Poker w Polsce

• Autor wątku Autor wątku mkrzyzykk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mkrzyzykk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!

Czy mógłby ktoś jasno i klarownie przedstawić sytuacje prawną pokera w Polsce? Czy gra online w serwisach takich jak np. Poker Stars na prawdziwe pieniądze jest legalna? Czy jeżeli np. wygrywam turniej pokera, to popełniam jakieś przestępstwo przez fakt wzbogacenia się na grze hazardowej?

Zaznaczam, że jestem totalnym laikiem w kwestii prawa, proszę więc o cierpliwość i wyrozumiałość :)

1.zabronione jest na mocy ustawy z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych urządzanie gier hazardowych przez sieć Internet, z wyjątkiem zakładów wzajemnych, na które udzielono zezwolenia (lista legalnych podmiotów znajduje się na stronie internetowej Ministerstwa Finansów www.finanse.mf.gov.pl/inne-podatki/podatek-od-gier/gry-hazardowe-przez-internet),
2.zakazane jest na mocy art. 107 § 2 Kodeksu karnego skarbowego pod groźbą kary grzywny albo kary pozbawienia wolności albo obu tym karom łącznie, uczestnictwo w zagranicznej grze losowej lub zagranicznym zakładzie wzajemnym.

Czyli mam rozumieć, że poker w jakiejkolwiek formie jest nielegalny? Nawet, jeżeli traktowany jest jako sport, którego celem jest po prostu zdobycie jak największej ilości żetonów, a za osiągnięcie tego zarabia się pieniądze? W takim razie w jaki sposób czołowi polscy pokerzyści (nie ma co ukrywać, mamy paru graczy osiągających sukcesy na całym świecie i zarabiających na tej grze kosmiczne pieniądze) robią to co robią i nie trafiają za kratki ani nie płacą żadnych kar ?

odkopie temat, jak to teraz własnie wygląda? Polacy grają gdzies online w pokera? najpopularniejszy pokerstars...

Odkopie temat, mam nadzieje ze ktoś zauważy i da mi odpowiedz. Otóż moj eks gra w pokera, online. Wygrywa ogromne sumy, zero podatkow, kasa przychodzi mu na revoluta. Ma 35 lat, był zarejestrowany jako bezrobotny, a teraz nie wiem skąd mam ubezpieczenie, może wykupuje. W każdemu razie nigdy żadnego pita nie rozliczył. W jaki sposób i gdzie mogłabym go podpieprzyc żeby miał problemy? Bardzo mnie skrzywdził, nie chce się wdawać w szczegóły i chciałaby żeby się zatrząsł ze jakieś podatki bedzie musiał placic. Czy wystarczy donos do urzędu skarbowego a jeśli tak co co w nim pisać na jakie ustawy się powoływać? Mam tylko jego adres gdzie mieszka, datę urodzenia, numer konta No i znam jego nicki pod którymi gra i stad wiem ze ostatnio wygrał dwa razy po około 100tys wiec nie są to jakieś miliony, natomiast chce bardzo mu obciąć skrzydła bo potraktował mnie okropnie.

Powrót