polskie zwolnienie dla niemieckiego pracodawcy

• Autor wątku Autor wątku ancza37
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ancza37

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dzień dobry,mój mąż rozchorował się podczas pobytu w polsce ... Czy nasze zwolnienie chorobowe jest honorowane w niemczech...??proszę o pomoc...pozdrawiam

Z reguly tak, tylko zwolnienie zagraniczne trzeba z reguly miec od pierwszego a nie od trzeciego dnia choroby, powiadomic od razu pracodawce telefonicznie i jak najszybciej przeslac je pracodawcy oraz niemieckiej kasie chorych (formularzu na ostatniej stronie z linku ponizej), z dokladnym, czytelnym adresem i numeren telefonu lekarza oraz adresem i numerem telefonu, pod ktorym przebywa chory

http://www.dvka.de/oeffentlicheSeiten/pdf-Dateien/MerkblaetterUrlaub/Urlaub_Polen.pdf

Dziękuje bardzo za szybką odpowiedź . Pozdrawiam.

Witam! Jestem zatrudniona u pracodawcy niemieckiego. Dziesięć dni temu przeszłam zabieg operacyjny i otrzymałam zwolnienie na 5 tygodni. Dzisiaj otrzymałam wezwanie na kontrolę zwolnienia do ZUS. Czy ZUS kontroluje również zwolnienia dla pracowników zatrudnionych w innym państwie? Jakie są konsekwencje zakwestionowania takiego zwolnienia?

Nie rozumię dlaczego ZUS? Być może chcą sprawdzić lekarza, dlaczego na tak długo wystawił zwolnienie?To było zwolnienie od polskiego lekarza w Polsce, czy w Niemczech? A gdzie Pani wysłała to zwolnienie? Powinna Pani to wysłać do pracodawcy i Krankenkasse.

Oryginal i kopia??
Ten mniejszy karteluszek z datami zwolnienia chorobowego do pracodawcy, a ten wiekszy o diagnozy (w formie cyferkowej, mozesz sobie z ciekawosci je wyguglowac) do kasy chorych.

ildiko napisał:
Oryginal i kopia??
Ten mniejszy karteluszek z datami zwolnienia chorobowego do pracodawcy, a ten wiekszy o diagnozy (w formie cyferkowej, mozesz sobie z ciekawosci je wyguglowac) do kasy chorych.

tylko, że czasem obydwa są jednakowej wielkości:(
W każdym razie na każdym jest napisane, który dla kogo
für Arbeitgeber dla pracodawcy
für Krankenkasse dla kasz chorzch

nika44 napisał:
tylko, że czasem obydwa są jednakowej wielkości:(
W każdym razie na każdym jest napisane, który dla kogo
für Arbeitgeber dla pracodawcy
für Krankenkasse dla kasz chorzch

taaa normalnie na polskim L4 same napisy für Krankenkasse

polskie L4 dają jedną sztukę - zieloną i tyle

Powrót