Polowa kindergeld ojcu?

• Autor wątku Autor wątku GosiaM-J-F
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GosiaM-J-F

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Kochani mam taki problem rozwiodlam sie(2005) z niemcem i jestem w tarkcie sprawy o alimenty moj ex domaga sie polowy kindergeld ktore otrzymuje na syna.dostałam propozycje ugody(czyli polowa kindergeld ojcu) blagam powiedzcie mi do czego sie odwolac,zebym niemusiala oddawac mu polowy tymbardziej ze nie interesuje sie kompletnie dieckiem,on mieszka na bawari ja w brandenburgi i jak by tego bylo malo moja pani adwokat tez popiera sad isc na udode:mad:

a niby do czego mialaby panie sie odwolac? jesli rodzice sa po rozwodzie to polowe k-g dostaje matka polowe ojciec. takie jest niemieckie prawo
proponuje posluchac adwokata i wywalczyc sobie jak najwiecej

a niby do czego mialaby panie sie odwolac? jesli rodzice sa po rozwodzie to polowe k-g dostaje matka polowe ojciec. takie jest niemieckie prawo
proponuje posluchac adwokata i wywalczyc sobie jak najwiecej

Podaj podstawe prawną?????????????
Kindergeld dla rodziców czy dla dziecka jest przyznane ??????????

nurek68 -- zastanow sie prosze !!! :)
... dziecko nie chomik :o

Wg prawa kindergeld nalezy sie dziecku nie wazne czy mieszka w niemczech, jezeli jeden z opiekunow placi w niemczech podatki, nie ma czegos takiego jak obowiazek zameldowania w panstwie w ktorym sie pobiera zasilek na dziecko, czy podzial, pieniedzmi rozporzadza ten opiekun prawny, ktory wychowuje dziecko.

Cytat i innego Forum Polonijnego
Kumpela rozwiedziona, dziecko z nią w Polsce, zgłosiła w familienkassie, że młody przy niej, dołączyła wyrok sądu i meldunki z Polski, plus polski numer konta. Od roku dostaje pieniądze bezpośrednio do Polski. Kindergeld to pieniądze przeznaczone dla dziecka, należą się dziecku, więc niby dlaczego cokolwiek tu dzielić? Alimenty płacone przez państwo też byście dzielili?
Miłego dnia, a pytanie autorki jak najbardziej sensowne. W przypadku mojej koleżanki tatuś też chciał dziecka pieniądze podzielić. Mimo, że on Niemiec, a matka Polka-sąd niemiecki go lekko na ziemię sprowadził.

marian1 napisał:
Podaj podstawe prawną?????????????
Kindergeld dla rodziców czy dla dziecka jest przyznane ??????????

kindergeld jest przyznawany dziecku a poniewaz dziecko nie moze byc posiadaczem konta bankowego wiec wplata dokonywyna jest na konta rodzicow.
w przypadku kiedy rodzice mieszkaja razem to na wybrane przez nich konto, jesli osobno to na konta rodzicow po polowie

cytat ze strony familienkasse:
Wer erhält das Kindergeld?

Für ein und dasselbe Kind kann immer nur eine Person Kindergeld erhalten. Es wird dem Elternteil gezahlt, der das Kind in seinen Haushalt aufgenommen hat.

Eltern, die nicht dauernd getrennt leben, können untereinander durch eine Berechtigtenbestimmung festlegen, wer von ihnen das Kindergeld für ihre im gemeinsamen Haushalt lebenden Kinder erhalten soll

Für die Berechtigungsbestimmung kann die hierfür vorgesehene Erklärung am Schluss des Antragsvordrucks verwendet werden

Auf diese Weise haben Eltern die Möglichkeit, denjenigen zum Kindergeldberechtigten zu bestimmen, bei dem sich eventuell ein höherer Kindergeldanspruch ergibt. Dies gilt ebenso für den leiblichen und den nicht leiblichen Elternteil, etwa wenn das Kind im gemeinsamen Haushalt der Mutter und des Stiefvaters lebt. Von dieser Möglichkeit können auch nicht dauernd getrennt lebende Pflegeeltern beziehungsweise Großeltern Gebrauch machen.

Die Berechtigungsbestimmung bleibt so lange wirksam, als sie nicht widerrufen wird. Der Widerruf ist jederzeit möglich, allerdings nur für die Zukunft.

Lebt das Kind nicht im Haushalt eines Elternteils, erhält das Kindergeld derjenige Elternteil, der dem Kind laufend (den höheren) Barunterhalt zahlt.

Ostatnia edycja:
Szanowni państwo,
bardzo proszę o pomoc prawną, a mianowicie zawarłem związek w Polsce tu rodził się Nasz syn po czym żona wyjechała do niemiec ja tam nigdy nie mieszkałem. Teraz chce rozwodu wg niemieckiego prawa, przy czym ja jestem Polakiem.
Pozdrawiam
Wojtek:(

moglby pan sprecyzowac pytanie, bo nie bardzo wiem o co chodzi

Własnie ,jak to jest??
Jeżeli mój były mąż pracujacy legalnie w niemczech,opłacajacy podatki składał podanie o Kindergeld ale ja jestem prawnym opiekunem dzieci,to na czyje konto powinny wpływać pieniążki??

na konto osoby wskazanej przy skladaniu wniosku o k-g

jezeli ojciec ma zasadzone alimenty to wtedy jest juz kindergeld uwzgledniony po polowie ,jak nie placi nic i nie zajmuje sie dzieckiem kindergeld dostaje ten u kogo dziecko zyje a tak po prawdzie jak sie nosi to samo nazwisko to nikt nie robi w urzedach zadnego problemu ze zmiana konta i wplaty na nie kindergeldu.

nurek68 napisał:
cytat ze strony familienkasse:
Wer erhält das Kindergeld?

Für ein und dasselbe Kind kann immer nur eine Person Kindergeld erhalten. Es wird dem Elternteil gezahlt, der das Kind in seinen Haushalt aufgenommen hat.

Lebt das Kind nicht im Haushalt eines Elternteils, erhält das Kindergeld derjenige Elternteil, der dem Kind laufend (den höheren) Barunterhalt zahlt.

sam umiesz czytac ? tutaj pisze dokladnie ze po rozwodzie kindergeld idzie do matki jezeli dziecko uniej mieszka.. + ida alimenty od ojca do mamy + dziecka zeby utrzymac standard zycia.. "NUREK: sam przeczytaj co piszesz"

Klaudia1989 napisał:
Własnie ,jak to jest??
Jeżeli mój były mąż pracujacy legalnie w niemczech,opłacajacy podatki składał podanie o Kindergeld ale ja jestem prawnym opiekunem dzieci,to na czyje konto powinny wpływać pieniążki??

na te ktore on podaje w wniosku..jezeli razem mieszkacie i jestecie malzenstwe, to na jego.. lub na twoje..bo panstwo mysli ze razem gospodujecie kontem jako rodzina.

dawidrza napisał:
na te ktore on podaje w wniosku..

nurek68 napisał:
na konto osoby wskazanej przy skladaniu wniosku o k-g

tiaa, masz jakies pretensje, ze ja czytac nie umiem ?? ciekawe... a szanowny pan umie czytac? chyba nie bardzo...
proponuje porownac nasze odpowiedzi i zastanowic sie wczesniej nad "dogryzaniem"

witajcie i ja mam podobny problem ,jestem z moim bylym partnerem -niemcem w trakcie zalatwiania kindergeldu ,mieszkam z dzieckiem w polsce on w niemczech nie placi alimentow[dopiero chce go o nie podac ] podczas skladania tu w polsce dokumentow na kindergeld za namowa pan w urzedzie napisalam podanie o transfer pieniedzy na moje konto ,jesli on poda swoje to jak bedzie wygladala wyplata kindergeldu ..........to wszystko jest takie trudne ......pozdrawiam

Powrót