polska emerytura a prawo do świadczeń socjalnych

• Autor wątku Autor wątku zurenko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zurenko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Czy po wyjściu za mąż za Niemca i zmiany miejsca zamieszkania stracę prawo do pobierania emerytury w Polsce?Chcę sobie polepszyc byt, jestem wdową, do dzisiaj mieszkam z dorosłymi synami w mieszkaniu o pow. 72 m2 ,które to jest moją własnością.Moja emeryturka wynosi 680 zł miesięcznie sama nie daję sobie rady.Zpomocy społecznej dostaję 100 zł na leki.Mam 60 lat i w naszym pięknym kraju nie da się dłużej życ.Synowie moi mają żony i po jednym dziecku na utrzymaniu.Są po studiach-informatycy a ich wynagrodzenie to połowa średniej płacy w Polsce.Jestem u kresu wytrzymałości nerwowej-mieszkamy w województwie gdzie jest najwyższy wskaznik bezrobocia.Proszę o pomoc czy podejmując decyzję nie trafię z" deszczu pod rynnę'Mój wybranek ma socjalne mieszkanko, jakiś zasiłek ok 360 EURO,i nieżle żyje.Co roku bywamy na wczasach w Polce za które on płaci.

Jeżeli przeprowadzisz sie na stałe do Niemiec Twoja emerytura zostanie przeliczona na Euro (czyli dostaniesz jakieś 170€). Jedynym udogodnieniem, na jakie będziesz mogła liczyć, to korzystanie z opieki zdrowotnej w Niemczech - po przeniesieniu ubezpieczenia zdrowotnego z NFZ. Jeżeli Twój partner pobiera pomoc socjalna to istnieje prawdopodobieństwo, ze zostanie ona zmniejszona, jeżeli Ty sie u Niego zameldujesz (będziesz miała obowiazek partycypowania w kosztach utrzymania). Tobie żadna pomoc socjalna nie będzie przysługiwała, bo nie odprowadzalas w Niemczech żadnych składek, a dodatkowo posiadasz w Polsce mieszkanie własnościowe.

Tak też myślałam a moj partner twierdził zupełnie coś innego-dzięki za odpowiedz.Cieplutko pozdrawiam.

Czy po wyjściu za mąż za Niemca i zmiany miejsca zamieszkania stracę prawo do pobierania emerytury w Polsce?
Emeryturę otrzymasz na obecne konto jak poprzednio.
Jeżeli Twój partner pobiera pomoc socjalna to istnieje prawdopodobieństwo, ze zostanie ona zmniejszona, jeżeli Ty sie u Niego zameldujesz (będziesz miała obowiazek partycypowania w kosztach utrzymania).

Wychodząc za Niemca masz prawo do pełnej pomocy państwa .
Masz prawo do pomocy socjalnej dla twojego landu 360e +-
pomniejszając ją o Polską emeryturę.
Będąc na socjalu i emeryturze za mieszkanie nie placisz.
Powodzenia

Top wcale nie jest takie samo przez sie zrozumiale, bo

1) wiek emerytalny w Niemczech dla kobiet i mezczyzn jest minimum 65 lat, wiec teoretycznie bedzie mozna od niej wymagac, zeby podjela prace

2) jesli ten Niemiec, to Polak z podwojnym obywatelstwem, na podstawie tzw. Regelausnahme w przepisach dot. cudzoziemcow mozna odmowic socjalu argumentujac, ze mozliwa jest kontynuacja malzenstwa w Polsce

Dziękuję za podpowiedzi, najlepszym rozwiązaniem jest zasięgnąc informacji na miejscu-po urlopowaniu nad morzem zabiorę się do Essen i spróbujemy coś się dowiedziec.Praca ? :smile:chętnie zawsze to więcej niż ten "socjal" no i inny status społeczny.No i język" doszlifuję he he.NIe ma co tu rozmyślac tylko do dzieła>Pozdrawiam Co do tego Niemca to jest tam od 30 lat a do Polski to tylko ze względu na mnie przyjeżdża.

Powrót