pojazd historyczny a brak OC

• Autor wątku Autor wątku x11x
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

x11x

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!
Od III.2014 mam zarejestrowany na siebie pojazd z 1985 r.. W X.2016 uzyskałem opinię techniczną od rzeczoznawcy że „świetle obowiązującej ustawy z 22.05.2003 o ubezpieczeniach obowiązkowych … pojazd spełnia warunki jako pojazd szczególnie ważny dla udokumentowania historii motoryzacji, oraz nie jest objęty rejestrem pojazdów zabytkowych.
Również w X.2016 wypowiedziałem umowę ubezpieczenia OC i przesłałem do firmy ubezpieczeniowej. Od tej pory pojazd był bez ubezpieczenia.
Dodam, że pojazd nie jest zabytkowy, nadal jest zarejestrowany w wydziale komunikacji, jest jedynie garażowany.
Orientujecie się Państwo czy w świetle aktualnie obowiązujących przepisów grożą mi jakieś sankcje finansowe z UFG za brak OC dla tego pojazdu?
Uprzejmie proszę o jakieś wskazówki.

Jeżeli jest zarejestrowany jako zwykły pojazd to grozi ci normalna kara z UFG jak przy braku OC.

Regand napisał:
Jeżeli jest zarejestrowany jako zwykły pojazd to grozi ci normalna kara z UFG jak przy braku OC.

czy aby na pewno jest tak jak Pan pisze?

http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20031241152/U/D20031152Lj.pdf
Art 2.1
Przepis prawny:

11)pojazd historyczny –pojazd mechaniczny, októrym mowa w pkt10, będący:
a)pojazdem zabytkowym wrozumieniu przepisów ustawy –Prawo oruchu drogowym,
b)pojazdem mającym co najmniej 40lat,
c)pojazdem mającym co najmniej 25lat iktóry został uznany przez rzeczoznawcę samochodowego za pojazd unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji;

i następnie:

Przepis prawny:
Art.27.1. Umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych na czas krótszy niż 12miesięcy, zwaną dalej „umową ubezpieczenia krótkoterminowego”, można zawrzeć, jeżeli pojazd mechaniczny jest:
.
.
.
5)pojazdem historycznym;

Wg mnie nie musisz posiadać OC na ten pojazd.
natomiast musisz oczywiście mieć wykupione OC przed wprowadzeniem pojazdu do ruchu.
W praktyce wygląda to jednak tak, że nie liczy Ci się chyba ciągłość do zniżek i często wykupienie OC na np. miesiąc lub dwa jest nieopłacalne, bo niewiele więcej kosztuje OC za cały rok.
Jeśli natomiast pojazd jest w trakcie renowacji to wg mnie OC mieć nie musi.

w pzu oc na pojazd historyczny np. na 126p -71zł/rok (zniżka 70%)

Powrót