Pojemniki na odpady

• Autor wątku Autor wątku Znak83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Znak83

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witam
Mój sąsiad tzn kamienica ma postawione w granicy działki koło moich okien domu kilka pojemników na odpady 5x1100l oraz kilka sztuk mniejszych prosiłem go by zgodnie z obowiązującymi przepisami ustawił je w innym miejscu bym mógł swobodnie korzystać z ogrodu czy pokoju w domu. Fetor z pojemników uniemożliwia mi otwieranie okien.
Zgłosiłem sprawę do Pinb ale zero odpowiedzi proszę o pomoc co zrobić

Znak83 napisał:
Zgłosiłem sprawę do Pinb ale zero odpowiedzi proszę o pomoc co zrobić
To jest właściwy organ do rozpatrzenia tej sprawy - pozostaje czekać na wyniki kontroli.
Znak83 napisał:
Fetor z pojemników uniemożliwia mi otwieranie okien.
Zapach także może być uznany za immisję - przysługuje roszczenie do sądu o zaniechanie działań zakłócających ponad miarę korzystanie z nieruchomości (oraz ewentualnie roszczenie odszkodowawcze np. za obniżenie wartości nieruchomości przy trwałych naruszeniach kiedy ich usunięcie nie jest możliwe).
Przepis prawny:
art. 144 Kodeks cywilny
Właściciel nieruchomości powinien przy wykonywaniu swego prawa powstrzymywać się od działań, które by zakłócały korzystanie z nieruchomości sąsiednich ponad przeciętną miarę, wynikającą ze społeczno-gospodarczego przeznaczenia nieruchomości i stosunków miejscowych.

Byrhtnoth napisał:
To jest właściwy organ do rozpatrzenia tej sprawy - pozostaje czekać na wyniki kontroli.Zapach także może być uznany za immisję - przysługuje roszczenie do sądu o zaniechanie działań zakłócających ponad

miarę korzystanie z nieruchomości (oraz ewentualnie roszczenie odszkodowawcze np. za obniżenie wartości nieruchomości przy trwałych naruszeniach kiedy ich usunięcie nie jest możliwe).
Przepis prawny:
art. 144 Kodeks cywilny
Właściciel nieruchomości powinien przy wykonywaniu swego prawa powstrzymywać się od działań, które by zakłócały korzystanie z nieruchomości sąsiednich ponad przeciętną miarę, wynikającą ze społeczno-gospodarczego przeznaczenia nieruchomości i stosunków miejscowych.

Bardzo dziękuję za konkretną odpowiedź

Byrhtnoth napisał:
To jest właściwy organ do rozpatrzenia tej sprawy - pozostaje czekać na wyniki kontroli.Zapach także może być uznany za immisję - przysługuje roszczenie do sądu o zaniechanie działań zakłócających ponad miarę korzystanie z nieruchomości (oraz ewentualnie roszczenie odszkodowawcze np. za obniżenie wartości nieruchomości przy trwałych naruszeniach kiedy ich usunięcie nie jest możliwe).
Przepis prawny:
art. 144 Kodeks cywilny
Kontrola była nieprawidłowości stwierdziła w drodze mediacji ustalone zostało zmniejszenie odległość od połowę. To też sąsiadka nadal nie przeniosła pojemników stoją tam gdzie stały. A nowe miejsce ogrodziła taśma i na tyle.

Jest jakiś protokół z owej kontroli i zalecenia PINB? Data jakaś?

gryffinian napisał:
Jest jakiś protokół z owej kontroli i zalecenia PINB? Data jakaś?
Tak otrzymałem pismo że otrzymali nakaz przenieść pojemniki minęło dobre dwa lata a one nadal stoją gdzie stały.

Powrót