Policja zabrała laptopa mojej mamie.

• Autor wątku Autor wątku Dam28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dam28

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam. Dziś policja przyszła z nakazem do mojej mamy . Postępowanie o żądaniu wydania rzeczy i przeszukaniu. Art 116 czyn 1 i 4 na podstawie art 217 218 219 226. O co może chodzić? Dodam , że policjanci powiedzieli tylko , że to jest akcja na całą Polskę . Moj mama mieszka sam od ponad roku . Miła starego laptopa , ale nic tam nie było . Windows chyba , ale nie pamiętam czy oryginalny. Nie zna się na komputerze w ogóle. Laptopa kupiony właśnie w celach nauki. Internet ma z multimedia .

Dam28 napisał:
... O co może chodzić? ...
Art. 116. ust. 1., ust.4. Prawa autorskiego określa odpowiedzialność karną z tytułu nieumyślnego, bezprawnego rozpowszechniania cudzych utworów. Art. 217 218 219 226. kodeksu postępowania karnego dotyczą zatrzymania rzeczy i przeszukania. O co konkretnie chodzi pytaj u źródła, na policji.

A czy policja może udzielić takich informacji? Dziwna sytuacja. Powiedzieli , że będzie wezwana na przesłuchanie . Na laptopie nic nie było ściągane , i nic nawet nie instalowane .

Tobie nie, mamie jak najbardziej.

A jeszcze zapytam. Co mama ma mówić na przesłuchaniu . Ona go tylko umie włączyć.

W sumie co innego może powiedzieć . A jeszcze zapytam , czy może to mieć związek z torrentami ? Jak jeszcze z nią mieszkałem , 2 lata temu . Korzystałem z t..... . Od czasu do czasu ściągnąłem jakiś film , oglądałem i wyrzucałem . Było to na komputerze , który jest już w dawno w śmieciach. Ale to IP się też zmieniało . Z tego co wiem.

Po tylu latach ? Czytałem teraz , że przychodziły pisma jak się ściągnęło jakieś tam polskie filmy . Ale odrazu z nakazem przeszukania . Moja mama jest w szoku

No w sumie tak . Zdziwienie to bardziej z tego , że ani tego nie nagrywałem nigdzie . Oglądałem film i usuwałem. Myślałem , że wolni mi pobrać film , oglądnąć i usunąć . A jak się zapytają z kim mieszkała itp. Mogą mi np. przyjść z nakazem do mojego mieszkania .

Dam28 napisał:
... Myślałem , że wolni mi pobrać film , oglądnąć i usunąć . ...
To jeszcze pomyśl o torrencie, jak to się dzieje.

Teraz już wiem na jakiej zasadzie działa. Czyli jakby przyszli do mnie . To by brali każdego laptopa ? Nie obchodziło by ich to , że na laptopie są ważne dokumenty , zdjęcia itp wyniki badań.

No właśnie. Czytałem prawie całą noc i jest w szoku jak łatwo sprawdzić ip co się ściągało i przy okazji pobliskie IP i co ściągają. Wyskoczylo z 15 IP . Każde ściągało torrenty. Ten laptop mojej mamy został zabrany jako dowód o możliwości popełnienia przestępstwa. Jeszcze mam takie pytanie , jak jej odowodnia że to ona ściągała . Nie ma nic na laptopie . Zawsze ktoś może inny korzystać z tego IP.

Dam28 napisał:
... jak jej odowodnia że to ona ściągała . Nie ma nic na laptopie . ...
To już nie do nas to pytanie oraz nie jest to zmartwienie ani Twoje ani Twojej mamy.

Ok dzięki wielkie za odpowiedzi . Jak się dowie o co chodziło to dam znać.

Powrót