Polisa oc

• Autor wątku Autor wątku michal9994
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michal9994

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam mam taki problem . Nieświadomy iż trzeba wypowiedzieć umowę ubezpieczenia przed jej upływem, ubezpieczyłem samochód w innej firmie z uwagi na tańszą kalkulację oc. Niestety poprzednia firma wysłała mi maila że mam im zapłacić za polisę . Z tego co czytałem to polisę zakupioną przez internet bądź telefon można wypowiedzieć w każdej chwili . Jednak owa firma nie chce tego zrobić . Co można na to poradzić ? Dziękuje za pomoc

Polisa OC na samochód po upływie okresu wypowiedzenia przy braku reakcji ubezpieczającego ulega automatycznemu przedłużeniu na kolejny rok.

W tym przypadku zachodzi tzw. podwójne OC i owszem, można wypowiedzieć w każdej chwili.
Radzę jak najszybciej dostarczyć wypowiedzenie OC do stosownej firmy.
W wypowiedzeniu powinno się znaleźć:
- dane ubezpieczonego - imię, nazwisko, PESEL i adres,
- dane pojazdu - numer rejestracyjny, marka, model,
- powód wypowiedzenia - w tym przypadku podwójne OC, czyli art. 28a,
- numer wypowiadanej polisy,
- numer polisy oraz nazwa firmy, w której ma Pan nowe ubezpieczenie,
- podpis.

Najlepiej będzie pobrać wzór.
Można też iść do agenta, najlepiej do tego, u którego zawarł Pan nową polisę. Powinien pomóc.
Osobiście wypowiedzenie polecam wysłać mailem. Stanowi to jednocześnie potwierdzenie wpływu i dochodzi najszybciej.

Za okres od początku ochrony drugiej polisy do dnia wpływu wypowiedzenia OC do firmy trzeba będzie zapłacić proporcjonalnie.
Ile dokładnie?
Jeśli firma wystawiła polisę powiedzmy na 500 zł, a udzielała ochrony przez 30 dni, można to policzyć tak:

500 zł / 365 = 1,40 zł

30* 1,40 = 42 zł.

Nie da się tego przeskoczyć, ani uniknąć. Wielu moich klientów się buntowało, że nie chcą tego płacić, bo nie zamawiali, albo coś.
Niestety, firma ma prawo tego wymagać.

W razie pytań, proszę pisać.
Pozdrawiam
moderacja

Ostatnia edycja:
Polisa numer: K23604538001
Warszawa, dnia 29/03/2021
Szanowni Państwo,
Informuje, że wypowiedzenie umowy ubezpieczenia potwierdzonej polisą ubezpieczeniową nr K23604538001 zawartej na pojazd BMW 330i Coupe MR'06 E92 zawiera błędną podstawę prawną. W związku z czym nie możemy uznać wypowiedzenia.

Taka dostałem odpowiedz

A jaką podstawa prawną podałeś w wypowiedzeniu?

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Art 28a podwójne oc

michal9994 napisał:
Art 28a podwójne oc

Nie rozumiem. Albo jest podwójne OC, albo nie.
Jeśli jest, polisę automatycznie wznowioną można wypowiedzieć w każdej chwili.
Jeśli nie - to zaszło coś innego i być może źle coś zrozumiałem.

To teraz w razie co michal9994 ma "podkładkę" że wypowiedział oc w firmie w której się samo przedłużyło.

Zapytam w tym wątku. Każdego roku poszukuję ofert na stronach internetowych - oferty zbiorcze, należy podać pełne dane itd. 2 lata temu zrobiłem jak zwykle, otrzymałem kilkanaście różnych ofert, wszedłem w szczegóły jednej z nich i okazało się, że na tej podstawie została wygenerowana umowa. Wybrałem inną ofertę, droższą. Teraz, po upływie prawie 2 lata, otrzymałem nakaz zapłaty. W jaki sposób się bronić w tym przypadku? Umowy online podpisuję od wielu lat, nigdy nie było z tym żadnych problemów, 2 lata temu przeprowadziłem rozmowę w tej sprawie z przedstawicielem strony internetowej oraz firmy ubezpieczeniowej i wyraźne powiedziałem, że nie zawarłem umowy z tą konkretną firmą. Umowę znalazłem później w spamie.

Powrót