podział spadku

• Autor wątku Autor wątku aniczka55
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aniczka55

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!
Dziadkowie zmarli w 1990 r. Pozostawili po sobie 3 -kę spadkobierców : córka(moja mama) i 2-ch synów. Nie pozostawili żadnego testamentu. W maju 2009 r została przeprowadzona sprawa spadkowa z podziałem 1/3 dla każdego(do podziału jest tylko dom).Mam kilka pytań:
1. Jeden z synów(mój wuj) do 2008 r pozostawał dłużnikiem alimentacyjnym , pisał do sądu o umorzenie alimentów ze względów finansowych (zataił przed sądem część spadku bo doskonale wiedział że taki posiada)- alimenty zostały umorzone. Czy umorzone alimenty nadal zostają długiem? Moja mama zamierza spłacić brata, ale jeżeli on będzie chciał zbyt dużą sumę czy może go postraszyć drogą sądową? Czy sąd może zabrać mu spadek na rzecz alimentów i wtedy mu nic nie zostanie ?
2. Czy brat mojej mamy skoro teraz ma 1/3 domu może się do niego wprowadzić, wynająć swoją część?
3. Czy może żądać od mojej mamy żeby wyprowadziła się z domu? - tylko ona posiada tam meldunek
Z góry dziekuję za pomoc

Pominę pierwszy punkt.
2. Wprowadzić się może, ale na pewno nie na siłę a co do wynajmu, to musi być zgoda pozostałych współwłaścicieli ponieważ wszystko jest wszystkich i trudno ustalić jaka część domu miała by być wynajęta.
Zgodnie też z prawem pożytki z tego płynące powinny być dzielone na troje współwłaścicieli.
3. Nie może żądać, bo nie ma ku temu żadnych podstaw prawnych.

Radziłbym zrobić wszystko, żeby znieść współwłasność, bo będą z tego tylko wielkie kłopoty co wyczytuje już z tego pierwszego posta.
Współwłasność jest najgorszą formą własności i rodzi przeważnie tylko problemy prawne i konflikty.

Ostatnia edycja:
Powrót