Polska emerytura a praca w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku arasowiec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arasowiec

Użytkownik
Odpowiedzi
85
Witam,

mam kilka pytań związanych z emeryturą pobieraną w Polsce a pracą w Niemczech.
Osoba ma zawieszoną w Polsce emeryturę, chciałaby ją teraz odwiesić i zacząć pobierać świadczenia emerytalne. Na stałe mieszka w Niemczech ale w Polsce też jest zameldowana. Pracuje w Niemczech wykonując pracę mini-Job oprócz tego pomaga jej opieka społeczna. W Niemczech przyznano jej emeryturę niecałe 100€.
Związku z tym co powinna zrobić żeby dostawać polską emeryturę zachowując wszystko to co w Niemczech. Czy w Niemczech dowiedzą się że dostała spłatę emerytury i że pobiera ją w Polsce? Czy straci to co dostaję w Niemczech z opieki społecznej? Słyszałem że w Niemczech opieka społeczna wszystko zabiera jak jest nadwyżka.

Gdzie ma zamiar mieszkać osoba pobierająca emeryturę ?????
Emeryturę w Polsce może odwiesić i ją otrzyma na konto bankowe.
ZUS wkoncu otrzyma informację o latach przepracowanych w niemczech,
niemcy otrzymają informację o twojej emerryturze w Polsce.
W Niemczech przyznano jej emeryturę niecałe 100€.
Taki jest urok pracy za granicą.
W niemczech ta osoba pewnie otrzymuje dołatę do emerytury 260e i opłate mieszkania
a jak z ubezpioeczeniem przy tak niskiej emeryturze ????

Będzie mieszkać w Niemczech. Dostaje dopłaty, jest ubezpieczona i chorowita, ma kartę do zniżek na lekarstwa i ma dość znaczy uszczerbek na zdrowiu.
Obawia się że jak zacznie pobierać polską emeryturę to straci niektóre dodatki w tym dopłaty, nie wie jak dokładnie to będzie wyglądać.

Jakie posiada obywatelstwo ile lat przepracowała w niemczech i w Polsce

Posiada polskie obywatelstwo, nie ma podwójnego. Mieszka w Niemczech od 25 lat. W Niemczech ma niecałe 10lat które jej się liczą do emerytury dlatego tylko niecałe 100€ w Polsce ma 25 lat przepracowane. Polską emeryturę ma już przyznaną tylko z tym że ma ją wstrzymaną bo w Niemczech nie przechodziła na emeryturę. Niemiecką ma od 2 miesięcy.

Czy ubezpieczona jest w polskim NFZ czy w niemieckiej Krankenkasse?

Polski emeryt ubezpieczony w NFZ może być betreut np w AOK pod warunkiem, że nie otrzymuje z niemieckiego Rentenversicherung żadnej emerytury

arasowiec
Jeżeli otrzyma w Polsce 1200 zł to w niemczech wiele nie powina stracić.
Ubezpieczenie nadal będzie dopłata do mieszkania jedynie emertyury będą sumowani i będzie mniejsza dopłata socjalne pozostałe dopłaty bez zmian

Ta osoba nie będzie wracać do Polski z różnych powód, chociażby z takich że tam ma lepszą opiekę lekarską.
Chodzi konkretnie o emerytury, jak to wygląda, czy jeśli będzie pobierała polską emeryturę na polskie konto bankowe to czy w Niemczech będą wiedzieć w Grundsicherung/Sozial jeśli się dowiedzą to pewnie straci wszystkie dodatki. Obawia się że wyjdzie gorzej na tym jak będzie pobierać emeryturę niż to co teraz dostaje.

marian1 napisał:
arasowiec
Jeżeli otrzyma w Polsce 1200 zł to w niemczech wiele nie powina stracić.
Ubezpieczenie nadal będzie dopłata do mieszkania jedynie emertyury będą sumowani i będzie mniejsza dopłata socjalne pozostałe dopłaty bez zmian

No właśnie o to mi chodziło, jak to będzie obliczane, dostanie tyle samo co teraz bo różnice zabiorą czy ma szansę na większą kwotę.

arasowiec
Dopłatę socjalną zmniejszą o kwotę otrzymaną z Polski.
To samo się dzieje z Emeryturą niemiecka w Polsce Emeryt otrzymuje 100e bank potrąca składkę zdrowotną 7% i prowizje za przewalutowanie i jest potrącone 100 zł. Tak to funkcjonuje

Ostatnia edycja:
Już wszystko wiem, dzięki za odpowiedzi :)

Witam.
Podłączę się do tematu może to coś pomoże i wyjaśni .
Moja mama 86 lat od dwóch lat mieszka w niemczech z moją rodziną ( jestem jej synem ) ,emeryturę ma polską transferowaną na jej konto osobiste dodatkowo ma dołożone pieniądze socjalne ponieważ emerytura polska jest za niska do przeżycia tutaj , dostała dofinansowanie do najniższej em.niemieckiej socjalnej (z przyczyny wieku przyjechała do mnie , ma niemieckie obywatelstwo ).
Pozdrawiam

AndreasG
dostała dofinansowanie do najniższej em.niemieckiej socjalnej (z przyczyny wieku
Jaka jest obecnie w Niemczech emerytura socjalna wypłacana w całości ???
Mama ma pełne pokrycie opłat za mieszkanie ??

Witam.
Do marian 1
Mama moja polskich świadczeń ma po transferze 250 euro ( jest to kwota zmienna zależna od kursu euro ) i dofinansowanie 150 euro razem 400 euro czy jest to najniższa socjalna nie wiem proszę się tym nie sugerować mieszka z nami na żadne dopłaty nie składaliśmy. Jeszcze jedno co trzy miesiące wyciągi z konta musimy zanieść do urzędu w celu zrobienia korekty dofinansowania przez urząd po przez wachliwy kurs euro.
Pozdrawiam

AndreasG
Witam w Caritasie jest darmowy radca prawny on cie poinformuje jaka jest min emerytura socjalna w Niemczech.i co się mamie jeszcze należy z tego co piszesz to jest 400e.
Daj znać jak będziesz coś wiedział.Za prace w niemczech wychodzi 50e za przepracowane 5 lat
jest to niewiele dla pracującego.

Ostatnia edycja:
Witam
Do marian 1.
Dziękuję za info.
Napewno skorzystam z porady radcy z Caritas. Mama ma tylko lata pracy z Polski , ale dziękuję za informacje. Jak sprawa się rozwinie , na bierząco poinformuję.
Pozdrawiam

Powrót