polisa OC/AC skończyła sie 22 maja

• Autor wątku Autor wątku wiatrolap
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiatrolap

Stały bywalec
Odpowiedzi
447
witam
Polisa w samochodzie skończyła się 22 maja i dzis to zauważyłem, mam kilka samochodów a ten stoi od stycznia nie ruszany i uciekło mi. chcę w poniedziłek wykupic nową czy cos mi grozi za te 5 dni bez polisy. Samochód oczywiście nadal stoi nie ruszany

Jak wyłapią to tak. Poza tym przez internet mozesz kupić nawet dziś.

tylko, że od towarzystwa ubezpieczeniowego dostałem ofertę na AC/OC a chciałbym samo OC, czy mogę zapłacić tylko tę część którą wymienili w tabelce [składka roczna OC xxx,xx] ?

wiatrolap napisał:
czy cos mi grozi za te 5 dni bez polisy.
Co do OC to jeśli:
1) to była Twoja polisa
2) masz opłaconą składkę za minione 12 miesięcy
3) nie wypowiedziałeś OC
to ubezpieczenie OC przedłużyło się na kolejny rok. Więc żadna kara Ci nie grozi.

art. 28 ust. 1 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych
Jeżeli posiadacz pojazdu mechanicznego nie później niż na jeden dzień przed upływem okresu 12 miesięcy, na który umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych została zawarta, nie powiadomi na piśmie zakładu ubezpieczeń o jej wypowiedzeniu, uważa się, że została zawarta następna umowa na kolejne 12 miesięcy

a jeśli to była polisa ac i oc a teraz chciałbym samą oc?

To zapłać składkę za OC wskazaną w ofercie.

ok, dziękuję bardzo za pomoc

Jeszcze słowo uzupełnienia - za te kilka dni opóźnienia w zapłacie składki ubezpieczyciel może naliczyć odsetki.

wejdź na UFG wpisz datę dzień po końcu poprzedniej polisy -jeśli widnieje nowa to śpisz spokojnie.
Za te kilka dninie naliczą ci odsetek, nie będą wysyłać wezwania bo to kilkadziesiąt groszy

Powrót