Podział majątku

• Autor wątku Autor wątku nogiln
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nogiln

Użytkownik
Odpowiedzi
112
Witam, jest to mój pierwszy post na forum i z góry przepraszam jeżeli moja treść postu zostanie umieszczona w nieodpowiednim dziale.
Mam kilka pytań związanych z podziałem majątku, a mianowicie problem polega na tym, iż mój ojciec po śmierci matki ożenił się. Związek ten przetrwał kilka miesięcy, ojciec i jego żona są w separacji. Trwa ona już kilkanaście lat, kobieta ta nie była zameldowana. Jeżeli ojciec założy sprawę o rozwód , to czy tej kobiecie należy się coś z majątku?

tak wszystko to co nabyli od dnia ich ślubu do dnia rozwodu stało się ich współwłasnością, więc ona ma prawo w zasadzie do połowy z tego;

tata z nową żoną nie mieli żadnego majątku wspólnego, tylko ojciec posiada majątek po pierwszym małżeństwie, do którego jeszcze należę ja i brat, pytanie jest takie czy drugiej żonie należy się coś z tego co ojciec miał przed ślubem, jeżeli rozwiedzie się z drugą żoną?

nie;

są jakieś wyjatki, ale skoro nic nie mieli, to nic nie mieli wspólnego, więc nic nie jest jej;

chyba że ojciec zmarłby, to wówczas po nim dziedziczy

nawet jak się rozwiodą i ojciec spisze testament i w nim zapisze to co miał przed ślubem z drugą żoną któremuś synowi?

jak się rozwiodą, to nie jest jego żoną i wówczas nie dziedziczy po mężu;

Możesz podać jakiś paragraf, który o tym mówi?

o czym mówi??

to sobie poczytaj art. 922 kc i następne...

nie będzie "paragrafu" mówiącego że żona nie dziedziczy po byłym mężu;p

poza tym pytanie jest banalne i oczywiste...użyj troche umiejętności i poszukaj;p

Powrót