Podział spadku

• Autor wątku Autor wątku izeta11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

izeta11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Prosze o informacje w sprawie podziału spadku
1) po śmierci męża musze dokonac podziału spadku w skład którego wchodzi
mieszkanie (mam akt notarialny przepisania na własność przez SM)
i samochód. Poniewaz nie mielismy dzieci oprócz mnie ustowowymi spadkobiercami jest czworo rodzeństwa męża (rodzice juz nie zyją). Proszę mi powiedzieć w jakich częściach nastapi nabycie spadku po zmarłym mężu (czyli 50% całego naszego majatku).

2.Stwierdzenie nabycia rozliczymy w US w kwestii podatku od spadku.

3. Mam pytanie jaka bedzie dalsza procedura, aby rodzeństwo męża przekazało mi swoje części nabytego spadku. Darowizna raczej nie wchodzi w rachubę, bo muszę zapłacić duzy podatek. Sprzedaż ... (ale czy istnieje "sprzedaż bezgotówkowa") od której zapłaciłabym ok. 2% podatku. Chciałabym zastosować taka formę, aby w akcie notarialnym było wyraźnie zaznaczone, ze oni (rodzeństwo męża) jako spadkobiercy nie będą w przyszłości wnosić zadnych roszczeń.

kiedy mąż zmarł?

można dokonać działu spadku w sądzie jeśli jesteście zgodni nastąpi to za 300 złotych, co do podatków nie jestem na 100% pewien, ale raczej się ich w tej sytuacji nie płaci, w razie czego, niech pani poszuka tego na forum lub zapytta w US;

rafal 29 moj mąż zmarł 11 lipca 2009 r. Po upływie pół roku od Jego śmierci czyli po 11.01.2009 mam spotkanie wszystkich spdakobierców u notariusza. Bedzie spisany akt notarialny o nabyciu spadku. W moim poprzednim wpisie miałam pytanie jakie otrzymamy części tego spadku. W dalszej części chodziło mi o formę "przekazania" swoich części, gdyz rodzeństwo męża jest zgodne, aby nabyte części spadku "oddać" mnie.

dlatego napisałem, że najlepiej i najtaniej jest w sądzie dokonać działu spadku bez spłat;

co do tego, kto ile dziedziczy, to według mnie nie może pani dostać mniej, niż połowę spadku (art.933 kc)

Składacie wniosek do Sądu spadku o zgodny dział spadku, w treści wskazujecie że chcecie zawrzeć ugodę. Wniosek podpisują wszyscy spadkobiercy, koszt wtedy to 300 zł. Piszecie wniosek o wyznaczenie szybkiego terminu rozprawy (albo np. jedna osoba zobowiązuje się do zawiadomienia o terminie wszystkich), stawiacie się na rozprawie, formułujecie ugodę, podpisujecie, i 7 dni później (termin do zaskarżenia postanowienia o umorzeniu) sprawa jest załatwiona.

Bardzo Wam dziekuje za odpowiedzi

Tomu ... ale ze względu na "łatwiejsze" dla nich załatwienie sprawy musze załatwic u notariusza. Wszyscy spdakobiercy mieszkaja blisko siebie, a do sądu musieliby jechac ponad 100 km. Dlatego celem pierwszego spotkania bedzie spisanie aktu o nabyciu spadku. Potem zgłoszenie nabycia w US. Po otrzymaniu decyzji z US ponowne spotkanie u notaiusza i ....... tutaj mam watpliwosci czy bedzie spisanie umowy o dział spadku i zniesienie współwłasności bez spłat i dopłat???? czy jakas inna forma. Jesli możesz pomóż mi ....

Zgadza się - o ile jest zgoda, nie ma konfliktu - wariant z notariuszem jest o wiele lepszy i szybszy.

Tylko weź pod uwagę, że u notariusza w przypadku działu spadku zapłacisz jeszcze taksę notarialną. Może ona wynosić nawet kilka tysięcy zł (zależy od wartosci spadku). W sądzie tej opłaty nie ma.

roomster ... dziekuje Ci musze sie zorientowac jaki bedzie to koszt ... powoli wszystko mnie już przerasta

Proszę bardzo:
Rozp. MS w sprawie maksymalnych stawek taksy notarialnej:
...
§*3. Maksymalna stawka wynosi od wartości:
1)do 3.000 zł - 100 zł;
2)powyżej 3.000 zł do 10.000 zł - 100 zł + 3 % od nadwyżki powyżej 3.000 zł;
3)powyżej 10.000 zł do 30.000 zł - 310 zł + 2 % od nadwyżki powyżej 10.000 zł;
4)powyżej 30.000 zł do 60.000 zł - 710 zł + 1 % od nadwyżki powyżej 30.000 zł;
5)powyżej 60.000 zł do 1.000.000 zł - 1.010 zł + 0,4 % od nadwyżki powyżej 60.000 zł;
6)powyżej 1.000.000 zł do 2.000.000 zł - 4.770 zł + 0,2 % od nadwyżki powyżej 1.000.000 zł;
7)powyżej 2.000.000 zł - 6.770 zł + 0,25 % od nadwyżki powyżej 2.000.000 zł, nie więcej jednak niż 10.000 zł, a w przypadku czynności dokonywanych pomiędzy osobami zaliczonymi do I grupy podatkowej w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn nie więcej niż 7.500 zł.

Mam jeszcze jedną prośbę, czy ktos może powiedziec jak mniej więcej będa liczone te ułamkowe części przypadajacego spadku. Po zmarłym mężu (z jego 50% wartosci) dziedzicze ja -zona i jego czwórka rodzeństwa czyli w sumie 5 osób. Bardzo proszę o pomoc

Chciałam ponowić swoje pytanie ... Proszę o pomoc .... czy ktoś może powiedzieć mi jak będą liczone ułamkowe części przypadającego spadku. Z połowy majątku przypadającego mężowi dziedziczę ja i czwórka jego rodzeństwa. Bardzo proszę o podpowiedź, gdzie ewentualnie mogę poszukać takich informacji.

Powrót