podzial

• Autor wątku Autor wątku Tolla
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tolla

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
WITAM, rozpoczne historyjka. Moj Ojciec ozenil sie drugi raz kiedy mialam 6 lat, wychowywala mnie druga zona Ojca. Zona miala syna z pierwszego malzenstwa. Po smierci Ojca ktory zostawil testament bylo ze majatek przekazuje zonie a wrazie smierci ich obydwuch po polowie na mnie i syna zony Ojca. Zona miala taki sam testament napisany ale po jej smierci testament zaginal. Ojcie zyl z ta kobieta 50lat. Czy w takiej sytuacji nalezy mi sie cos? Pozdrawiam.

dziedziczysz po ojcu po rowno z jego malzonkiem i dziecmi-to reguly ustawowe ktore beda mialy zastosowanie jesli nie ma testamentu, jesli testament sie znajdzie to nawet jesli okaze sie ze zostalas w nim pominieta bedzie przyslugiwal ci zachowek

Czyli ojciec umarł pierwszy? Jezeli zostawił testament w którym do dziedziczenia wskazał żonę to ona odziedziczyła wszystko. Masz prawo do zachowku jeżeli nie mineły 3 lata od ogłoszenia testamentu. No właśnie czy była przeprowadzona sprawa spadkowa po ojcu? I który testament zaginął: ojca czy jego żony?
Rozumiem, że żona ojca umarła jako druga. Czy po powtórnym małżeństwie ojca zostałaś "przysposobiona" przez macochę. Od tego może zależeć dalsze dziedziczenie.

Tak Ojciec zmarl pierwszy,Byla sprawa spadkowa po Ojcu na ktorej zgodzilam sie z testamentem. Zginal testament zony. Nie zostalam przysposobiona przez macoche.

Trzeba przeprowadzić postępowanie spadkowe po zmarłej żonie ojca. obawiam się, żę po niej dziedziczy tylko jej syn.
Czy od śmierci ojca minęło więcej niż 3 lata?

Wlasnie mija 3 lata. Juz tak slyszalam ze tylko syn, wiec tylko mozna sie domyslac co stalo sie z testamentem. Dziekuje i pozdrawiam.

Powrót