Podzial spadku

• Autor wątku Autor wątku lesz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lesz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Uprzejmie prosze o pomoc/porade w nastepujacej sprawie podzialu spadku po moim ojcu, ktory w dniu smierci byl powtornie zonaty. Ojciec pozostawil konta bankowe, ktore zostaly zalozone przed zawarciem drugiego malzenstwa. Ja bylem wspolwlascicielem tych kont. Jakie przepisy reguluja w jakiej czesci dziedzicze ja a w jakim stopniu druga zona mojego ojca. Jak wyglada sprawa dziedziczenia ruchomosci (samochod) nabytych calkowicie ze srodkow zgromadzonych na koncie, ktorych bylem wlascicielem.

Podział spadku

Jeżeli zmarły nie pozostawił testamentu zastosowanie będzie miało dziedziczenie ustawowe. W takim wypadku w pierwszej kolejności powołane są z ustawy do spadku dzieci spadkodawcy oraz jego małżonek; dziedziczą oni w częściach równych. Jednakże część przypadająca małżonkowi nie może być mniejsza niż jedna czwarta całości spadku. (art. 931 § 1 Kodeksu cywilnego). Oczywiście niezbędne będą dowody (dokumenty) na potwierdzenie istniejącego stanu faktycznego co współwłasności środków pieniężnych na rachunku bankowym itp.

Powrót