polityka na religii

• Autor wątku Autor wątku ddzoko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

ddzoko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam,

mam pytanie (tyczy się mojego kolegi)

W jednej ze szkół(gimnazjum) katechetka na lekcji religii zaczeła mówić o własnych poglądach politycznych. twierdząc iż P. Donald Tusk nie wygra wyborów gdyż obraza innych, było tez kilka innych słów.

w związku z tym mam pytanie czy nauczyciel podczas lekcji może poruszać tematy polityczne (cały czas mówi się o oddzieleniu państwa od kościoła). wiem ze ten temat jest dość bzdurny jednak mój kolega jest sympatykiem PO należy do ich młodzieżówki i bardzo się zdenerwował ze katechetka porusza tematy polityczna na lekcji

w związku z powyższym nasuwa mi się pytanie czy nauczyciel mógł poruszać te tematy na swojej lekcji (kolega chciałby napisać Skargę z groźbą o udzielenie nauczycielowi upomnienia do P. Dyrektor jednak nie chce się ośmieszyć )

pozdrawiam

Oczywiście że może poinformować o tym dyrektora szkoły a nawet Kuratorium. Nauczyciel nigdy nie powinien w ten sposób się zachować.

dziękuje za odpowiedź na posta i składam kolejną prośbę.

czy ktoś kto zna się na prawie administracyjnym mógłby napisać mi wzór pisma do dyrektora w sprawie o której pisze powyżej??

Pozdrawiam

Masz PW w tej sprawie. Dziwne są w tej kwestii regulacje władz oświatowych. Ale to chyba nie do załatwienia podczas rządów prawicy. W imię polityki poświęcono niezaleznośc szkół (i dyrektorów).

mimo wszytko (Kolega) chciałby zlozyc Skargę do P. dyrektor choćby po to aby taka sytuacja się nie powtórzyła a nawet jeśli się powtórzy to będzie miał potwierdzenie ze dyrektorka o tym wiedziała. Osobiście mam nadzieje że rządy ulegną zmianie 21X

Powrót