Poleasingowy Windows w wersji OEM - legalny czy nie?

• Autor wątku Autor wątku FrogsterPL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

FrogsterPL

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Cześć wszystkim.

Zarejestrowałem się tutaj, ponieważ mam zgryz dotyczący zakupionych kilka dni temu Windowsów 8.1 Professional w wersjach OEM. Niestety, nie zauważyłem podczas zakupu, że są to systemy poleasingowe, a nie fabrycznie nowe (szkoda tylko, że cenę dowalili niemal jak za nowe, ale mniejsza z tym). Tyle dobrze, że do systemów mam oryginalne, nienaruszone nalepki z kluczami aktywacyjnymi (nikt ich wcześniej nie zerwał i nie przekleił na komputery).

Kontaktowałem się zarówno ze sprzedawcą (sklep internetowy), jak i z Microsoftem.

Według sprzedawcy, sprzedaż takich systemów jest w pełni legalna, a komputery z których pochodzą zostały rozmontowane. Przesłał mi także link dotyczący wyroku Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości w podobnej sprawie, choć nie dotyczącej Windowsa: ***mod***

Microsoft oczywiście stoi po drugiej strony barykady, mówiąc wprost: OEM nie może być dalej odsprzedawany. Innymi słowy, nawet jeśli wszystko się poprawnie zainstaluje i aktywuje, to nie można tutaj mówić o legalnym systemie.

Problem jest taki, że zakup dokonywany był na fakturę, więc nie ma tu zastosowania opcja zwrotu towaru w ciągu 14 dni. Sprzedawca powiedział jeszcze co prawda, że tak czy owak zwracane nie może być oprogramowanie, ale tu akurat sam sobie wkleił na stronie adnotację, że dotyczy to produktów fabrycznie zapakowanych/opieczętowanych (co oczywiście tutaj nie miało miejsca).

Pytanie kto ma rację: sprzedawca czy Microsoft? Mogę zainstalować te Windowsy i spać spokojnie czy niekoniecznie? Być może ma tutaj znaczenie, że sprzedawca (jak i wspomniany wyrok ETS) wskazują, że można ponownie odsprzedać takie oprogramowanie, ale pozostaje kwestia, czy to jest równoznaczne z zainstalowaniem i aktywowaniem systemu operacyjnego - zapewne nie do końca.

Sprawa jest niestety dość ważna, ponieważ systemy miałyby być używane w biurze rachunkowym, więc legalność oprogramowania jest dla nas bardzo istotna.

Jeśli racja byłaby po stronie Microsoftu, to jak to rozegrać? Rękojmia z tytułu wady prawnej produktu? Czy może po prostu jakieś odstąpienie od umowy (o którym sklep nie wspomina)?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wspomniany wyrok dotyczył "egzemplarzy" programów sprzedawanych on-line.
FrogsterPL napisał:
... jeśli wszystko się poprawnie zainstaluje i aktywuje, to nie można tutaj mówić o legalnym systemie. ...
Poprawna aktywacja jest przesłanką o legalności systemu. [FONT=&quot]Użyj też opcji - szukaj bo temat był wielokrotnie omawiany.[/FONT]

Ostatnia edycja:
Powrót