Polbank - Kruk - ugoda?

• Autor wątku Autor wątku ksenofaryna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witajcie ponownie,
Dostałam jednak PIT-8c, rozliczyłam go i musiałam dopłacić 1980 zł podatku + cały zwrot ulgi na dwójkę dzieci. Niby wszystko w porządku ale doszłam do wniosku, że poprzez wykazane zwiększone dochody na PIT-36 za 2016 rok w tym roku nie mam szans na ubieganie się o rodzinne i drugie 500+. Przy moim dochodzie jakim jest najniższa krajowa te dodatki dużo pomagały. Czy jest jakiś sposób na to aby nie utracić tych dodatków?
Czy ktoś z Was zna odpowiedź na moje pytanie, czy muszę zakładać nowy temat w innym dziale?

Może nie słuchałam, może nie doczytałam między wierszami...
Fakt jest taki, że dostałam "znajomy" telefon ze skarbówki, że do nich ten PIT już dotarł i na swój mam poczekać, bo na pewno przyjdzie.
Nie znam się kompletnie na tych rzeczach, odwołaniach, pismach itp. Ja prosty człowiek - boję się sama tykać nieznanego, a na prawnika mnie nie stać.

Teraz to możesz tylko pozywać z art. 189 k.p.c - co powinno się udać. Ale... Jak rzuciłaś przedawnieniem w nagrywanej rozmowie, to może być z tego dokładnie nic, bo spokojnie można to potrakować jako Twoje przyznanie, że dług i owszem istnieje, ale jest przedawniony.

Nie mam pojęcia czy rozmowa była nagrywana, nie poinformowano mnie podczas rozmowy.
Co z moimi świadczeniami z MOPR? Macie wiedzę w tym temacie, czy muszę rozpocząć nowy temat?

ksenofaryna napisał:
Co z moimi świadczeniami z MOPR? Macie wiedzę w tym temacie, czy muszę rozpocząć nowy temat?
Rozliczyłaś PIT, więc jak przyjdzie czas go pokazać to się dowiesz jakie będą wyliczenia

Witajcie,

Nie odpuściłam tematu i poradziłam się prawnika specjalizującego się w prawie cywilnym.
Powiedział, że pozew z art. 189 kpc może ale nie musi się udać ponieważ rozliczając tego PITa 8c poniekąd przyznałam się do istnienia wierzytelności. Poradził mi żebym złożyła korektę do zeznania wraz z prośbą o zwrot nadpłaconego podatku. Kiedy wezwą mnie do wyjaśnienia mam powiedzieć, że przedawnienie wierzytelności nie rodzi skutku podatkowego. Umorzenie tak, ale skoro na PIT 8c mam napisane " przedawnienie wierzytelności" to powinno wystarczyć do przyjęcia korekty.
Proszę Was o opinię, co Wy na ten temat sądzicie? Nie stać mnie w razie czego na dalsze koszty tego postępowania. Zapłaciłam wielki podatek, poradę prawną i już więcej nie dam rady ładować pieniędzy w tę sprawę.

Powrót