Policja i przeszukanie mieszkania.

• Autor wątku Autor wątku kachor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kachor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.

Czy jeżeli panowie policjanci wbiją do mnie z nakazem przeszukania mieszkania Jana Kowalskiego, to czy oni mają prawo przeszukiwać całe mieszkanie, czy tylko tą część w której mieszka Jan Kowalski?
Bo jest tak, że Jan Kowalski mieszka w jednym z 5 pokoi - w tych pozostałych 4 pokojach mieszkam ja, siostra, mama, tata, babcia, brat - I z tego co słyszałem, mają oni prawo przeszukiwać tylko przestrzeń Jana Kowlaskiego, prawda?

Pozdrawiam,
Kamil P.

Nieprawda

nakaz przeszukania zawsze wystawiany jest na całe mieszkanie, pomieszczenia gospodarcze, piwnice itp.

Dziękuje za odpowiedź :).

@edit
A jak to tyczy się komputerów?
Jak mają nakaz właśnie, tak jak pisałem w pierwszym poście, to policjanci mają też prawo do przeszukania komputerów (pod względem legalności programów, gier itp...)?

Ostatnia edycja:
Całe mieszkanie, nakaz musi być z imieniem i nazwiskiem Jana Kowalskiego tzn nakaz imienny, w przeciwnym wypadku mogą spadać na drzewo!

do Skulim

niezupełnie, z treści art. 220 par. 3 kpk jasno wynika, że policja nawet bez postanowienia sądu lub prokuratora może dokonać przeszukania.

czasami policja przeszukuje mieszkanie bo ma informację,że w nim jest coś zabronionego a nie wiadomo kto jest właścicielem(wynajmowane,opuszczone,osoba poszukiwana itp.),to wtedy też mają napisać imię i nazwisko?
skulim bzdury wypisujesz.

skulim napisał:
Całe mieszkanie, nakaz musi być z imieniem i nazwiskiem Jana Kowalskiego tzn nakaz imienny, w przeciwnym wypadku mogą spadać na drzewo!

Całe mieszkanie włącznie z komputerami, telefonami itp?

kachor napisał:
Całe mieszkanie włącznie z komputerami, telefonami itp?

tak

z praktyki ci powiem ,że wchodząc na "kwadrat" sprawdza się pod określonym kątem - czyli jeśli zatrzymanym jest np. facet za kradzież to sprawdza się pod kątem "lewego" mienia... jeśli za narkotyki .to pod kątem narkotyków...ale oczywiście jeśli w trakcie przeszukania mieszkania policjant ma uzasadnione podejrzenie co do "legalności" danej rzeczy to oczywiście zostanie ona zatrzymana...

jeśli będzie uzasadnione podejrzenie co do legalności oprogramowania to również komp zostanie zatrzymany +ewentualne płyty CD /DVD z oprogramowaniem

azaz19 napisał:
czasami policja przeszukuje mieszkanie bo ma informację,że w nim jest coś zabronionego a nie wiadomo kto jest właścicielem(wynajmowane,opuszczone,osoba poszukiwana itp.),to wtedy też mają napisać imię i nazwisko?
skulim bzdury wypisujesz.

Nakaz wydaje prokuratura, policja może przeszukać na legitymację (nakaz kierownika j. policji także wymaga zatwierdzenia przez prokuraturę) jedynie w sytuacjach niecierpiących zwłoki.
Policja ma możliwość ustalić, kto dany lokal zajmuje (choćby poprzez wylegitymowanie), kto jest właścicielem (jeśli nawet lokal jest opuszczony) - ma do tego odpowiednie instrumenty i możliwości etc...

Przepis prawny:
Dz.U.07.169.1189
2008.04.23 zm. Dz.U.2008.58.354 § 1
2009.04.01 zm. Dz.U.2008.235.1608 § 1
ROZPORZADZENIE
MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI
z dnia 27 sierpnia 2007 r.

§ 130. W postanowieniu o przeszukaniu lub zatrzymaniu rzeczy należy podać cel tych czynności, ze wskazaniem osób, które mają być wykryte lub ujęte, albo przedmiotów, które mają być znalezione lub zatrzymane, jak również imię, nazwisko i adres osoby (nazwę i adres instytucji), u której czynności te mają być przeprowadzone, oraz organ wykonujący czynność.

Wynika z tego, że nakaz bez podania takich danych jest niezgodny z tym rozporządzeniem.

Ostatnia edycja:
iver - a rozróżniasz postanowienie o przeszukaniu od nakazu przeszukania...? ;)

zasadnicze...bo w rozporzadzeniu nie ma nic o nakazie...a postanowienie a nakaz to dwie różne rzeczy..:)

ponadto powołujesz się na dawno już nieważne rozporządzenie... poszukaj aktualnego..:;)

po trzecie wreszcie Policja i Prokuratura to wbrew temu co sądzisz dwie oddzielne instytucje, podlegające pod dwa różne ministerstwa.... bazujące na trochę innych przepisach... :)

Ostatnia edycja:
Dzięki za informację. Faktycznie jest inne rozporządzenie i to co cytowałem jest w paragrafie 175.

Faktycznie nakaz wydaje policja, jednakże zatwierdza ją prokurator i powinien ustalić czy poza przesłanką uzasadnionego podejrzenia postanowienie nie mogło być wcześniej wydane (paragraf 174). W/g mnie przeszukanie na legitymację bądź nakaz kierownika (jest jakaś różnica ?) jest wyjątkiem.

Ostatnia edycja:
ale to co sobie będzie lub nie ustalał prokurator to jedno... tematem jest tu czy można przeszukiwać całe mieszkanie...:P - MOŻNA..:) <a nawet trzeba ;)>

ps. z doświadczenia powiem że ok. 80-90 % przeszukań dokonywanych jest na nakaz kierownika jednostki... i po ok. 5% -10% na legitymację i /lub postanowienie prokuratorskie... więc nie wiem co tu nazywasz wyjątkiem.... ?

Ostatnia edycja:
iver nie zawsze da się ustalić wszystko a przeszukanie trzeba wykonać.

Markiz32 napisał:
ps. z doświadczenia powiem że ok. 80-90 % przeszukań dokonywanych jest na nakaz kierownika jednostki... i po ok. 5% -10% na legitymację i /lub postanowienie prokuratorskie... więc nie wiem co tu nazywasz wyjątkiem.... ?

Czyli w tych 80/90 % wypadkach nie można wydać postanowienia ? Dlaczego ? Czy są to jakieś przeszkody:
- techniczne (odległe prokuratury), wypisanie postanowienia trwa etc ?
- procesowe (trzeba to faktycznie zrobić szybko bo ktoś może ukryć/zatrzeć dowody) ?
- formalne , wydane postanowienie ze względu na braki było by niezgodne z rozporządzeniem (par 175) ?

azaz19 - wcześniej pisząc o nakazie miałem cały czas na myśli postanowienie prokuratorskie.

iver napisał:
Czyli w tych 80/90 % wypadkach nie można wydać postanowienia ? Dlaczego ? Czy są to jakieś przeszkody:
- techniczne (odległe prokuratury), wypisanie postanowienia trwa etc ?
- procesowe (trzeba to faktycznie zrobić szybko bo ktoś może ukryć/zatrzeć dowody) ?
- formalne , wydane postanowienie ze względu na braki było by niezgodne z rozporządzeniem (par 175) ?.

Tak, są to przeszkody techniczno-organizacyjne, nie byłoby ich gdyby na w każdym komisariacie policji urzędował prokurator 24 h na dobę.

kloseczka napisał:
Tak, są to przeszkody techniczno-organizacyjne, nie byłoby ich gdyby na w każdym komisariacie policji urzędował prokurator 24 h na dobę.

Czyli rozumiem, że jeśli 24h na dobę funkcjonował by prokurator przy danej jednostce policji to byłby jasnowidzem i zgodnie z par. 175 rozporządzenia które przytoczyłem wpisał by w postanowienie imię i nazwisko (którego policja w danym momencie nie mogła ustalić) ? :)

może nie tyle jasnowidzem, co policjanci poprostu musieliby nosić w teczce takiego prokuratora i wyciągać go, gdy tylko zaistnieje konieczność dokonania przeszukania i wypisywał by im stosowne postanowienie.

Powrót