polska dzialalnosc w de

• Autor wątku Autor wątku rdehj64
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rdehj64

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
WItam serdecznie,mam duzy problem z finanzantem poniewaz mam zarejestrowana dzialalnosc jednoosobowa w pl i tam place podatki,zus i wszelkie koszty.teraz finanzant domaga sie zaplaty ode mnie zaleglego podatku za 2014,2015 2016 rok,ponadto jestem tu zamledowany w de od poczatku dzialanosci i niewiem co w tej sytyacji robic,moja ksiagowa z pl byla ie pytac w pl karbowce a tamci stwierdzili zze nie ma podwojnego opadkowania,ale oni sie myla albo sa niekompetentni,i niewiem jak to bedzie dalej wygladac,boje sie powaznych konsekwecnji finansowych,mial ktos moz taka sytuacje>?:(

Tak to sie konczy, jak prowadzac dzialalnosc w Niemczech ludzie z uporem maniaka powierzaja sprawy "polskim ksiegowym".
Sprawe rezydencji podatkowej osob prowadzacych dzialalnosc gospodarcza na terenie dwoch panstw unijnych reguluja ogolnie przepisy unijne (nie jestem eskpertem, ale tu sa takie ogolne kryteria procentowe/czasowe, w skrocie: tam gdzie rzecyiwscie przebywasz wiecej i wykonujesz wiecej zlecen, tam placisz podatki) i szczegolowo umowa o podwojnym opadtkowaniu miedzy Polska a Niemcami.
Najpierw musisz ustalic, gdzie masz rezydencje podatkowa w mysl przepisow, i to nie za pomoca "polskiej ksiegowej", tylko adwokata od spraw fiansowych albo niemieckiego Steuerberatera, ktory ma pojecie o kwestiach miedzynarodowych. Jak sie bierze pierwsza lepsza osobe "z brzegu", to potem sie to tak konczy.

http://europa.eu/youreurope/citizens/work/taxes/income-taxes-abroad/index_pl.htm

rdehj64 napisał:
WItam serdecznie,mam duzy problem z finanzantem poniewaz mam zarejestrowana dzialalnosc jednoosobowa w pl i tam place podatki,zus i wszelkie koszty.teraz finanzant domaga sie zaplaty ode mnie zaleglego podatku za 2014,2015 2016 rok,ponadto jestem tu zamledowany w de od poczatku dzialanosci i niewiem co w tej sytyacji robic,moja ksiagowa z pl byla ie pytac w pl karbowce a tamci stwierdzili zze nie ma podwojnego opadkowania,ale oni sie myla albo sa niekompetentni,i niewiem jak to bedzie dalej wygladac,boje sie powaznych konsekwecnji finansowych,mial ktos moz taka sytuacje>?:(
Tak jak mówi Pogodniak, kwestię rezydencji podatkowej ustala się na podstawie prawak krajowego z uwzględnieniem umów międzynarodowych - tu akurat umowa Polska-Niemcy z 2003 r. bodajże. W DBA (Doppelbesteuerungsabkommen) masz szczegółowe opisane kryteria. I, co istotne, rezydencja podatkowa nie jest równoznaczna z miejscem zameldowania.
Jeśli faktycznie niesłusznie podatek odprowadzany był w Polsce, to go odzyskasz - nie może być podwójnego opodatkowania. Pomoże polski doradca podatkowy. A sprawy w Niemczech załatwiaj przez tamtejszego doradcę. Są i tacy mówiący po polsku ;-)

Powrót