Polski regulamin zagranicznej gry

• Autor wątku Autor wątku drzemik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drzemik

Stały bywalec
Odpowiedzi
5 285
Jest sobie gra MMO (gra sie przez przegladarke www).

Wlascicielem i operatorem gry jest firma zagraniczna, serwery sa za granica.
Gra ma kilka wersji jezykowych, w tym polska.
Nie ma regulaminu gry po polsku.

Czy operator gry ma obowiazek przygotowania polskiej wersji regulaminu gry?

nie- chyba ,że prawo danego kraju przewiduje inaczej..:)

A jakby ktos (z Polski) chcial pozwac operatora tej gry?

Sadem wlasciwym bedzie sad niemiecki czy polski?

no no
bardzo ciekawie piszecie ;]
zaiste ciekaw jestem czym popieracie te opinie??
bo wiedzy na temat przepisów w UE nie macie ;]
albo ja nie mam :P

"Z uwagi na konieczność obrony interesów konsumentów, będących w stosunku do przedsiębiorców słabszą stroną umowy, w stosunku do tej grupy przewidziano wyjątkowe rozwiązania. Kontrahent może wytoczyć powództwo przeciwko konsumentowi tylko przed sądy państwa, na którego terytorium konsument ma miejsce zamieszkania. Natomiast konsument w niektórych przypadkach może wybrać, czy wytoczyć powództwo przed sądem w swoim kraju, czy też w kraju miejsca zamieszkania (siedziby) kontrahenta. Taki wybór ma w przypadku umowy sprzedaży rzeczy ruchomych na raty, pożyczek lub kredytów przeznaczonych na finansowanie kupna takich rzeczy, a także przy wszystkich innych umowach, gdy przedsiębiorca prowadził w kraju konsumenta swoją działalność lub kierował działalność do tego państwa. W praktyce oznacza to, że jeśli np. polski przedsiębiorca prowadził w Niemczech akcję reklamową zachęcającą konsumentów do zakupów w jego przedsiębiorstwie, to niemieccy konsumenci będą go mogli pozywać przed niemieckim sądem."

to do Coldera

w całej UE prawo jest skonstruowane bardzo podobnie (wymogi UE) to po 1.
po 2 proponuje poczytać wykłady/teksty o świadczeniu usług gdy przedsiębiorca prowadził w kraju konsumenta swoją działalność lub kierował działalność do tego państwa.
Wtedy podlega prawu kraju w którym tę działalność prowadził lub do którego ją kierował ;]

to do Markiz23

może panowie nie wzięliście tego pod uwagę?
:)
może ja się mylę ?

pozdrawiam

[cytat="hobbysta":ks13f1t5] w całej UE prawo jest skonstruowane bardzo podobnie (wymogi UE) to po 1. [/cytat:ks13f1t5] takie to moze są załozenia...

[cytat="hobbysta":ks13f1t5]po 2 proponuje poczytać wykłady/teksty o świadczeniu usług gdy przedsiębiorca prowadził w kraju konsumenta swoją działalność lub kierował działalność do tego państwa.
Wtedy podlega prawu kraju w którym tę działalność prowadził lub do którego ją kierował ;] [/cytat:ks13f1t5] akurat teksty czy wykłady nie są źródłem prawa w Polsce ...

Ja pokusilem sie o wyslanie zapytania do Stowarzyszenia Konsumentow Polskich i ich prawnik tez potwierdzil, ze operator gry podlega prawu z kraju siedziby (i tamtejszy sad bedzie wlasciwym) oraz ze nie ma obowiazku przygotowywania polskiej wersji regulaminu.

[cytat="Markiz32":qtunynz1][cytat="hobbysta":qtunynz1] w całej UE prawo jest skonstruowane bardzo podobnie (wymogi UE) to po 1. [/cytat:qtunynz1] takie to moze są załozenia...

czyli podważasz prawo obowiązujące w UE?? :P

akurat prawo dotyczące konsumentów jest dość spójne we wszystkich krajach UE .
Unia swego czasu nawet kładła szczególny nacisk na te zagadnienia ;]
Pamiętasz może spoty w TV??

[cytat="hobbysta":qtunynz1]po 2 proponuje poczytać wykłady/teksty o świadczeniu usług gdy przedsiębiorca prowadził w kraju konsumenta swoją działalność lub kierował działalność do tego państwa.
Wtedy podlega prawu kraju w którym tę działalność prowadził lub do którego ją kierował ;] [/cytat:qtunynz1] akurat teksty czy wykłady nie są źródłem prawa w Polsce ...[/cytat:qtunynz1]

ale pomagają w interpretacji oraz w orientacji ;]
jak ktoś nie zna kodeksów itp. to dobre i to :P

drzemik

możesz pokazać treść tego zapytania i odpowiedzi??

czy zawarłeś w pytaniu inf. że w myśl prawa operator gry działa na rynku polskim ??

Moj mail:
[cytat:1dthe09x]Witam.

Chcialbym zasiegnac porady w sprawie gry internetowej i jej miejsca w
polskim prawie.

Fakty:
- wlascicielem i operatorem gry jest firma niemiecka (serwery oraz
pracownicy sa na terenie Niemiec)
- gra jest toczona przez przegladarke internetowa, niczego sie nie
instaluje na komputerze
- gra jest przetlumaczona na kilkanascie jezykow (w tym na polski)
- gra jest bezplatna, ale mozna wykupic dodatkowe funkcje (za pomoca
SMSa lub przelewem za porsrednictwem firmy AllPay.pl)
- gre nadzoruja osoby wylonione sposrod doswiadczonych graczy (moga
karac za lamanie regulaminu) - jest to wolontariat

Pytania:

1. Gra nie posiada regulaminu przetlumaczonego na jezyk polski (sa
dostepne wersje niemiecka i angielska). Czy to jest zgodne z prawem?

2. Biorac pod uwage siedzibe operatora, jak tez dostepnosc polskiej
wersji gry: Czy regulamin musi byc zgodny z prawem polskim czy
niemieckim?

3. W razie checi pozwania operatora gry (np. za bezpodstawne ukaranie
blokada gracza), ktory sad bedzie wlasciwy? Polski czy niemiecki?

Bylbym wdzieczny za wyjasnienie tych kwesti (w miare mozliwosci z
poparciem w przepisach lub orzeczeniach).
Z gory dziekuje.[/cytat:1dthe09x]
I odpowiedz:
[cytat:1dthe09x]Szanowny Panie,

świadczenie usług przez firmę niemiecką przez internet (w razie gdy serwer znajduje się na terenie Niemiec) podlega reżimowi prawa niemieckiemu.
W związku z czym nie ma obowiązku tłumaczenia regulaminu na język polski.

Jeżeli chce Pan wytoczyć powództwo przeciwko przedsiębiorcy właściwy jest sąd niemiecki dla siedziby przedsiębiorcy.

Z poważaniem,

<imie i nazwisko>
konsultant prawny

Stowarzyszenie Konsumentów Polskich
Centrum Porad Konsumenckich
ul. Gizów 6
01 - 249 Warszawa

tel. 022 634 06 68
fax. 022 634 06 67
e-mail: porady@skp.pl[/cytat:1dthe09x]

[cytat="drzemik":3evgmfc5]Moj mail:
[cytat:3evgmfc5]Witam.

Chcialbym zasiegnac porady w sprawie gry internetowej i jej miejsca w
polskim prawie.

Fakty:
- wlascicielem i operatorem gry jest firma niemiecka (serwery oraz
pracownicy sa na terenie Niemiec)
- gra jest toczona przez przegladarke internetowa, niczego sie nie
instaluje na komputerze
- gra jest przetlumaczona na kilkanascie jezykow (w tym na polski)
- gra jest bezplatna, ale mozna wykupic dodatkowe funkcje (za pomoca
SMSa lub przelewem za porsrednictwem firmy AllPay.pl)
- gre nadzoruja osoby wylonione sposrod doswiadczonych graczy (moga
karac za lamanie regulaminu) - jest to wolontariat
[color=#FF0000][i][b]proponuje zapoznać się ze znaczeniem pojęcia wolontariat--->Ustawa o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie ---> Art.3. 2 Art. 4.[/b][/i][/color]
[color=#FF0000][i][b]
- nie napisałeś o najważniejszym: - firma działa na rynku polskim/kieruje swoje usługi do polskiego konsumenta[/b][/i][/color]

Pytania:

1. Gra nie posiada regulaminu przetlumaczonego na jezyk polski (sa
dostepne wersje niemiecka i angielska). Czy to jest zgodne z prawem?
[i]
[color=#FF0000][b]gra posiada również nie przetłumaczoną na język polski umowę świadczenia usług (czyl. regulaminu korzystania z gry)[/b][/i][/color]

2. Biorac pod uwage siedzibe operatora, jak tez dostepnosc polskiej
wersji gry: Czy regulamin musi byc zgodny z prawem polskim czy
niemieckim? [color=#FF0000][i][b]jeśli firma kieruje swoje usługi do polskiego konsumenta/działa na rynku polskim[/b][/i][/color]

3. W razie checi pozwania operatora gry (np. za bezpodstawne ukaranie
blokada gracza [color=#FF0000][i][b]oraz stratę zapłaconych za grę pieniędzy[/b][/i] )[/color], ktory sad bedzie wlasciwy? Polski czy niemiecki?

Bylbym wdzieczny za wyjasnienie tych kwesti (w miare mozliwosci z
poparciem w przepisach lub orzeczeniach).
Z gory dziekuje.[/cytat:3evgmfc5]
I odpowiedz:
[cytat:3evgmfc5]Szanowny Panie,

świadczenie usług przez firmę niemiecką przez internet (w razie gdy serwer znajduje się na terenie Niemiec) podlega reżimowi prawa niemieckiemu.
W związku z czym nie ma obowiązku tłumaczenia regulaminu na język polski.

Jeżeli chce Pan wytoczyć powództwo przeciwko przedsiębiorcy właściwy jest sąd niemiecki dla siedziby przedsiębiorcy.

Z poważaniem,

<imie i nazwisko>
konsultant prawny

Stowarzyszenie Konsumentów Polskich
Centrum Porad Konsumenckich
ul. Gizów 6
01 - 249 Warszawa

tel. 022 634 06 68
fax. 022 634 06 67
e-mail: [email="porady@skp.pl"]porady@skp.pl[/email][/cytat:3evgmfc5][/cytat:3evgmfc5]

o paru bardzo ważnych rzeczach konsultantowi nie napisałeś ;]

Jakich?

Wydaje mi sie ze zawarlem wszystkie istotne informacje.

[cytat="drzemik":1wlcznpr]Jakich?

Wydaje mi sie ze zawarlem wszystkie istotne informacje.[/cytat:1wlcznpr]

na czerwono :P

Nie zauwazylem tego wczesniej - pewnie dlatego ze edytowales swoj post pozniej. :P

Wiec po kolei:

Moze rzeczywiscie okreslenie wolontariat nie jest najlepsze - ale chodzi o to ze osoby nadzorujace nie dostaja wynagrodzenia i sa wybierani z doswiadczonych graczy.

Co do dzialania na polskim rynku, to nie jest to dla mnie do konca jasne... Firma nie ma pracownikow w Polsce, nie ma siedziby - jest tylko polska domena (zaparkowana na niemieckich serwerach) i polska wersja jezykowa.

Podczas rejestracji gracz akceptuje Zasady gry (sa po polsku, i sa jakby skrotem regulaminu) i Regulamin gry (jest po angileksu i niemiecku). Nie ma czegos takiego jak umowa swiadczenia uslug, ale z teog co widze to regulamin zawiera przepisy na ten temat.

Co do straty pieniedzy w przypadku blokady to nie ma takiej opcji - po usunieciu konta jest mozliwosc wykorzystania niewykorzystanej kwoty na innym serwerze.

Ale moze zagrajmy w otwarte karty. :) Chodzi o gre Travian.

Link do Zasad gry (po polsku): http://www.travian.pl/spielregeln.php
Link do Regulaminu (po angielsku): http://www.travian.pl/spielregeln.php?agb

Ja nie twierdze ze Firma ma racje twierdzac, ze nie musi miec polskiego regulaminu.
Jednak wydaje mi sie, ze ich prawnicy zbadali to dokladnie (gra jest dostepna 33 wersjach jezykowych).

angielski regulamin jest w pewnym sensie regulaminem świadczenia usług ;]
ktoś zadał sobie trud i z tego co przetłumaczył go częściowo wynikało to jednoznacznie ;]

co do działania na polskim rynku to,
zadaj sobie proste pytanie: czy domena http://www.travian.pl jest skierowana do polskich graczy?

moim zdaniem oczywiste jest że tak ;]
w tym wypadku firma działa na polskim rynku .

jeśli chodzi o straty finansowe to moja znajoma została ukarana karą finansową ;]
tj. -890 monet

apropo tych "doświadczonych" graczy to mam pytanie:
czy jeśli ktoś z ich winy poniesie straty a nie są oni formalnie pracownikami firmy, to można pozwać ich w polskim sądzie jako osoby odpowiedzialne za straty??
bo wydaje mi się że tak...

Pierwszy raz slysze o karze finansowej...
A gram juz jakis czas, czytam Forum (w tym czesc dostepna tylko dla moderatorow i MH).

Co do odpowiedzialnosci MH to w regulaminie (nie pamietam czy w czesci polskiej czy oryginalnej) jest zapis, ze nie ma rekompensat w razie blednej decyzji MH - to swoja droga druga duza zadra poruszana na Forum.

Jednak za taki blad, to mysle, trzeba by pozywac Firme, bo MH podpisuja jakies umowy... (tez moge sie mylic)

[cytat="drzemik":2fpp3lg6]Pierwszy raz slysze o karze finansowej...
A gram juz jakis czas, czytam Forum (w tym czesc dostepna tylko dla moderatorow i MH).

Co do odpowiedzialnosci MH to w regulaminie (nie pamietam czy w czesci polskiej czy oryginalnej) jest zapis, ze nie ma rekompensat w razie blednej decyzji MH - to swoja droga druga duza zadra poruszana na Forum.

Jednak za taki blad, to mysle, trzeba by pozywac Firme, bo MH podpisuja jakies umowy... (tez moge sie mylic)[/cytat:2fpp3lg6]

możesz mi wierzyć dostała taka kare ;]

MH już nie podpisują umów ;]
co do zapisu to nawet jak jest to nie ma prawa go tam być i żaden sad nie będzie go respektował ;]

ps: a słyszałeś o banie za błąd serwera ?? ;]

Powrót