Podział zysków w sp. z o.o. a zwrot wkładów inwestycyjnych

• Autor wątku Autor wątku dzieciak_1910
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dzieciak_1910

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

mam pytanie do osób zajmujących się tematyką sp. z o.o., konkretnie chodzi mi o podział zysków pomiędzy wspólników w przypadku gdy tylko jedna ze strona dokonuje wkładów inwestycyjnych na początku działalności tej spółki. Kapitał zakładowy wynosić ma 5000 pln i jest podzielony pomiędzy wspólników w stosunku mniej więcej 2/3 do 1/3 natomiast jeden tylko ze wspólników będzie dokonywał faktycznych inwestycji związanych ze startem spółki (wynajęcie i przystosowanie lokalu do działalności czyli zakup odpowiednich sprzętów). Koszt tych inwestycji będzie wynosił szacunkowo ok. 200000 pln. Czy w ogóle kwota faktycznych wydatków tego wspólnika musi być określana w umowie spółki (jako kapitał zakładowy) czy wystarczy że faktycznie wspólnicy będą się dzielić zyskami na podstawie ustalonych udziałów do czasu zwrotu poniesionych inwestycji a później zmienią wysokość udziałów po 50%?

Pozdrawiam

Jeśli jeden ze wspólników wnosi jakieś prawa czy rzeczy to winien to wycenić pożyczyć wynająć lub pobrać za to pienądze ewentualnie wnieść aportem i podwyższyć kapitał ( zmiana umowy spółki).
W kazdym bądź razie musi to być udokumentowane i za zgoda Spółki.
Nie ma innej możliwości w spółce kapitałowej. To nie wspólnik decyduje sam o rozporządzaniu majątkiem lecz albo zarząd albo Zgromadzenie Wspólników decyduje o nabywaniu praw lub rzeczy.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, można zatem w umowie spółki zaznaczyć, że oprócz pokrycia udziałów w kapitale zakładowym jeden ze wspólników pożycza, wnosi do spółki środki na rozkręcenie działalności i poprzez to uprzywilejować jego udziały co do dywidendy lub zaznaczyć, że spółka np. co miesiąc będzie jakąś część z tej pożyczki oddawała wspólnikowi?

Ostatnia edycja:
Powrót