Poker Strategy, Party Poker i legalność w Polsce - czyli hazard internetowy.

• Autor wątku Autor wątku Seba_321
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Seba_321

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam wszystkich, mam pytanie dotyczące hazardu internetowego w Polsce, pokera. Jest to temat nadal dość "gorący" i jestem ciekaw waszych odpowiedzi :)
Sytuacja wygląda następująco - jestem pełnoletni, zarejestrowałem się w serwisie PokerStrategy.com, rozwiązałem quiz itp przez co w nagrodę zostało mi przelane 50$ na platformę PartyPoker.com, gdzie mogę grać w pokera za te pieniądze z innymi graczami. Aby wypłacić kwotę, muszę ją obrócić kilka razy oraz wygrać ileś procent - nie wiem dokładnie, ale myślę że to nie jest kluczowe.
W każdym razie, chciałbym Państwa zapytać - czy gra na owej platformie (PartyPoker), z innymi graczami, na pieniądze które później mógłbym wypłacić jest nielegalna? Zaznaczam jeszcze raz, iż żadnej kwoty sam nie wpłacałem. Czy mógłbym mieć później nieprzyjemności przy ewentualnym wypłacaniu pieniędzy na moje konto? Czy grając tam, łamałbym polskie prawo w jakimkolwiek stopniu?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam serdecznie!
Seba_321

Ponawiam pytanie, czy jest ktokolwiek w stanie mi odpowiedzieć?

Witam. Mam podobny problem. Ja korzystam z serwisu z siedzibą w anglii. Też nie mogę znaleść aktualnych wiadomosci. Przychód mam ok 100$/tydzień. Więc... ponawiam pytanie:)

Nielegalny czy nie ja gram w pokera na roznych roomach i jak narazie nie mialem problemow z wyplata pieniedzy:) Oczywiscie nalezy zwrocic uwage na rooma gdzie wplaca sie pieniadze bo niekazdy musi byc wyplacalny dlatego polecam gre raczej na duzych roomach:)

Art. 107. KKS
"§ 1. Kto wbrew przepisom ustawy lub warunkom koncesji lub zezwolenia urządza lub prowadzi grę losową, grę na automacie lub zakład wzajemny,
podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych albo karze pozbawienia wolności do lat 3, albo obu tym karom łącznie.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uczestniczy w zagranicznej grze losowej lub zagranicznym zakładzie wzajemnym."

Te wszystkie serwisy to zazwyczaj Anglia, Malta albo jakiś Gibraltar, mamy więc zagraniczną grę losową, bo raczej nikt nie bierze na poważnie prób udowodnienia że poker to "gra umiejętności".

bluesteel napisał:
Art. 107. KKS
"§ 1. Kto wbrew przepisom ustawy lub warunkom koncesji lub zezwolenia urządza lub prowadzi grę losową, grę na automacie lub zakład wzajemny,
podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych albo karze pozbawienia wolności do lat 3, albo obu tym karom łącznie.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uczestniczy w zagranicznej grze losowej lub zagranicznym zakładzie wzajemnym."

Te wszystkie serwisy to zazwyczaj Anglia, Malta albo jakiś Gibraltar, mamy więc zagraniczną grę losową, bo raczej nikt nie bierze na poważnie prób udowodnienia że poker to "gra umiejętności".
Dzięki za odpowiedź, czyli jednak ta ustawa przeszła. Szkoda trochę, bo chciałem czy pograć w pokera czy poobstawiać zakłady bukmacherskie, ale będe musiał obejść się smakiem, nie mam zamiaru łamać prawa...

Swoją drogą - poker jest grą umiejętności, gdyby nią nie był to nie mielii byśmy ścisłej czołówki graczy regularnie wygrywających w pokera.

A tak przy okazji - jak wygląda sprawa z karalnością za gra w pokera online? Czy ktokolwiek został już ukarany? I dlaczego firmy bukmacherskie/pokerowe nadal mają swoje strony internetowe, również po polsku, z polską obsługą i polskimi klientami, pomimo iż udział w proponowanej przez nie rozgrywce jest nielegalny?

Pozdrawiam,
Seba

@Edit
Czy poker online jest zabroniony tylko w Polsce? Czy w jakiś innych krajach też?

Ostatnia edycja:
Seba_321 napisał:
Dzięki za odpowiedź, czyli jednak ta ustawa przeszła. Szkoda trochę, bo chciałem czy pograć w pokera czy poobstawiać zakłady bukmacherskie, ale będe musiał obejść się smakiem, nie mam zamiaru łamać prawa...

Swoją drogą - poker jest grą umiejętności, gdyby nią nie był to nie mielii byśmy ścisłej czołówki graczy regularnie wygrywających w pokera.

A tak przy okazji - jak wygląda sprawa z karalnością za gra w pokera online? Czy ktokolwiek został już ukarany? I dlaczego firmy bukmacherskie/pokerowe nadal mają swoje strony internetowe, również po polsku, z polską obsługą i polskimi klientami, pomimo iż udział w proponowanej przez nie rozgrywce jest nielegalny?

Pozdrawiam,
Seba

@Edit
Czy poker online jest zabroniony tylko w Polsce? Czy w jakiś innych krajach też?

A jak sobie wyobrazasz sciganie osob grajacych w pokera online? :) nie znam szczegolowych statystyk ale z doswiadczenia wiem ze w kazdym darmowym turnieju w jakimkolwiek roomie polowa graczy to Polacy :)

rex14_pl napisał:
A jak sobie wyobrazasz sciganie osob grajacych w pokera online? :) nie znam szczegolowych statystyk ale z doswiadczenia wiem ze w kazdym darmowym turnieju w jakimkolwiek roomie polowa graczy to Polacy :)
No to są freerolle, ale mnie zastnawia jak to jest jeśli dostałem to $50, i chciałbym za nie grać i ewentualnie wypłacić.

Przecież jak kasa pójdzie na konto to jest to do wyśledzenia itp prawda? I za to organy prawa ścigają, nieprawdaż?

Nie chcę robić nic nielegalnego, przez co miałbym nieprzyjemności teraz czy za parę lat...

Seba_321 napisał:
No to są freerolle, ale mnie zastnawia jak to jest jeśli dostałem to $50, i chciałbym za nie grać i ewentualnie wypłacić.

Przecież jak kasa pójdzie na konto to jest to do wyśledzenia itp prawda? I za to organy prawa ścigają, nieprawdaż?

Nie chcę robić nic nielegalnego, przez co miałbym nieprzyjemności teraz czy za parę lat...

hehe no tak nie mam zamiaru namawiac cie do lamania prawa bo nie taki ma cel tp forum:) Chcialem tylko zwrocic uwage na to ze organy scigania maja (a przynajmniej powinny miec) bardziej powazne zajecia :)

w szachy to tak a w pokera phi ... zbyt duza losowosc ... loteria to jest hazard , gram w pokera ale takie tam granie na pieniadze to zenada , zbyt plytka gra ... w szachy to mozna juz pograc ... uwazam tak jak ten Pan co przytoczyl te paragrafy o grze hazardowej bo inaczej tego ujac nie mozna.Wogole dziwie sie ludziom ktory traktuja Pokera na powaznie.Gra dla laikow jakichkolwiek gier.Szachy to jest gra albo Go a tam Pokear to na masy polej woda i tyle.
Polecam
http://www.youtube.com/watch?v=NJarxpYyoFI

Ostatnia edycja:
rex14_pl napisał:
hehe no tak nie mam zamiaru namawiac cie do lamania prawa bo nie taki ma cel tp forum:) Chcialem tylko zwrocic uwage na to ze organy scigania maja (a przynajmniej powinny miec) bardziej powazne zajecia :)
Nie no, dzięki za odpowiedź, nie namawiasz mnie do łamania prawa, ale ja osobiście strasznie żałuję że poker, zarówno online jak i ten na żywo jest w Polsce nielegalny, bo dla mnie to jest chore że państwo ingeruje w tak błahe sprawy, zakazując hazardu a pozwalając jednocześnie na alkohol/papierosy itp. itd.

No trudno, łamał prawa i narażał się na nieprzyjemności teraz czy w przyszłości nie będę, ale jestem odrobinę zdegustowany.

bluesteel napisał:
Poker zdecydowanie nie jest grą losową.

Dobrze, a jak to jest w USA? Tam też poker online jest nielegalny, a w turniejach pokerowych zawsze bez jakiegokolwiek zająknięcia się mówią o graczach ile to oni wygrali przez Internet, tak samo są artykuły na Wikipedii z nazwiskami graczy i ich zwycięstwami.

Gdzie tu jest haczyk? Niby nielegalne, a nikt się nie przejmuje.

To sa tzw nartwe pezepisy niby sa ale nikt sie nimi nie przejmuje bo nie ma kto ich egzekwowac:) Potrzebowal Tusku pokazac jak on to nie bedzie z hazardem walczyl to przeglosowali radykalna ustawe. Media mialy pozywke na kilka dni, slupki poszly do gory i temat mozna bylo uznac za zamkniety:)
To niestety nie jedyny przyklad perelek jakie ostatnio zafundowali nam politycy:)
Ja bym sie na twoim miejscu takimi zakazami nie przejmowal i tyle:) Ale to moje zdanie

rex14_pl napisał:
To sa tzw nartwe pezepisy niby sa ale nikt sie nimi nie przejmuje bo nie ma kto ich egzekwowac:) Potrzebowal Tusku pokazac jak on to nie bedzie z hazardem walczyl to przeglosowali radykalna ustawe. Media mialy pozywke na kilka dni, slupki poszly do gory i temat mozna bylo uznac za zamkniety
To niestety nie jedyny przyklad perelek jakie ostatnio zafundowali nam politycy
Ja bym sie na twoim miejscu takimi zakazami nie przejmowal i tyle Ale to moje zdanie
Czyli nie ma organów które mogłyby mnie skazać za grę online?

Bo nielegalne kasyna w restauracjach/pubach itp są chyba zamykane i kontrolowane (tak przynajmniej mówił mi znajomy), ale czy ktoś został skazany/oskrarżony za grę online?

Czy przy otrzymywaniu wypłaconych pieniędzy mogą być jakieś kłopoty, nieprzyjemności?

Nie mówię tu o gigantycznych kwotach, a raczej o pieniądzach rzędu 100-500zł

Dlatego właśnie pytam tu na forum, specjalistów - jak to wygląda w praktyce ;)

Pozdrawiam

Oczywiscie ze sa organy ktore maja scigac za lamanie prawa np policja. Tylko logicznie pomysl jakby mieli zaczas scigac kazdego kto gra w Polsce w pokera to ciekawe czy mieliby czas na cokolwiek innego:)
Jeszcze raz podkreslam ze do niczego cie nie namawiam sama bedziesz musiala zdecydowac czy chcesz grac czy dajesz sobie spokoj:)

rex14_pl napisał:
Oczywiscie ze sa organy ktore maja scigac za lamanie prawa np policja. Tylko logicznie pomysl jakby mieli zaczas scigac kazdego kto gra w Polsce w pokera to ciekawe czy mieliby czas na cokolwiek innego:)
Jeszcze raz podkreslam ze do niczego cie nie namawiam sama bedziesz musiala zdecydowac czy chcesz grac czy dajesz sobie spokoj:)
Przez myśl mi nie przeszło że namawiasz mnie do łamania prawa, w porządku ;)

Pytam tylko, czy toczy się jakaś spraw lub czy ktokolwiek został oskarżony/skazany w związku z grą w pokera online w Polsce?

Powrót