pokazywanie zdjęć

• Autor wątku Autor wątku kurczaczekx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kurczaczekx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam pytanie odnośnie pokazywania zdjęć innych osób . Otóż mam 16 lat i mój "kolega" z klasy napisał do mnie na gg ,powiedział mi że jest homoseksualistą . Nieuwierzyłam mu i powiedziałam żeby wysłał mi zdjęcie , i wysłał. Powiedział żebym go nikomu nie pokazała. Okazało sie jednak że nietylko ja wiem o jego tajemnicy i pokazałam zdjęcie kilku osobą. Podkreślam że nigdzie go nie zamieszczałam. On sie o tym dowiedział i zaczoł mi grozić na gadu gadu że mnie pobije i że zrobi mi coś z domem. Jakiś miesiąc później wysłał mi wiadomość że poda mnie do sądu za to że pokazałam jego zdjęcie które on sam mi wysłał. Jak to w końcu wygląda? Czy ponosze jakąś wielką odpowiedzialność ? Chce też podkreślić że on bardzo mnie wyzywał a ja go nie

Witam,
Powiedział żebym go nikomu nie pokazała. Okazało sie jednak że nietylko ja wiem o jego tajemnicy i pokazałam zdjęcie kilku osobą.
Wiedza o tym, że ktoś jest homoseksualistą, a udostępnienie (rozpowszechnienie) zdjęć to obrazujących to dwie odrębne sprawy. Jeśli osoba wyraźnie zastrzegła, aby nie udostępniała Pani tych zdjęć, a Pani je okazała - to, jak dla mnie, naruszyła Pani Art.81. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych dotyczący wymogu posiadania zezwolenia na rozpowszechnianie wizerunku osoby, zaś osoba ta ma w stosunku do Pani słuszne pretensje.
On sie o tym dowiedział i zaczoł mi grozić na gadu gadu że mnie pobije i że zrobi mi coś z domem.

Chce też podkreślić że on bardzo mnie wyzywał a ja go nie
A to już wygląda na poważne zagrożenie oraz naruszania Pani dóbr osobistych. Myślę, że powinna to Pani zgłosić na policji.

Powrót