Polisa OC

• Autor wątku Autor wątku ak84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ak84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam
Po śmierci taty przerejestrowałam ciągnik roliczy na siebie, na razie korzystam z ubezpieczenia ,które było na tatę czy przy przedłużeniu polisy mogą dopisać do niej mojego męża który ma zniżki?gdyż ja żadnych nie posiadam. Mąż nie figuruje jako właściciel w dowodzie rejestracyjnym ale podczas rozmowy z agentem ubezpieczniowym przy rejestracji innego pojazdu agent mówił że jest to możliwe i zastanawiam się czy to prawda i czy nie będzie później problemu z taką polisą?
Z góry dziękuję za odpowiedź

Możliwy jest zakup takiego ubezpieczenia OC w którym podasz że jesteś właścicielem pojazdu ale nie kierujesz nim osobiście wcale a tylko inny kierowca ALBO że owszem kierujesz pojazdem osobiście ale udostępniasz pojazd też dodatkowemu kierowcy (i nie musi on być współwłaścicielem pojazdu).
Wystarczy przetestować kilka takich możliwości w formularzu aby sprawdzić który zestaw danych da najtańsze ubezpieczenie.
Jednak radziłbym zrezygnować z kupowania ubezpieczenia przez agenta a zamiast tego kupować samemu przez internet to wtedy będzie od razu taniej.

Dopisanie współmałżonka do polisy jest to możliwe w niektórych TU, po warunkiem że nie ma rozdzielności majątkowej a pojazd został nabyty w trakcie małżeństwa.

Pojazd został nabyty w spadku po ojcu ak84 więc wchodzi w skład jej majątku osobistego a nie majątku wspólnego z mężem. Pomimo tego ak84 może wskazać kogokolwiek (męża, syna, koleżankę) jako kierowcę.

Paulie Gualtieri napisał:
Pomimo tego ak84 może wskazać kogokolwiek (męża, syna, koleżankę) jako kierowcę.
Owszem może wskazać użytkownika - za tą opcję jest zwyżka w składce.

Powrót