wystawi aktu.

Wszyscy spadkobiercy ustawowi czyli w tym przypadku bracia, którzy dziedziczyli by gdyby nie było testamentu? Spadkobierca testamentowym jest syn zmarłej i wnuk zmarłej gdyby ten nie mógł dziedziczyć (jakoś tak w wypisie testamentu jest napisane). Czyli jeden brat (ten który dziedziczy) niczego sam nie załatwi?

Nie będę rozpoczynała nowego wątku bo moje pytania będą kontynuacją do wyżej opisanej sprawy.
Oczywiście brat który odziedziczył nieruchomość poprzez pozostawienie testamenty nadal twierdzi, że ojca nic nie było, a w sumie to w zawarte najbardziej idzie jego żona tak twierdząc. Do zachowku chcą się polubownie dogadać ale brat pominięty w testamencie chciałaby również sprawiedliwości jeśli chodzi o podział majątku po zmarłym ojcu bo to ⅙ z całej nieruchomości. Nie koniecznie muszą być pieniądze, może być wpisany do księgi wieczystej, chodzi o fakt że to ich oboje rodzice wybudowali w trakcie małżeństwa ten dom, ze wspólnego majątku. Czy dobrym pomysłem jest po takim czasie zrobienie spisu inwentarza po zmarłym ojcu przez komornika? Domyślam się że wtedy im troszkę otworzy trochę oczy okazując że nie mają racji twierdząc że ojca nie było nic.

Powrót