Podział spadku po mężu, nie było dzieci

• Autor wątku Autor wątku Dev88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dev88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam mam takie pytanie:
Zmarł mąż,w małżeństwie dzieci nie było. Według prawa żona dostaje 1/2 resztę dzieli rodzeństwo męża. A jak jest z dobrami nabytymi wspólnie przez małżonków podczas trwania związku? Chodzi mi np o samochód. Jest zarejestrowany na męża ale kupili go wspólnie, ale był zarejestrowany na męża więc żona musi się z rodzeństwem męża podzielić z tym co z mężem się dorobiła? np ona też dołożyła do tego samochodu bo szło ze wspólnych dochodów. A teraz rodzeństwo chcę połowę.

Dev88 napisał:
A teraz rodzeństwo chcę połowę.

"Połowa" samochodu była Pani, a druga "połowa" samochodu Pani męża.
Z chwilą śmierci ustała wspólność majątkowa małżeńska i tylko ta część, która należała do męża podlega spadkobraniu. A zatem 1/2 spadku (połowy męża) przypada Pani, a reszta rodzeństwu. Stąd prosty rachunek, że Pani przysługuje nie 1/2 samochodu, a tylko 3/4 samochodu.

Zatem rodzice i rodzeństwo spadkodawcy mogą się domagać - mówiąc w dużym uproszczeniu - czwartej części z przedmiotów należących przed śmiercią męża do majątku wspólnego.

Jakubb napisał:
A zatem 1/2 spadku (połowy męża) przypada Pani, a reszta rodzeństwu. Stąd prosty rachunek, że Pani przysługuje nie 1/2 samochodu, a tylko 3/4 samochodu.

Czyli jak dobrze rozumiem ten rachunek ma się do wszystkiego co nabyliśmy wspólnie podczas małżeństwa. A możne ktoś podać gdzie to jest dokładnie zapisane, w jakiej ustawie, kodeksie

Kodeks cywilny
Art. 922. § 1. Prawa i obowiązki majątkowe zmarłego przechodzą z chwilą jego śmierci na jedną lub kilka osób stosownie do przepisów księgi niniejszej.

Art. 932. § 1. W braku zstępnych spadkodawcy powołani są do spadku z ustawy jego małżonek i rodzice.
§ 4. Jeżeli jedno z rodziców spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada rodzeństwu spadkodawcy w częściach równych.
§ 5. Jeżeli którekolwiek z rodzeństwa spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku pozostawiając zstępnych, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada jego zstępnym. Podział tego udziału następuje według zasad, które dotyczą podziału między dalszych zstępnych spadkodawcy.

Art. 933. § 1. Udział spadkowy małżonka, który dziedziczy w zbiegu z rodzicami, rodzeństwem i zstępnymi rodzeństwa spadkodawcy, wynosi połowę spadku.

Kodeks rodzinny i opiekuńczy
Art. 50 (z indeksem jeden)1. W razie ustania wspólności, udziały małżonków są równe, chyba że umowa majątkowa małżeńska stanowi inaczej.

Ostatnia edycja:
Powrót