Podział mieszkania po rodzicach a zameldowanie tam

• Autor wątku Autor wątku MaaRee
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MaaRee

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Dzień dobry
Mam pytanie. Za niedługi czas czeka mnie podział dużego mieszkania w bloku po rodzicach. Ja jestem zameldowany w swoim obecnym miejscu zamieszkania, natomiast tam zameldowany jest na pobyt stały brat, który po śmierci rodziców wprowadził się tam i niestety uważa, że mieszkanie jest już jego, bo tam ma meldunek, więc nie dogadamy się raczej polubownie między sobą.
Czy przy podziale mieszkania, to że jest on tam zameldowany będzie mieć jakieś znaczenie? Co po podziale mieszkania jak on tam zostanie dalej?
Może jakaś porada, z góry dziękuję za pomoc

MaaRee napisał:
Czy przy podziale mieszkania, to że jest on tam zameldowany będzie mieć jakieś znaczenie?
Nie.
MaaRee napisał:
Co po podziale mieszkania jak on tam zostanie dalej?
To zależy komu przypadnie ono w wyniku podziału. Jeżeli w całości Panu to może Pan żądać opuszczenia mieszkania przez pańskiego brata.

Byrhtnoth napisał:
Nie.To zależy komu przypadnie ono w wyniku podziału. Jeżeli w całości Panu to może Pan żądać opuszczenia mieszkania przez pańskiego brata.
Zakładam, że będzie podział po 50% dla każdego. Nie chcę nic zabierać bratu ale swoją część chcę.

MaaRee napisał:
Zakładam, że będzie podział po 50% dla każdego. Nie chcę nic zabierać bratu ale swoją część chcę.
W takim przypadku każdy z właścicieli ma prawo współkorzystać z lokalu. Pana brat powinien to Panu umożliwić.

Nie będę współkorzystać z mieszkania. Zakładam, że o ile podział przebiegnie szybko to potem zaczną się schody, kiedy będę chciał otrzymać pieniądze należna mi za pół mieszkania a brat stanie okoniem i powie, że nie będzie mnie spłacał

Można sprzedać swój udział w tym mieszkaniu. Są firmy specjalizujące się w skupowaniu takich cząstkowych własności. Należy jednak liczyć się z tym, że zaproponowana cena nie będzie szczególnie atrakcyjna.

Powrót