*** pokazy. Sprzedarz na kredyt

• Autor wątku Autor wątku mati52nn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mati52nn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam.

Na początku chce zaznaczyć ze czytałem raczej wszystkie posty na temat odstąpienia od umowy w tych sprawach.

Moja babcia podpisała umowę na kupno kilku rzeczy z*** na raty w banku *** w dniu 15.04.2023. Czy mogę i w jaki sposób wykorzystać powyższą ustawę do anulowania zakupu oraz kredytu w banku?

Gdy przemówiłem babci do rozsądku zgodziła się do odstąpienia od umowy oraz odesłania rzeczy. Jednak przy mojej nieobecności postanowiła pierw do nich zadzwonić ze chce odstąpić od umowy i znów ja namówili do rezygnacji z kilku rzeczy a część z nich zostawić bo to "bardziej opłacalne".. Powiedziała mi ze ktoś od nich ma przyjechać po rzeczy z których zrezygnowała oraz nową umową w dniu 26.04.
moderacja

Proszę o pomoc w udzieleniu mi informacji co mam w tym przypadku zrobić.
Czy ta umowa z 15.04 nadal jest ważna i od niej napisać odstąpienie i odesłać wszystkie rzeczy? Jedną rzecz mieli jeszcze dosłać jak było w pierwszej umowie.

Czekać na nową umowę pozwolić na zabranie tych rzeczy z których rezygnuje i dopiero wysłać odstąpienie od tej nowej umowy?

Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czy ta umowa z 15.04 nadal jest ważna i od niej napisać odstąpienie

Napiszcie do przedsiębiorcy wniosek o odstąpienie od umowy sprzedaży z dnia 15.04. br. Wyślijcie je listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. Kopię wniosku, dowód nadania listu i otrzymane później potwierdzenie jego odbioru zachowajcie w celach dowodowych.

Zgodnie z art. 31 ust. 1 ustawy o prawach konsumenta w przypadku odstąpienia od umowy zawartej na odległość lub umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa umowę uważa się za niezawartą.

i odesłać wszystkie rzeczy

Możecie, ale nie musicie od razu odsyłać zakupionego towaru. Art. 34 ust. 1 ustawy o prawach konsumenta stanowi: Konsument ma obowiązek zwrócić towar przedsiębiorcy lub przekazać go osobie upoważnionej przez przedsiębiorcę do odbioru niezwłocznie, jednak nie później niż 14 dni od dnia, w którym odstąpił od umowy, chyba że przedsiębiorca zaproponował, że sam odbierze towar. Do zachowania terminu wystarczy odesłanie towaru przed jego upływem."

Chciałbym dodać że bank przysłał nową umowę z ratami zgodna z umową z *** z 26.04

W tym wypadku również zrobić jak Pani powyżej napisała?

Dziękuję za odpowiedź
moderacja

bank przysłał nową umowę

Od zawartej umowy możesz odstąpić w terminie 14 dni od daty jej zawarcia. Stosowne pouczenie o prawie do odstąpienia od umowy powinno być zawarte w załączniku do umowy.

Tak jak pisałem wcześniej umowy od*** jeszcze nie dostałem ma przyjść 26.04

Czyli czekać na nią czy odstąpić od tej zawartej 15.04

Proszę o wyrozumiałość.
moderacja

czy odstąpić od tej zawartej 15.04

Tak. Jeżeli do tej umowy był kredyt, to również trzeba od niej odstąpić. Nic nie będzie się działo "samo od siebie".

nową umową w dniu 26.04.

Od tej nowej umowy też należy odstąpić .

bank przysłał nową umowę z ratami zgodna z umową z ***z 26.04

Należy również odstąpić od niniejszej umowy zawartej z bankiem.

Wanda67 napisał:
Tak. Jeżeli do tej umowy był kredyt, to również trzeba od niej odstąpić. Nic nie będzie się działo "samo od siebie".

Firma od której były wzięte rzeczy na raty po telefonicznym uzgodnieniu zmieniła umowę a bank w którym były wzięte raty wcześniejszy kredyt anulowała i przysłała nową umowę pożyczki.

Wanda67 napisał:
Należy również odstąpić od niniejszej umowy zawartej z bankiem.

Czytałem że kredyt również traci ważność wraz z odstąpienieniem umowy sprzedaży zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa.

Ostatnia edycja:
po telefonicznym uzgodnieniu zmieniła umowę

Masz jakiś dowód na tę okoliczność?

traci ważność wraz z odstąpienieniem umowy sprzedaży zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa

W przypadku odstąpienia od umowy zakupu towaru na pokazie sprzedawca powinien poinformować o tym bank, ale lepiej by było gdyby zrobił to konsument. Zgodnie z art. 53 ustawy o kredycie konsumenckim konsument ma prawo, bez podania przyczyny, do odstąpienia od umowy o kredyt konsumencki w terminie 14 dni od dnia zawarcia umowy.

Ostatnia edycja:
Wanda67 napisał:
Masz jakiś dowód na tę okoliczność?

Nie mam na to żadnego dowodu z tad moje pytanie czy odstąpić od umowy podpisanej za pierwszym razem. I umowy która ma przyjść nie podpisywać i żadnych rzeczy nie oddawać osobie która z nią przyjdzie. Czy poczekać na drugą podpisać oddać część towaru i dopiero od niej odstąpic.

Jedynie umowa z bankiem która przyszła za drugim razem wprowadza mnie w zakłopotanie i nie wiem co robić.

Ostatnia edycja:
czy odstąpić od umowy podpisanej za pierwszym razem

Tak. To nic nie kosztuje.

I umowy która ma przyjść nie podpisywać

Podpisać, a potem od niej odstąpić.

umowa z bankiem która przyszła za drugim razem

Odstąpić od niej w terminie 14 dni kalendarzowych od jej zawarcia.

W razie wątpliwości skontaktuj się z rzecznikiem praw konsumenta w swoim mieście lub z infolinią konsumencką. Wejdź na stronę UOKiK.

Odstąpić od umowy wcześniejszej, tak u sprzedawcy jak i w banku. Umowa z datą 26.04 przecież nie została podpisana - przynajmniej tak wynika z twoich postów. I nie trzeba jej podpisywać.

umowa z bankiem która przyszła za drugim razem

W tej sytuacji powinieneś odstąpić od przysłanej umowy bankowej. A za pierwszym razem też otrzymałeś umowę z bankiem?

Tak. Jak przeglądałem telefon babci za pierwszym jak i drugim razem bank wysyłał SMS z informacją o kredycie i w celu jego potwierdzeniu potwierdzić go kodem PIN zawartym w SMS. Babcia podała kod PIN sprzedawcy który dzwonił i widzę w załącznikach że są 2 umowy z bankiem. Lecz żadnej informacji z banku że od tej pierwszej odstąpiono..

żadnej informacji z banku że od tej pierwszej odstąpiono

Zatem trzeba wysłać odstąpienie od umowy zawartej na pokazie w dniu 15.04 br. i odstąpić od tej pierwszej umowy zawartej z bankiem.

Wiesz jak napisać takie wnioski?

Ostatnia edycja:
Tak wzór formularza odstąpienia od umowy sprzedaży dołączyli wraz z umowa.

Ogólne warunki umowy

"5. Kupujacy może dokonać platności w następujący sposób

b) ze srodków uzyskanych z kredytu bankowego z tym, że w przypadku odmowy udzielenia Kupującemu kredytu przez Bank lub w przypadku odstąpienia od umowy o kredyt albo w przypadku odmowy podpisania umowy o kredyt, Sprzedajacy zastrzegu, ze sprzedaż nie miało charakteru ratalnego, a co za tym idzie Kupujący zobowiązany jest do zaplaty calosci ceny chyba, że Strony uzgodnią inne warunki splaty."

Jutro będę dzwonił jeszcze do sprzedającego aby naprostować sytuacje i że chce odstąpić od umowy po czym wyśle im pismo o odstąpienie umowy za potwierdzeniem odbioru po czym będę się kontaktował z bankiem mam nadzieję że to pomoże.

Będę pisał na bieżącą jak sprawy się mają. Przy czym dziękuję za zainteresowanie oraz porady.

Ostatnia edycja:
dzwonił jeszcze do sprzedającego (...) że chce odstąpić od umowy

Nie musisz nigdzie dzwonić, bo odstąpienie od umowy jest prawem konsumenta i przedsiębiorca (sprzedawca) nie musi wyrażać na nie zgody.
Z art. 31 ust. 1 ustawy o prawach konsumenta wynika, że w przypadku odstąpienia od umowy zawartej na odległość lub umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa umowę uważa się za niezawartą.

A jeżeli osoba od nich przyjedzie z tą drugą umowa z niższymi ratami i weźmie część towaru jak było umówione telefonicznie to czy taka umowa też jest "umową zawartą na odległość lub poza lokalem przedsiębiorstwa"?

czy taka umowa też jest "umową zawartą na odległość lub poza lokalem przedsiębiorstwa"

Tak, jest to umowa zawarta poza lokalem przedsiębiorcy. Napisałeś w poście " ja namówili do rezygnacji z kilku rzeczy a część z nich zostawić bo to "bardziej opłacalne". Powiedziała mi ze ktoś od nich ma przyjechać po rzeczy z których zrezygnowała oraz nową umową w dniu 26.04".

Ostatnia edycja:
Wanda67 napisał:
Tak, jest to umowa zawarta poza lokalem przedsiębiorcy. Napisałeś w poście " ja namówili do rezygnacji z kilku rzeczy a część z nich zostawić bo to "bardziej opłacalne". Powiedziała mi ze ktoś od nich ma przyjechać po rzeczy z których zrezygnowała oraz nową umową w dniu 26.04".
Tak zgadza sie

Witam.
26.04 przyszedł aneks do umowy. I kurier odebrał część towaru dokładnie 2 rzeczy. I od tego aneksu napisałem odstąpienie od umowy i mam jeszcze kilka dni na odesłanie pozostałych rzeczy. Problem polega na tym że dzwoniła "Pani" że jedna rzecz była ponoć używana i mi ją odeślą i będę musiał za nią zapłacić.. mimo że rzecz była tylko odpakowana i nie używana.. Obawiam się że z przedmiotami które odeśle zrobią tak samo. Czy mogę jakoś temu zaradzić? Proszę o pomoc.

Jak mówiłem przez telefon do Pani która dzwoniła że od tego roku nie mogą udzielać pożyczek na towar który oferują to odpowiedziała że było podpisane jakieś oświadczenie. Czy to jest legalne?

Ostatnia edycja:
Powrót