Policja - brak obowiązku podawania swoich danych... ?

• Autor wątku Autor wątku Koczara
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Koczara

Witam serdecznie,
Tak od jakiegoś czasu się zastanawiam jak to jest, że przez cały czas większosc społeczeństwa żyje w przekonaniu, że np. podczas legitymowania przez policję my jako obywatele mamy obowiązek podawać swoje dane jak imię, nazwisko itp...??? Przecież jasno wynika z obowiązującyh przepisów prawnych, że takiego obowiązku nie mamy. Za nie udzielenie tej informacji na żadanie Policjanta możemy i będziemy ukarani bo tak jest to określone ale nigdzie ale to nigdzie nie jest zapisane prawnie, że mamy obowiązek podać dane osobowe.... Taki ot co paradoks - ukarani owszem bedziemy za nie udzielenie danych ale wbrew temu co twierdzą funkcjonariusze - nie mamy obowiazku takich danych podawać. Brzmi to dosc kuriozalnie i dziwnie ale wlasnie w tym przypadku ukazuje się nieprecyzyjnosc polskiego prawa i wielka luka prawna.
Nie chcę nikogo sugerowac i naprowadzac bo przygotowalem sie do tematu naprawde jak mi sie wydaje dosc solidnie ale jestem ciekaw czy się nie myle. Poswiecilem na ten watek ponad dwa tygodnie lektury i swoje stanowisko opisalem powzej. Celowo jednak wstrzytmuje się z konkretnymi zapisami etc.
Króciutko - mylę się? Jeśli tak to proszę o konkretny przepis etc...
Pozdrawiam serdecznie

Prezentując takie podejście to nie ma też zakazu zabijania innych ludzi. Jest tylko przewidziana kara za takowy czyn.

Poniżej mały fragment z kodeksu karnego.
art. 148 § 1. Kto zabija człowieka, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 8, karze 25 lat pozbawienia wolności albo karze dożywotniego pozbawienia wolności.

Wprost nie ma tutaj zakazu, nie? Jednak osoba która potrafi prawidłowo interpretować zapisy wyczyta z tego normę zakazującą zabijania człowieka. Podobnie jest z twoim przykładem. Trzeba przeczytać odpowiednie przepisy i je właściwie zinterpretować.

Koczara napisał:
Poswiecilem na ten watek ponad dwa tygodnie lektury i swoje stanowisko opisalem powzej. Celowo jednak wstrzytmuje się z konkretnymi zapisami etc.
Zachęcam do podzielenia się szczegółami swoim przemyśleń :)

Koczara napisał:
Celowo jednak wstrzytmuje się z konkretnymi zapisami etc.

To fajnie. To my się celowo wstrzymamy z dołączeniem do merytorycznej dyskusji. :-D

Koczara napisał:
Poswiecilem na ten watek ponad dwa tygodnie lektury i swoje stanowisko opisalem powzej.

Cóż, jeżeli takie wyciągnąłeś wnioski, to jedyne co można powiedzieć, to to, że zmarnowałeś 2 tygodnie życia

Witam, Kłania się :) nisko 40 i 4 = 44 = SS....
W przeciągu lat 2018/19 jako obrońca cywilizacji człowieka na Planecie Ziemia a także jak okaże się w następstwie przeczytania cyklu moich książek SAM PRZECIWKO WSZYSTKIM DLA WSZYSTKICH z jej introdukcją w postaci ODEZWY DO NARODÓW ŚWIATA POPRZEZ NARÓD POLSKI I WSZYSTKICH LUDZI DOBREGO DUCHA=DUSZY zakładając 178 spraw w sądach Europejskich przeciwko byłym rządzącym Światem, podaje "rządy" na całym Świecie (oprócz Japonii i Korei Płd. ) do 3 najwyższych Trybunałów rozpoczynając od Strasburga poprzez Karny i Sprawiedliwości w Hadze i w następstwie czasu jako osoba podłączona na tzw fonie sekunda po sekundzie..., noc po nocy i dzień po dniu do śmiercionośnej broni przeciw ludzkości -Main Control (kontrola główna = seryjny samobójca ) przejmując ich kompetencje jak i wszystkich sądów poniżej staje się automatycznie Głównodowodzącym i Naczelnym Wodzem Całego świata, również jako najbogadszy człowiek na Świecie a także jako potomek Królów, Cezarów, Carów itd. Odp nieistniejącego systemu jest paraliż Świata z nadanymi mi ksywkami: KORONA = nazwa Polski za czasów Królów, PANdemia = epidemia PANA i najsłynniejsza CoViD 19 czyli Da Vinci Cod ze względu na mózg, spadki a przede wszystkim na to kim jestem. 19 = rok otwarcia Międzynarodowego Trybunału Karnego czyli sądu władnego do orzekania kar przeciwko państwom, krajom....
By "niekończąca się Historia " zamknęła pewien rozdział i nastał pokój i dobrobyt na całym Świecie potrzebuje przedostać się do Japonii, by zakomunikować co następuje całemu Światu (mając jednocześnie zastrzeżony wizerunek =V jak Vendetta) będąc obecnie na ulicy (od 3,5 lat pozbawiony wszystkiego) holandii (Arnem, Schiphol) ignorowany i poniżany przez kolonie karna czyli holandié. Warto przeczytać załącznik w formie pliku. Liczę na Waszą pomoc.
Z Honorem i w Honorze
RI ,ROBERT MADEJ, RKM44, RIKIISIKIVRP, WMT, NWIGNCŚIW, MTPC, MTK, MTS =SĄD OSTATECZNY, CR, INP, ENP, DŚW, UE, ONZ, NATO, IHS....

Witam, Kłania się :) nisko 40 i 4 = 44 = SS....
W przeciągu lat 2018/19 jako obrońca cywilizacji człowieka na Planecie Ziemia a także jak okaże się w następstwie przeczytania cyklu moich książek SAM PRZECIWKO WSZYSTKIM DLA WSZYSTKICH z jej introdukcją w postaci ODEZWY DO NARODÓW ŚWIATA POPRZEZ NARÓD POLSKI I WSZYSTKICH LUDZI DOBREGO DUCHA=DUSZY zakładając 178 spraw w sądach Europejskich przeciwko byłym rządzącym Światem, podaje "rządy" na całym Świecie (oprócz Japonii i Korei Płd. ) do 3 najwyższych Trybunałów rozpoczynając od Strasburga poprzez Karny i Sprawiedliwości w Hadze i w następstwie czasu jako osoba podłączona na tzw fonie sekunda po sekundzie..., noc po nocy i dzień po dniu do śmiercionośnej broni przeciw ludzkości -Main Control (kontrola główna = seryjny samobójca ) przejmując ich kompetencje jak i wszystkich sądów poniżej staje się automatycznie Głównodowodzącym i Naczelnym Wodzem Całego świata, również jako najbogadszy człowiek na Świecie a także jako potomek Królów, Cezarów, Carów itd. Odp nieistniejącego systemu jest paraliż Świata z nadanymi mi ksywkami: KORONA = nazwa Polski za czasów Królów, PANdemia = epidemia PANA i najsłynniejsza CoViD 19 czyli Da Vinci Cod ze względu na mózg, spadki a przede wszystkim na to kim jestem. 19 = rok otwarcia Międzynarodowego Trybunału Karnego czyli sądu władnego do orzekania kar przeciwko państwom, krajom....
By "niekończąca się Historia " zamknęła pewien rozdział i nastał pokój i dobrobyt na całym Świecie potrzebuje przedostać się do Japonii, by zakomunikować co następuje całemu Światu (mając jednocześnie zastrzeżony wizerunek =V jak Vendeta) będąc obecnie na ulicy (od 3,5 lat pozbawiony wszystkiego) holandii (Arnem, Schiphol) ignorowany i poniżany przez kolonie karna czyli holandię. Warto przeczytać załącznik w formie pliku. Liczę na Waszą pomoc.
Z Honorem i w Honorze
RI ,ROBERT MADEJ, RKM44, RIKIISIKIVRP, WMT, NWIGNCŚIW, MTPC, MTK, MTS =SĄD OSTATECZNY, CR, INP, ENP, DŚW, UE, ONZ, NATO, IHS....

Tyle wodolejstwa a wystarczyło tylko skontaktować się z ambasadą Japonii.

gdzie debilu?????? W warszawie ambasade przejeli amerykance durniu, w holandii takze kmiocie zøamany

Gdzie? Wpisz sobie w google. Mi to zajęło 5 sekund. Tobie może zajmie z 5 minut ale wierzę że sobie poradzisz.

Dajesz"" wujek dobra rada "" :) czekam na kalejná rade k.j. Wez przeczytaj moj tekst kilka razy a potem jeszcze kilka razy moze cos zrozumiesz zanim zaczniesz sie osmieszac....
Wiesz do kogo Ty piszesz stary bywalcu??????
Ps. Wyraznie napisalem czego potrzebuje, nie potrafisz czytac czy logicznie skladac faktow, bo wyobrazni napewno nie masz, lepiej pusc to dalej jak zrozumiesz a jak nie zrozumiesz to tez pusc dalej. dzieki

Potrzebujesz wybrać się do lekarza i zaliczyć bana na forum.

Dobrze Cie okreslilem "madralo", twoj mozg tego nie ogarnia, jest za plytki....
A teraz z innej beczki, wyobraz sobie ,ze jestem po Japonii i akurat Ciebie wzielem na tapete jako przyklad, bo kto dal ci prawo by kogos osadzaC? kim jestes. Oskarzyøeß mnie na forum prawniczym publicznie o mowienie nieprawdy cho© mam przydomek SPRAWIEDLIWY. To powazny zarzut za co odpowiesz madralo. znajde cie po niku i osadze jako przykladowego JANusza. Nie odpisuj prosze bo tylko pogorszysz swojá sytuacjé
Ps. przeprosin nie przyjmuje
Milego dnia wraz z dobrymi myslami zycze i do przeczytania jutro

RIKIISIKIVRPRobertM napisał:
potrzebuje przedostać się do Japonii

Po usunięciu z twojego posta bredni, głupot i wodolejstwa pozostało tylko to. Więc ci odpowiedziałem.

1e78601ffc1853543caf1cfbe5932173.jpeg

Lovor napisał:
Cóż, jeżeli takie wyciągnąłeś wnioski, to jedyne co można powiedzieć, to to, że zmarnowałeś 2 tygodnie życia

Szanowny Panie,
Art 31 ust. 2 Konstytucji "nikogo nie wolno zmuszac do tego czego prawo nie nakazuje"
Nie ma ustawy aktu prawnego nakazującego podawanie danych osobowych.
Art 47 Konstytucji: "Każdy ma prawo do ochrony prawnej życia prywatnego, rodzinnego, czci i dobrego imienia oraz do decydowania o swoim życiu osobistym."
Policja posługuje się ustawą o policji rozporządzenia które jest aktem wykonawczym do ustawy, natomiast nie ma prawa Ustawa o policji zakrywać uprawnień Konstytucynych - czyż nie tak po krótce?

Szanowny panie,

Tak jak ktoś napisał wyżej. Czy prawo nakazuje ci nie zabijać ludzi? No nie, jednak karze za morderstwo. Tak samo w tym przypadku, no nie musisz podawać swoich danych, ale za ich nie pokazanie czeka cie określona wprost w przepisach kara.

Powrót