Polisa na życie - uposażeni i opłacanie ubezpieczonego

• Autor wątku Autor wątku pytanieopolise
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pytanieopolise

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,

Mam pytanie dotyczące polisy na życie. Matka po 26 latach opłacania chce, abym to ja z bratem opłacał polisę za nią.

Natomiast widzę dwa problemy, pierwszy to brat. Obawiam się, że w pewnym momencie może porzucić opłacanie polisy, a tym samym pozostanę z dość wysokim kosztem na kolejne dziesięciolecie sam, co i tak skończy się proporcjonalnym wypłaceniem uposażenia nam obydwu. Czy mogę się przed tym jakoś uchronić i notarialnie zabezpieczyć? Na przykład aneksem zawierającym proporcje opłacania polisy do wysokości wypłaty dla uposażonych, z jednoczesnym zabezpieczeniem możliwości przejęcia części brata w razie, gdyby brat nie dopełnił obowiązków?

Drugi problem to matka. Tu obawiam się, że w pewnym momencie życia zacznie mnie szantażować polisą i np. zagrozi wypisaniem mnie z niej. Czy w tym przypadku też mogę się jakoś zabezpieczyć i oczekiwać w takiej sytuacji zwrotu poniesionych kosztów? Jeśli tak, w jaki sposób to zrobić? Powinienem dopełnić jakichś formalności przed czy mogę wytoczyć proces w razie takiej sytuacji na bazie samych wpłat?

Notariusz? Aneks do umowy? Jest to możliwe tylko z poziomu ubezpieczyciela (kiedyś Aviva, teraz Allianz)?

Bardzo proszę o radę.

Trzecia sprawa jak zabezpieczyć się przed zapisywaniem kolejnych uposażonych? Np. w sytuacji, kiedy ojciec umrze i matka drugi raz się wyjdzie za mąż i zechce dopisać nowego męża lub jego dzieci?

Może nie do końca na temat, ale dlaczego matka chce abyście to Wy opłacali polisę? Normalnie to sobie człowiek sam polisę opłaca... Tym bardziej, że piszesz, że ma męża...

I tak mnie zastanawia na ile jest ta polisa, że warto rozdzierać szaty...

Ubezpieczony może wskazać dowolną osobę jako uposażonego, którego też może zmienić. Kto opłaca składki raczej nie będzie miało znaczenia przy ewentualnej wypłacie.

Może też zmienić nawet niedługo przed śmiercią i pozostaniecie z faktem płacenia przez was składek, a wypłatą będzie cieszył się kto inny

Zawsze mozesz sam zawrzec polise na zycie matki i sobie sam oplacac i miec gwarancje ze dostaniesz 100% sumy.

Powrót