Polskim autem po Niemczech

• Autor wątku Autor wątku aniaboba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Faktycznie bezsensowne przepisy zwiazane z obowiazkiem przerejestrowania samochodu i to nie tylko w Niemczech (UK,IRL,DK i.in. rowniez) moga mocno uprzykrzyc zycie. Osobiscie radzilybym w raze kontroli tlumaczyc sie, ze samochod nie jet twoja wlasnoscia (o ile twoje nazwisko nie figuruje w dowodzie rejestracyjnym) i pozyczylas go tylko na krotki czas w okreslonym celu. Nie bedac wlascicielem nie mozesz decydowac o samochodzie (przerejestrowanie) a pozyczenia samochodu od innej osoby przeciez tez nikt nie moze ci zabronic.
TÜV, ASU i Kfz-Steuer w przypadku samochodu zarejestrowanego w PL nie wchodza w rachube.
Na pociesznie pozostaje fakt ze kontrole drogowe w Niemczech zdarzaja sie niezwykle rzadko a jesli juz dojdzie do takiej kontroli to sprobuj sie tlumaczyc w wyzej wymieniony sposob. Na wszelki wypadek przygotuj sobie moze dwujezyczna (PL i DE) umowe uzyczenia samochodu lub oswiadczenie wlasciciela o jego czasowym uzyczeniu na rzecz twojej osoby.

MfG
edgar

:wow: kolego mam pytanie!!!!!mieszkam w niemczech od trzech lat,mam niemieckie prawo jazdy, gdyz porzebne bylo mi do pracy.jestem zameldowany zarowno w polsce jak i niemczech.obecnie nigdzie nie pracuje.nie pobieram zadnego socjalu ani innych pomocy.ze wzdgledu na oszustwo ostatniego pracodawcy (wpisywal mniejsze zarobki jakie mi placil) na tzw. niemieckim picie,zostalem pozbawiony bezterminowego pozwolenia na prace.jezdze samochodem zameldowanym na moja mame,ktora na stale przebywa w polsce.mialem duzo kontroli policyjnych,byly te gorsze i te bardziej sympatyczne.wszyscy policjanci podstepnie pytaja"jak dlugo auto porusza sie po niemczech" jak wiadomo chodzi im o te trzy miesiace.jezeli wiec auto nie jest zarejestrowane na mnie, policjant nie jest mi w stanie udowodnic mi ze auto nie wrocilo wczoraj z polski,nawet jezeli zatrzyma mnie 5 razy w ciagu miesiaca,co wiecej korzystajacy z prawa wolnosci w unii europejskiej mozemy poruszac sie ile,jak i kiedy tylko chcemy po terytorium niemiec.jezeli nas na to stac mozemy sobie jezdzic w ta i z powrotem(niemcy-polska).powiem wiecej mialem z tego powodu wezwanie na policje i tam tez nic mi nie zrobili.studiowalem tutaj i na 100 studentow 50 procent nie bylo obywatelami niemiec i nie mialo takich prolemow jak polacy,znam osobiscie francuzow,holendrow ,ktorzy jezdza po niemczech na swoich tablicach przeszlo 10 lat i nigdy nie mieli z tego powodu nieprzyjemnosci,wiec nasowa sie pytanie,dlaczego tylko chodzi o polakow??!!!!!!!.
:x

marioi.odpowiedz mi rowniez na pytanie.jezeli bede mial auto zameldowane w niemczech i potem z racji swoich checi pojade na 3 miesiace do polski,a potem znowu wroce do niemiec,to czy bede musial zameldowac moje auto w polsce?czyli z racjonalnego puktu widzenia nalezy posiadac dwa auta jedno w polsce drugie w niemczech.teraz bodajze w pazdzierniku znikna granice,jak ktos udowodni nam polakom ze auto porusza sie przez trzy miesiace w niemczech?
ja zawsze tlumnacze sie policjantom ze pozyczylem auto od mamy gdzyz szukam pracy a jak wiadomo szukac pracy bez auto jest trudniej,jak tylko znajde prace kupie sobie samochod i zamelduje go w niemczech :ooo:

Jesli jest to samochod twojej mamy to rob tak jak dotychczas - tlumacz sie ze go pozyczyles i dopiero co przyjechales nim do Niemiec. Przeciez nik nie zabroni ci pozyczyc samochodu od matki.
Podobne praktyki stosuje w stosunku do Polakow rowniez Policja w Anglii i Irlandii. Dlaczego akurat w stosunku do nas - tego nie wiem. Moze poprostu nas nie lubia.

Witam serdecznie,
dokladne najnowsze informacje na ten temat mozecie przeczytac na tej stronce Witamy naZachodzie.de !
tutaj na formum moderator odpowiedzial na podstawie przepisow niemieckich, a wiec info z pierwszej reki. :D
pozdrawiam

witam serdecznie,,powiedzcie prosze w koncu o co w tym wszystkim chodzi,, bo zwarjowac mozna,,,
sprewa jest prosta,, czy ja jezdzac autem zameldowanym w polsce na mame moge jezdzic tutaj ???????zaolace nawet podatek ,,oile to jest mozliwe,, ???
a jezeli jest zaplacenie podatku drogowego nie mozliwe to dlaczego,,, ?????
przesladoje mnie policjant jak i wielu polakow tu na szpandale w berlinie ktury jezdzi jak manijak i sprawdza czy auto stoi zatrzymoje mnie i innych mowiac stara spiewke,,,,
albo pan auto przemeldoje,,
albo pan auto wywiezie z niemiec,,
albo moja mama musi siedziec obok mnie jak jade... ????????

gosc jest naprawde uprzedzony chyba do polakow,,,
czy moge go oskarzyc o nekanie albo przesladowanie,, ??????
to naprawde staje sie nieznosne

zaplacil bym ten podatek ale nie wiem czy mozna i jak to zrobic,?????????????

prosze o pomoc,,,,,,,,,,

ja jestem niemcem i polakiem,,,
mam dwa obywatelstwa ale tylko w niemczech jestem zameldowany
mieszkam tu 15 lat,,,,,,,,,,,,,

jesli jestes tam zameldowany i jezdzisz "polskim" autem na siebie to musisz go przejerestrowac do Niemiec w ciagu pół roku. Jezeli samochod jest na kogos z rodziny w Polsce to mozesz nim jezdzic.
Tez mialem takie akcje swego czasu w Bawarii i tak mi to policjant z Monachium wytlumaczyl...

Ten policjant ze Spandau ma racje i to nie jest zadna dyskryminacja: samochod powinien byc zarejstrowany i powinno sie za niego placic podatek drogowy tam, gdzie ma faktyczne miejsce pobytu, a nie tam, gdzie mieszka jego wlasciciel na papierze.

O ile z rejestracjami nikt nie bedzie robil az takiego cyrku, o tyle stale uzytkowanie samochodu na obcych rejestracjach na terenie Niemiec wymaga oplacenia podatku drogowego. Oplaca sie go w Finanzamcie i sie tam zapytaj, podobno pare osob placi tutaj ten podatek mimo polskich rejestracji

Czy ,,zaświadczenie o użytkowaniu pojazdu mechanicznego poza granicami rp" wystarczy aby poruszać się własnym samochode po niemczech? Proszę o szybka odpowiedz!!!!

Witam mam następujący problem przy kontroli drogowej w Niemczech policja powiedziała, że muszę przerejestrować na niemieckie tablice, tylko jest pewien problem.
1. Jestem zameldowany w Niemczech już od 6 miesięcy (mieszkam i również pracuje)
2. Samochód jest na firmę w Polsce (firma funkcjonuje jestem jej włascicielem)
3. w dowodzie rejestracyjnym jest wpisane moje imię i nazwisko a nie nazwa firmy (firma jedno osobowa)
4. Samochód jest używany raz w PL raz w DE (posiadam faktury z PL)
5. Czy mam opłacić podatek KFZ ?

ciekawi mnie fakt, że financamt mówi, że mam przerejestrować auto a wydział ruchu drogowego nie gdyż auto należny do firmy w PL

Na jakiej podstawie prawnej mam przerejestrować auto kiedy należy ono do firmy zarejestrowanej w Polsce? Nikt nie potrafi tego podać

Z góry dziękuję za odpowiedź

Ostatnia edycja:
Powrót