pokazalem kierowcy srodkowego palca

• Autor wątku Autor wątku brzerz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

brzerz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
witam
dzisiaj jadac samochodem wymusilem na drodze i kierowca taksowki na mnie trabil wiec nie wytrzymalem i pokazalem mu srodkowego palca. po 2 godzinach zawital u mnie policjant i wreczyl mi mandat, ale powiedzial ze kierowca moze pozwac mnie do sadu za wlasnie tego palca.
chcialem sie zapytac co moze mi grozic za ten wyczyn?

mandat niby za co ? jaka jest jego podstawa prawna?
a jakie dowody ma taksiarz, że faktycznie tak było ? czy tylko jego opowiadania?

to juz jest inna bajka ale nie chce sie szlajac po sadach wiec przyjalem ten mandat. chodzi mi o to na jakie konsekwencje moge liczyc jesli ten czlek pozwalby mnie do sadu za pokazanie tego palca?

Wg mnie może pozwać z powództwa cywilnego ale jak udowodni, że pan to rzeczywiście zrobił? :what:

polskie prawo jest zagmatwane i wszystkiego mozna sie spodziewac. zalozmy ze spotkalby mnie najczarniejszy scenariusz i ze udowodniono by mi ze pokazalem palca to czego sie moge spodziewac bo to glownie o to mi chodzi

Na pewno nie wyroku czy kary pozb wolności- raczej zapłacenia kosztów sądowych związanych z przebiegiem procesu, opłacenia biegłych 8) itp no i może jakieś odszkodowanie dla "pokrzywdzonego".

ile moga kosztowac takie oplaty?

To zależy jak długo będzie ciągnąć się sprawa- może skończyć się na 1 posiedzeniu a może trwać latami jak będziecie państwo pozywać kolejnych biegłych itd :D dlatego ciężko odp na to pytanie.

dzieki za pomoc, zobaczymy jak to bedzie ;/

Jakich biegłych ??? Marta o czym Ty piszesz?

Jak to jakich biegłych , a na przykład specjalistę z dziedziny języka migowego . Trzeba przecież udowodnić , na jakiejś podstawie , że środkowy palec jest gestem obrazliwym .
Na marginesie powiem , ze wesoło mogłoby być na takiej sprawie .

[cytat:34joire9]
Jakich biegłych ??? Marta o czym Ty piszesz?
[/cytat:34joire9]
To było ironiczne- ponieważ cała sprawa wydaje się kompletnie bezsensowna- sądzenie się o taką sprawę wydaje mi się tak kurozalne, że może by i tzrba było powołać biegłych którzy z braku świadków stwierdziliby prawdopodobieństwo takiego zdarzenia :D

a może może....pokazanie "fuck you" to zniewaga z art.216 kk, choć rzeczywiście proces o to byłby kuriozalny....

Powrót