pokrzywdzony, sąd wyznaczony, przesłuchanie

• Autor wątku Autor wątku nancygal32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nancygal32

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Czy pokrzywdzony może być przesłuchany przez Sąd wyznaczony w miejscu swojego zamieszkania? Sprawa jest na drugim końcu Polski to raz a dwa to boję się tam jechać (groźby zabicia, nawet nieudolnie było próbowane ich spełnienie). Nikt mi ochrony raczej nie zapewni prawda?
Teraz byłam przesłuchiwana na policji tutaj, ale później to chyba Sąd jeszcze raz przesłuchuje prawda?

Z uwagi na użycie zwrotu "pokrzywdzony" zakładam, że chodzi o przesłuchanie w sprawie karnej a nie np. cywilnej.
W postępowaniu karnym można złożyć taki wniosek. Oceni go Sąd. Przesłanką takiego przesłuchania jest stwierdzenie, że świadek (pokrzywdzony) nie stawił się "z powodu przeszkód zbyt trudnych do usunięcia" (art. 396 par. 2 k.p.k.).

Dziękuje, czyli rozumieć mam że taki wniosek powinnam napisać dopiero jak dostanę wezwanie z Sądu na przesłuchanie? Czyli jak już prokurator oskarży tego człowieka? I wtedy mam to jakoś umotywować i Sąd się do tego ustosunkuje a nie ukarze mnie za to że się nie stawiłam dopóki nie rozstrzygnie tego wniosku?

nancygal32 napisał:
Dziękuje, czyli rozumieć mam że taki wniosek powinnam napisać dopiero jak dostanę wezwanie z Sądu na przesłuchanie?

Jeśli chodzi o przesłuchanie przed Sądem to tak. Przy czym przesłuchanie w miejscu zaieszkania jest dopuszczalne także na etapie postępowania przygotowawczego (czyli przed skierowaniem sprawy do Sądu). Wtedy decyzję w tej kwestii podejmuje prowadzący postępowanie.

Sąd się do tego ustosunkuje a nie ukarze mnie za to że się nie stawiłam dopóki nie rozstrzygnie tego wniosku?

Tak.

Powrót