podział spadku - nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku mysiaac
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mysiaac

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Odziedziczyłam po ojcu dom z działką. Współdziedziczą ze mną dwaj moi bracia. Z jednym bratem mieszkamy w tym domu, nie chcemy go sprzedac, bo i tak po sprzedazy nie starczy nam na kupno mieszkan. Dostalam wezwanie z sadu w sprawie działu spadku i splacenia jednego brata. Proszę o pomoc bo nie wiem jak napisac odpowiedz na wniosek. Zgadzam sie na splacenie brata bo to bylo uzgodnione i oczywiste, tylko nie zgadzam się na sprzedaz domu.
Mam też pytanie czy sąd może nakazać sprzedaż domu??:rolleyes:

Sąd może nakazać sprzedaż domu, ale skoro brat wnioskuje o spłatę i państwo się na to zgadzają, to sąd raczej nie orzeknie sprzedaży domu. Sąd nakaże najprawdopodobniej spłacenie brata, więc pozostaje tylko pytanie, skąd zdobyć na to $$$.

we wniosku brat napisał żeby sąd orzekł o sprzedaży nieruchomości w razie kłopotom ze spłatą, jaki mniej wiecej okres na splate moze sad wyznaczyc??

Sąd nie może orzec spłaty, a "w razie kłopotów z nią" sprzedaży. Orzecze więc najprawdopodobniej spłatę. Proszę wnioskować w odpowiedzi o rozłożenie jej na raty na proponowany przez was czas.

Cytat:
Art.212 § 3. Jeżeli ustalone zostały dopłaty lub spłaty, sąd oznaczy termin i sposób ich uiszczenia, wysokość i termin uiszczenia odsetek, a w razie potrzeby także sposób ich zabezpieczenia. W razie rozłożenia dopłat i spłat na raty terminy ich uiszczenia nie mogą łącznie przekraczać lat dziesięciu. W wypadkach zasługujących na szczególne uwzględnienie sąd na wniosek dłużnika może odroczyć termin zapłaty rat już wymagalnych.

dzieki za podpoweidz, mam nadzieje tylko ze dobrze wszystko sformuowalam. czas pokaze

Powrót