Polak mieszkający za granicą a zakup nieruchomości w Polsce - nietypowa sytuacja

• Autor wątku Autor wątku VanJacek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

VanJacek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Moja sytuacja wyglada tak ze ponad 5 lat temu wyjechałem z Polski najpierw pracowałem ponad rok w Norwegii, następnie w innym kraju UE gdzie uzyskałem certyfikat rezydenta, a później prowadziłem przez większość czasu tryb życia „nomada” zmieniając kraj w którym mieszkałem co kilka miesięcy nigdzie na stałe tylko wizy turystyczne i hotele.

Przez ten czas miałem przychody ze swojej działalności wykonywanej przez internet jednak w żadnym z krajów w którym przebywałem nie płaciłem podatków (kraj w którym miałem tymczasowa rezydencje nie podatkowal przychodów z poza jego terytorium) ani nie posiadałem certyfikatu rezydencji podatkowej.

W międzyczasie wielokrotnie kupowałem i sprzedawałem nieruchomości czy samochody w innych krajach i nigdy nie miałem żadnych nieprzyjemności.

Teraz jednak zastanawiałem się nad przyjazdem do Polski tymczasowo i zakupie nieruchomości i zastanawiam się jaka będzie reakcja Urzędu Skarbowego gdy osoba bez historii podatkowej w Polsce kupuje nieruchomość. Nie jest to nic szalenie drogiego bo apartament za około 2 miliony PLN jednak mam pewne obawy.

Z Polska nie posiadam i nie posiadałem żadnych powiązań gospodarczych czy społecznych przez więcej niż 5 lat bo dobrze przebadałem temat i jedyna rzecz jaka mam to paszport natomiast wszystko inne łącznie z kontami bankowymi czy karta biblioteczna zlikwidowałem przed wyjazdem. Dodatkowo wymeldowalem się wtedy z miejsca zamieszkania w Polsce wiec przez ostatnie 5 lat + nie posiadałem żadnego adresu w kraju.

Czy jest sens kupować te nieruchomość czy lepiej nie robić sobie problemów?

Tak jak pisałem w innych krajach kupowałem nieruchomości wielokrotnie i nikt mnie nigdy o nic nie pytał, jednak tam nie byłem obywatelem.

Może ale nie musi paść pytanie:skąd ma Pan te pieniądze.Jeśli jest za nimi miarodajne źródło to jest ok.Zakładając konto w polskim banku też pytał bank skąd są pieniądze.

Powrót