pogułka "po"

• Autor wątku Autor wątku gotoxy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
każdy lek niesie zagrożenie.Paracetamol przedawkowany prowadzi do poważnego uszkodzenia wątroby ze śmiercią włącznie,w normalnych dawkach też niesie zagrożenie w postaci nekrolizy naskórka(całkowite odklejenie się skóry od tkanki tłuszczowej)-w efekcie śmierć.Napiętnowujesz Postinor a nie widzisz zagrożenia w kiosku Ruch'u.
Moim zdaniem lepiej zażyć Postinor i wrócić do równowagi hormonalnej w 8 tygodni niż wywoływać poronienie lub dokonywać aborcji.

Znam jedną osobę, która po takiej pigułce 72h trafiła do szpitala. Po prostu nie uważam pigułek 72h za antykoncepcje. I znam kilku lekarzy, którzy też by odmówili przepisania tej pigułki. Ciąża nie jest sytuacją zagrożenia życia. Po za tym jak ktoś decyduje się na współżycie powinien stosować środki przed. Trochę ich na rynku jest. A jak potrafi się zabezpieczyć no to sorry.
Jak to w jakimś polskim filmie leciał " ja uważam, że seks jest tylko dla dorosłych".

Postinor powinien być podawany w niecodziennych sytuacjach - np.gwałt.

Nikt tu nic nie zachwala. Pigułka PO nie jest pigułką poronną i już to kilka razy napisali prawie wszyscy. Mnie się wydaje, że nie powinno jej się sprzedawać bez recepty, tak jak dzieje się to ponoć we Francji - ktoś to opisał wyżej - ale też kobiety powinny być świadome, że istnieje coś takiego.
Mówicie, że niektórzy lekarze nie chcą wypisywać takich recept. A wiecie, że w niektórych aptekach nie da się tego kupić i panie magister patrzą z oburzeniem na klientkę pokazującą receptę i głośno komentują? Aha, mowa o mieście powyżej 600 000 mieszkańców :)

Aha, co do gwałtu. Myślę, że to by tylko skomplikowało sytuację annaslash. No jak na przykład, trzeba by było mieć zaświadczenie z Policji o zgłoszeniu gwałtu? Czy może izba przyjęć w szpitalu? Jak to widzisz? Bo mnie się wydaje, że wtedy 72h nie wystarczą...

1.Kiedy pęknie prezerwatywa to jest sytuacja awaryjna.
2.Przypadek który opisałaś nie dotyczy co 100 lub 1000 pacjentki.Był to pewnie przypadek 1 na milion.
3.W twojej ocenie może nie być to środek anty ale inne kobiety mają prawo do dostępu do takich specyfików.
4.Każda chemia niesie ryzyko.Kiedy studiowałam kosmetologię widziałam na klinice cermatologicznej przypadek wstrząsu anafilaktycznego po użyciu mydła DOVE.Czy w tej sytuacji należy wycofać to mydło z użycia?Przypadek 1 na milion.

klinice dermatologicznej oczywiście,sorki za błędy.

corveta, dla mnie jak najbardziej jest to środek anty. No i to ja miałam problem żeby taką tabletkę kupić. Był to pierwszy i mam nadzieję, że ostatni raz w życiu.

Witaminę C też można przedawkować...

kamilaK napisał:
Pigułka PO nie jest pigułką poronną
Mhmmm...

Tak czytam na stronie Norlevo i po angielsku taka pigułka nazywa się tam "morning after". Jak to tłumaczyć?
Może nie jest pigułką poronną, tylko... poranną?

Aaaa...
I nie pigułką tylko pogułką: MORNING AFTER - POGUŁKA PORANNA - 72h...
Piękna nazwa handlowa, prawda? Nikt się nie połapie...
A ile może? Ile mniej spraw o alimenty?

@rubbermaid, ale się wbiłeś w temat sprzed roku :)

aha, w Holandii też "Morning after" można kupić bez recepty w drogerii...

W Polsce powinna się nazywać weekend after, bo nastolatki biorą ja po każdym zabalowanym weekendzie.

Powrót