Polski dokument do uzytku w USA

• Autor wątku Autor wątku tenant13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tenant13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
W ramach dosc skomplikowanej i prawie zakonczonej sprawy spadkowej musze udac sie do banku w US (gdzie mieszkam) aby zamknac konto wujka i przelac wklad na konta spadkobiercow. Poniewaz wujek przed smiercia nie wyznaczyl wykonawcy testamentu, spadkobiercy postanowili wyznaczyc mnie do tej roli i udzielic mi pelnomocnictwa w tej sprawie. Zgodnie z prawem Amerykanskim, osoba ta wyznaczana jest przez odpowiedni sad, ktory wydaje tzw. Letter of Administration - dokument upowazniajacy do wykonania testamentu. W Polsce, z tego co mi wiadomo, taki dokument moze by spisany przez notariusza jako umowa miedzy spadkobiercami. Bank tutejszy sam nie wie jak ma to wygladac i wymaga tylko potwierdzenia tlumaczenia przez ambasade US.
Wiem jednak skadinad, ze od kiedy Polska stala sie czlonkiem wspolnory Europejskej, pelnomocnictwa z US do Polski musza byc potwierdzane w specjalnym urzedzie w stolicy Stanu - ambasada polska nie ma z nimi juz nic wspolnego.
Pytanie: czy podobna procedura obowiazuje dla pelnomocnictw z Polski do uzytku w USA?

Jezeli sprawa w USA jest prawie zakonczona to powinno byc jasne kto ma dostac i ile. Nie jest jasne czemu sad nie powiedzial komu i jak przekazac pieniadze z masy spadkowej. Jezeli takie osoby wysla potwierdzenie tozsamosci potwierdzone przez notariusza to powinno to byc wystarczajace do odbiour pieniedzy. Sprawa toczy sie w USA, i taki sedzie decyduje co jest wymagane.

Powrót