połowa kindergeld

• Autor wątku Autor wątku bogdan3211
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam wszystkich i proszę o pomoc...
mieszkaliśmy w Niemczech 5 lat,w 95 wróciłyśmy z mamą i siostrą do Polski. Ojciec tam został,tam żyje,założył drugą rodzine itp. Wszyscy mamy niemieckie obywatelstwo. W 2005 złożyłyśmy z siostrą wniosek o Kindergeld. Jednak jak wiadomo wnioskodawcą może być jedno z rodziców, w naszym przypadku-ojciec. Wniosek został przez Familienkasse przyjęty,jednak cała sprawa przekierowana już na niego.Dosyłałyśmy potrzebne zaświadczenia z uczelni,urzędów itp.W końcu w zeszłym roku został nam ten zasiłek przyznany lecz całe wyrównanie poszło na konto ojca,mimo iż tam dzwoniłam oraz pisałam,żeby w razie przyznania nam Kindergeld,przesyłać je na moje konto w Niemczech bądź na mamy w Polsce. Nie stało się tak i ojciec ma teraz wszystko plus oczywiście to co jeszcze należy się siostrze, która studiuje na drugim roku. On otrzymuje już Kindergeld na swojego syna z drugiego małżeństwa, wie również o naszej sytuacji tutaj...pisałyśmy do Familienkasse, do urzędu Marszałkowskiego..nic.Proszę doradźcie,do kogo można się zwrócić, co zrobić...

pismo z wyjasnieniem do fam-kassy i do finanzamtu, jesli bedzie to udokumentowane to odzyskanie pieniedzy jest mozliwe. jesli ojciec bedzie mial opory zostaje droga sadowa

Jesteśmy w posiadaniu pisma z Fam-kasse, ile ojciec pobrał zasiłku z wyrównaniem od 2004-2008 na nas.Bardzo proszę o odp,co mam udokumentowac w Finanzamcie. Wielokrotnie probowalam rozmawiac z urzednikami w Familienkasse,jednak odmawiano mi wyjasnien bo to ojciec byl wnioskodawca, mimo iz FK wszelkie formularze wysylala do nas.

czy ojciec w tych latach mieszkal z wami i prowadzil wspolne gospodarstwo domowe?

Nie,rodzice rozwiedli sie w 97,rok wczesniej wrocilysmy do Polski.On ozenil sie ponownie ale caly czas przebywa w Niemczech.

wiec nalezy mu sie polowa ze 154€ za kazdy miesiac, proponuje napisac do ojca list z prosba o przelanie polowy kwoty, jesli bedzie mial opory wystarczy pojsc z tym do adwokata w niemczech, sprawa jest wygrana

nurek68 -- zastanow sie prosze !!!
... dziecko nie chomik

Wg prawa kindergeld nalezy sie dziecku nie wazne czy mieszka w niemczech, jezeli jeden z opiekunow placi w niemczech podatki, nie ma czegos takiego jak obowiazek zameldowania w panstwie w ktorym sie pobiera zasilek na dziecko, czy podzial, pieniedzmi rozporzadza ten opiekun prawny, ktory wychowuje dziecko.

Wer erhält das Kindergeld?

Für ein und dasselbe Kind kann immer nur eine Person Kindergeld erhalten. Es wird dem Elternteil gezahlt, der das Kind in seinen Haushalt aufgenommen hat.

Eltern, die nicht dauernd getrennt leben, können untereinander durch eine Berechtigtenbestimmung festlegen, wer von ihnen das Kindergeld für ihre im gemeinsamen Haushalt lebenden Kinder erhalten soll

Für die Berechtigungsbestimmung kann die hierfür vorgesehene Erklärung am Schluss des Antragsvordrucks verwendet werden

Auf diese Weise haben Eltern die Möglichkeit, denjenigen zum Kindergeldberechtigten zu bestimmen, bei dem sich eventuell ein höherer Kindergeldanspruch ergibt. Dies gilt ebenso für den leiblichen und den nicht leiblichen Elternteil, etwa wenn das Kind im gemeinsamen Haushalt der Mutter und des Stiefvaters lebt. Von dieser Möglichkeit können auch nicht dauernd getrennt lebende Pflegeeltern beziehungsweise Großeltern Gebrauch machen.

Die Berechtigungsbestimmung bleibt so lange wirksam, als sie nicht widerrufen wird. Der Widerruf ist jederzeit möglich, allerdings nur für die Zukunft.

Lebt das Kind nicht im Haushalt eines Elternteils, erhält das Kindergeld derjenige Elternteil, der dem Kind laufend (den höheren) Barunterhalt zahlt.
Kumpela rozwiedziona, dziecko z nią w Polsce, zgłosiła w familienkassie, że młody przy niej, dołączyła wyrok sądu i meldunki z Polski, plus polski numer konta. Od roku dostaje pieniądze bezpośrednio do Polski. Kindergeld to pieniądze przeznaczone dla dziecka, należą się dziecku, więc niby dlaczego cokolwiek tu dzielić? Alimenty płacone przez państwo też byście dzielili?
Miłego dnia, a pytanie autorki jak najbardziej sensowne. W przypadku mojej koleżanki tatuś też chciał dziecka pieniądze podzielić. Mimo, że on Niemiec, a matka Polka-sąd niemiecki go lekko na ziemię sprowadził.
http://forumprawne.org/niemcy/50740-polowa-kindergeld-ojcu.html

Röwniez mam pytanie.Do lipca 2009 roku otrzymywalam kindergeld w calosci na cörke 9 lat.Od lipca tylko polowe,jestem z cörka zameldowana w niemczech,pobieram zasilek i pracuje na tzw basis,z landkreisu otrzymuje alimenty (180) mam pozwolenie na pobyt i prace.Ojciec dziecka mieszka w PL nie wiem co robi ale do tej pory to alkohol i kryminal byl jego zyciem.Nie utrzymuje z nami zadnego kontaktu,Prosze o rade poniewaz cörka chodzi w niemczech do szkoly a caly obowiazek wychowawczy i spada tylko na mnie,jakim prawem ojcu nalezy sie polowa pieniedzy z kindergeld???Jak sie odwolac,jakie podac paragrafy itp?

prosze zwrocic sie najpierw do Fk z prosba o podanie podstawy obnizenia wyplacania swiadczenia do polowy wysokosci, wtedy bedzie mozna poradzic cos wiecej

normalnie to z aliment potracane juz jest polowa kindergeld (polowa ojca)
z tych z Jugendamt tez(masz na decyzji)
dlatego nie rozumie czemu Familienkasse jeszcze polowe zabiera
moze mysla ,ze to ojciec placi(bo wtedy ma prawo potracic polowe)tak samo jak bylo w przypadku kinderbonus

jezeli z jugendamt masz to juz jest automatycznie obliczane wedlug (tabeli)polowa odliczona kindergeld(dlatego dostajesz 180)tylko

ale ojciec ,ktory nie wplaca pieniedzy do Landkreis(tych aliment)tej polowy nie dostaje(choc sa one odliczane z tych z jugendamt)
jezeli on nie wplaca to ma dlug bo tobie panstwo placi

Ostatnia edycja:
Dziekuje za odpowiedzi .
Cytuje einkommensteuergesetz ktöry otrzymalam od familienkasse

die Kindergeldfestsetzung wird gemäs§70 Abs.2 EStG wie folgt geändert
Anna geb 82,00eu Juli 2009

Begründung

Im vorliegenden Fall treffen die nationalen Ansprüche zweier Staaten aufeinander:

-der Anspruch des anderen Elternteils aufgrund des Wohnsitzes in Polen

sowie

-Ihr Anspruch in Deutschland,weil Sie nach §62Abs.1 Nr.1 EStG aufgrund Ihres Wohnsitzes oder gewöhnlichen Aufenthaltes in Deutschland Anspruch auf Kindergeld haben.

Treffen die Ansprüche zweier Staaten aufeinander,ist die Leistungspflicht nach den Bestimmungen der EG-Verordnung Nr. 1408/71 in Verbindung mit Durchführungverordnung Nr.574/72 zu prüfen Die nationalen Rechtsvorschritten treten insoweit zurück(Urteil des EuGH vom 15.07.1964 inder Rechtssache 6/64 sowie Beschluss des BVerfG vom 08.04.1987-2BvR 687/85-)

Nach Art.2 der(EWG) VO Nr 1408/71 gilt die Verordnung für Arbeitnehmer und Selbständige.
Dabei ist jedoch der Anhang I zur EG-VO Nr.1408/71 zu beachten.Danach gilt als Selbständiger im Sinne der VO.wer eine Tätigkeit als Selbständiger ausübt und
-in einer Versicherung der selbständig Erwerbstätigen für den Fall des Alters Versicherungs-oder beitragspflichtig ist,oder
- Ojej wydaje mi sie ze tu juz jest wszxstko ujete .....

tak teraz robia...niektorym ,ze ojciec ma prawo do polowy kindergeld
ale dla Mnie jest to bez sensu jak On nie placi i placi ci panstwo(i jest juz polowa odiczona)z unterchaltvorschus
moze oni nie wiedza ,ze masz z Landkreis
mam podobna sytuacje jak Ty(ojciec w Polsce)
niegdy nie dostawalm przez to polowy(zawsze calosc)

nie wiem udaj sie do adwokata
wielu osobom pomogli

nie niestety nie znam..pozatym musisz szukac tam gdzie mieszkasz w okolicy
chyba wygodniej
Pozdrawiam

Dziekuje i dobranoc,milych snöw;)

umieszczam jeszcze raz:
Hallo. wlasnie rozmawialem z urzedem w Berlinie i wyglada to tak:
rodzic zamieszkały w Niemczech dostanie tylko wtedy tą część kindergeldu np.: matka z dzieckiem mieszka we Francji, Francja ma 100 E, a Niemcy 184 E to dostanie 84 E jezeli udowodni ze płaci alimenty.
Nie wiem czy w Polsce jet jakis kindergeld, jezeli nie ma to rodzic w Niemczcech po udowodnieniu moze dostac całe 184E.Pech dla dziecka. Ale moja rada iść do sądu z przetłumaczonym przepisem to dowalą mu conajmniej te 184E alimentów.Wtedy mozna usiasc na jego dochody nawet w Niemczech.- Potrzebny prawnik.

Powrót