Poker Strategy, Party Poker i legalność w Polsce - czyli hazard internetowy.

• Autor wątku Autor wątku Seba_321
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
bluesteel napisał:
Ustawodawcy większości krajów świata się z Tobą nie zgadzają. Ciekawe dlaczego... ;)
Taaaa, zdaje się, że nawet czytałem gdzieś tłumaczenie naszego MF dlaczego poker to gra losowa - było, bardzo delikatnie mówiąc, niezbyt logiczne.
Jeżeli poker jest grą losową, to grą losową jest również brydż sportowy.

Zgadzam się z Ripperem, chore że prawo tworza ludzie którzy nie wiedzą czym jest poker.

I ponawiam pytanie czy ktoś został oskrarżony/skazany w Polsce za grę w Pokera online.

Seba_321 napisał:
ponawiam pytanie czy ktoś został oskrarżony/skazany w Polsce za grę w Pokera online.

Z tego co mi wiadomo nie, co z resztą specjalnie nie dziwi, bo większość "dużych" graczy działa w głębokiej konspiracji :lol:

Seba_321 napisał:
Zgadzam się z Ripperem, chore że prawo tworza ludzie którzy nie wiedzą czym jest poker.

Jest grą w której, jeśli mówimy o texas hold'em, nawet w idealnej sytuacji gdy obudzisz się z AA masz pre-flop co najmniej 20% szans że przegrasz. W jaki sposób to nie jest hazard:?:

bluesteel napisał:
Jest grą w której, jeśli mówimy o texas hold'em, nawet w idealnej sytuacji gdy obudzisz się z AA masz pre-flop co najmniej 20% szans że przegrasz. W jaki sposób to nie jest hazard:?:
Utożsamiasz hazard z grami losowymi?

bluesteel napisał:
Z tego co mi wiadomo nie, co z resztą specjalnie nie dziwi, bo większość "dużych" graczy działa w głębokiej konspiracji :lol:
Co rozumiesz przez głęboką konspirację?

Bez najmniejszych problemów możesz dojść do nazwisk największych polskich graczy, niektórzy bez żenady się chwalą na Interencie.

bluesteel napisał:
Równie dobrze mogę Cię zapytać dlaczego piłka nożna nie jest grą losową, skoro reprezentacja Polski ma jakieś 10% szans na wygraną z nieporównywalnie lepszą reprezentacją Hiszpanii czy Niemiec. W prawie każdej grze jest czynnik losowy (wiatr w skokach narciarskich, pogoda w piłce nożnej, zachowanie konia w wyścigach konnych - itp. itd.)

Nie mówię że poker nie jest grą trochę losową, bo jest, ale na pewno nie powinien być utożsamiany z grą na automatach, bo w pokerze liczą się umiejętności, co udowadniają najlepsi gracze świata, wygrywając regularnie spore pieniądze ;)

Pozdrawiam

Ripper napisał:
Utożsamiasz hazard z grami losowymi?

Być może dopuściłem się przejęzyczenia, jednak myślę że sens wypowiedzi pozostaje jasny: w grze w pokera występuje potężny element losowości.

Seba_321 napisał:
Co rozumiesz przez głęboką konspirację?

Bez najmniejszych problemów możesz dojść do nazwisk największych polskich graczy, niektórzy bez żenady się chwalą na Interencie.

A jak się zacznie czytać między wierszami to zaraz dowiadujemy się, że większość z tych graczy od lat na stałe mieszka w Wielkiej Brytanii albo jeszcze gdzieś indziej gdzie polskie prawo antyhazardowe ich nie będzie obowiązywać...

Seba_321 napisał:
Równie dobrze mogę Cię zapytać dlaczego piłka nożna nie jest grą losową, skoro reprezentacja Polski ma jakieś 10% szans na wygraną z nieporównywalnie lepszą reprezentacją Hiszpanii czy Niemiec. W prawie każdej grze jest czynnik losowy (wiatr w skokach narciarskich, pogoda w piłce nożnej, zachowanie konia w wyścigach konnych - itp. itd.)

I dlatego zakłady bukmacherskie dotyczące takich zdarzeń są objęte przepisami ustawy :D

Seba_321 napisał:
Nie mówię że poker nie jest grą trochę losową, bo jest, ale na pewno nie powinien być utożsamiany z grą na automatach, bo w pokerze liczą się umiejętności, co udowadniają najlepsi gracze świata, wygrywając regularnie spore pieniądze ;)

Kluczowe jest tu słowo trochę. Do to trochę jest niestety dużo większe niż pokerzyści chcieliby przyznać. Zresztą, wystarczy zajrzeć na byle jakie forum pokerowe, żeby po niedługich poszukiwaniach odnaleźć wpisy zdezorientowanych "semi-pro" wyglądające mniej więcej tak: HELP dlaczego mój wykres zysków z gier cashowych od trzech miesięcy pędzi w dół jak płonący meteoryt :mad: I tam jakoś wszyscy zazwyczaj są zgodni że to winna czynnika losowego, który jest nieprzewidywalny i może tak oddziaływać nie wiadomo jak długo :razz:

Pozdrawiam

bluesteel napisał:
Być może dopuściłem się przejęzyczenia, jednak myślę że sens wypowiedzi pozostaje jasny: w grze w pokera występuje potężny element losowości.
Dokładnie tak samo "potężny" element losowości znajdziemy w brydżu sportowym, a brydża pewnie grą losową byś nie nazwał ;)

bluesteel napisał:
A jak się zacznie czytać między wierszami to zaraz dowiadujemy się, że większość z tych graczy od lat na stałe mieszka w Wielkiej Brytanii albo jeszcze gdzieś indziej gdzie polskie prawo antyhazardowe ich nie będzie obowiązywać...
Nieprawda. Z większości miejsc w Polsce nie jest daleko za granicę. A kto będzie się bawił udowadnianie, że dany delikwent tego, a tego dnia był na terenie RP.
Poza tym internetowych hazardzistów raczej się nie ściga, bo organa nie są pewne, jak zareagowałyby instytucje unijne, gdyby zaczęły napływać do nich skargi, że polscy obywatele są szykanowani przez państwo za korzystanie z usług legalnie zarejestrowanych podmiotów gospodarczych świadczących usługi, które na terenie RP nie są de facto zakazane.

bluesteel napisał:
I dlatego zakłady bukmacherskie dotyczące takich zdarzeń są objęte przepisami ustawy :D
Jako gry losowe?

Odświeżam temat, gdyż ostatnio się zastanawiałem - jak wygląda sprawa z legalnością Pokera Online w grze w tak zwane "freerolle"? Polega to na darmowym udziale w turnieju (gdzie każdy zarejestrowany użytkownik może zagrać ze jakiegokolwiek wkładu pieniężnego), w którym nagrodzą za powiedzmy 100 pierwszych miejsc są pieniądze, które później można przelać na konto. To już nie podpada pod hazard, prawda? Gdyż nie stawiam własnych pieniędzy, i biorę udział w turnieju z pulą nagród. Czy może się mylę?

Z góry dziękuję za merytoryczne wypowiedzi
Pozdrawiam,
seba_321

bluesteel napisał:
Art. 107. KKS
"§ 1. Kto wbrew przepisom ustawy lub warunkom koncesji lub zezwolenia urządza lub prowadzi grę losową, grę na automacie lub zakład wzajemny,
podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych albo karze pozbawienia wolności do lat 3, albo obu tym karom łącznie.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uczestniczy w zagranicznej grze losowej lub zagranicznym zakładzie wzajemnym."

Te wszystkie serwisy to zazwyczaj Anglia, Malta albo jakiś Gibraltar, mamy więc zagraniczną grę losową, bo raczej nikt nie bierze na poważnie prób udowodnienia że poker to "gra umiejętności".

No dobrze, ale jak to ma sie do ustawodawstwa UE? czy przypadkiem nie jest sprzeczne z nim? Np w Szwecji ( a nikt nie moze twierdzic, ze ten kraj ma liberalne podejscie do dochodow ludnosci) mozesz sobie czepac dochody z gry w pokera online, jesli pochodza one z zrodla w granicach UE. Sprawa ma sie inaczej, jesli operator zarejestrowany jest poza granicami UE, Mozesz tam grac tez, ale musisz zaplacic podatek w Szwecji od wygranej.

Seba_321 napisał:
Odświeżam temat, gdyż ostatnio się zastanawiałem - jak wygląda sprawa z legalnością Pokera Online w grze w tak zwane "freerolle"? Polega to na darmowym udziale w turnieju (gdzie każdy zarejestrowany użytkownik może zagrać ze jakiegokolwiek wkładu pieniężnego), w którym nagrodzą za powiedzmy 100 pierwszych miejsc są pieniądze, które później można przelać na konto. To już nie podpada pod hazard, prawda? Gdyż nie stawiam własnych pieniędzy, i biorę udział w turnieju z pulą nagród. Czy może się mylę?

Z góry dziękuję za merytoryczne wypowiedzi
Pozdrawiam,
seba_321
ponawiam pytanie

To znaczy gdzie, bo ja nie widzę tam nic na temat pokera i hazardu online?

Powrót